https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Na sestanku so veliko govorili, a se malo bistvenega dogovorili

Murska Sobota, 26.10.2011 ob 6:43  

V ponedeljek je potekala politična koordinacija predstavnikov murskosoboškega mestnega sveta, z namenom, da bi se odkrito pogovorili o razlogih, ki so pripeljali do blokade normalnega dela občine. Akterji so sicer zadovoljni, da je prišlo do dogovarjanja, obenem pa se vsi zavedajo, da bistvenih premikov na bolje sestanek ni prinesel.


Politične koordinacije so se udeležili vsi predsedniki političnih strank na lokalni ravni ter vodje svetniških skupin oziroma njihovi namestniki (opravičil se je le predstavnik NSi), obravnavani pa so bili štirje sklopi problematik - kadrovske zadeve in odločitve kadrovske komisije, problematika delovanja javnega Zavoda za kulturo turizem in šport ter Odlok o Soboških novinah, konstruktivno delo mestnega sveta - sprejemanje odlokov v II. obravnavi in blokada delovanja mestne uprave zaradi omejitev pri prerazporeditvah znotraj proračuna.

"Na tej politični koordinaciji je, kar se tiče želje po spremenjenem delovanju občinskega sveta, prišlo do pozitivnih premikov v smislu pripravljenosti, da se ne izgublja čas za hitro sprejemanje pomembnih odlokov. V ostalih točkah, ki kličejo po politični korektnosti oziroma politični volji, da se blokade odpravijo, pa imam občutek, da pripravljenosti še ni. Očitno bo potrebno nadaljevati s tovrstnimi sestanki, saj so ne glede na številčnost svetnikov v koalicijah oziroma ne-koalicijah, odločitve svetnikov pogojene z zasledovanjem dobrobiti občanov, predvsem pa morajo biti njihove odločitve podrejene veljavni zakonodaji," je po sestanku dejal murskosoboški župan.

Pri posameznih svetniških skupinah smo preverili, kako ocenjujejo sestanek in ali mislijo, da je sestanek prinesel kaj pozitivnega …

Brigita Perhavec (SD): Narejen korak k pogovarjanju, napetost ni popustila

 "Na dolgotrajnem, več kot triurnem sestanku je po mojem mnenju bil narejen korak k začetku pogovarjanja - nekaj stvari smo se celo dogovorili, čeprav napetost ni popustila. Med drugim smo se dogovorili, da bo župan odslej skliceval koordinacijo predstavnikov svetniških skupin preden bo poslano vabilo z gradivom za sejo mestnega sveta. To se mi zdi najpomembnejši dogovor, saj smo v svetniški skupini SD že nekaj časa nazaj prav to predlagali županu, kajti koordinacijo sklicevati dan pred sejo mestnega sveta je bilo nesmiselno.

Nadalje je bilo dogovorjeno,  da bo na že četrtkovi sklicani seji mestnega sveta  župan podal razlago, zakaj je zadržal sklep, ki ga je na prejšnji sprejel mestni svet - soglasje k imenovanju direktorice Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota -, nato bo na isti seji dal sklep ponovno na glasovanje in če bo ponovno izglasovan, ga bo župan v skladu s Statutom Mestne občine Murska Sobota podpisal, potem pa vložil tožbo na Upravno sodišče, s čimer se vsekakor strinjamo, saj o takšnem sporu naj odloči sodišče in ne enostransko pravno mnenje. Tudi v zvezi z uvrstitvijo odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o Soboških novinah je bilo dogovorjeno, da bo ta uvrščen na dnevni red decemberske seje mestnega sveta. In to ocenjujem za pozitivno."

Robert Celec (SDS): Nisem popolnoma prepričan, da je župan prišel do spoznanja

"Vsak pogovor načeloma lahko prinese napredek, za zbliževanje stališč je pa potrebno sprejemat kompromise in ne trmasto vztrajati vsak na svojem. V svetniški skupini SDS smo pripravljeni sprejemat kompromise, ki pa morajo biti na obeh straneh. Nisem popolnoma prepričan, da je na tem sestanku prišlo do spoznanja pri glavnem akterju, da so potrebni kompromisi pri vseh akterjih in pri vseh točkah.

Pozdravljam pa na sestanku s strani prisotnega poslanca podan predlog, o spremembi Poslovnika MO Murska Sobota, ki bi določene nedorečenosti odpravil."

Jožica Viher (MLAŠ): Prvi koraki narejeni, blokade pa so ostale

"Sestanek pri županu Antonu Štihcu ocenjujem pozitivno. Veseli me, saj sem opazila, da je želja na obeh straneh za boljše in bolj konstruktivno sodelovanje. Vsi se seveda zavedemo, da je potrebno nekaj narediti, saj blokada ne prinaša nič dobrega na nobeni strani. Podpiram tudi predlog, ki je bil sprejet,  da se bomo vodje svetniških skupin dobili pred oddajo gradiva na mestni svet in ga poskušali  uskladili ter nato še pred samo sejo.

Jožica Viher (skrajno desno)

 Prvi koraki so bili narejeni, vendar to ni zadosti,  potrebno bo še nekaj časa, da se bodo blokade, ki so nastale v tem enem letu vsaj na pomembnih področjih za razvoj našega mesta odblokirale. Vsi skupaj se moramo zavedati, da smo bili voljeni ob občanov in moramo delati v dobrobit naših občanov in ne nagajati eden drugemu."

Marjan Gujt (LDS): Sestanek je bil pozitiven, ni pa prinesel bistvenega napredka

"Svetniška skupina LDS pozdravlja vsak napor, ki bi pripomogel k učinkovitejšemu delu mestnega sveta MOMS, hkrati pa je prepričana, da v mestnem svetu ni nobenih blokad in da občina funkcionira popolnoma normalno. Razpravlja se le o odločitvah, ki bi za občanke in občane MOMS lahko imele daljnosežne negativne posledice zaradi parcialnih in zasebnih interesov. Svetniška skupina LDS namreč ne more brez kompetentne razprave in predstavitve mnenj deležnikov v postopkih sprejeti zavezujočih odločitev, ki bodo naše občanke in občane zavezovali še mnogo naslednjih let in potencialno povzročili možnost tožb za milijonske odškodnine, kot smo bili priče v primeru NKBM, napoveduje se Petrol ipd. 

Sam sestanek je zagotovo dobrodošel in je tudi postregel z določenimi pozitivnimi premiki. Dogovorili smo se o načinu usklajevanja sej, katerega je svetniška skupina LDS predlagala že v preteklosti, vendar zaradi drugačnih pogledov g. Štihca nikoli ni bil sprejet. Ker smo notorični optimisti, verjamemo, da bo občinska uprava znala izluščiti pomembne zadeve od nepomembnih za delovanje občine in najti skupni jezik s svojimi svetniki, saj eden brez drugega ne moremo. Svetniška skupina LDS je vedno bila in bo konstruktivno usmerjena in bo naredila vse za to, da bo MOMS funkcionirala v dobro občank in občanov MOMS. Zato lahko povemo, da je sestanek sicer pozitiven, vendar bistvenega napredka ni prinesel. Ker pa je vsak napredek, pa četudi majhen,  korak naprej k razrešitvi nesporazumov, ga lahko ocenimo pozitivno."

Jasmina Opec (SLS): Storjen korak h kakovostnejši komunikaciji med vsemi

"Vsak pogovor je podlaga za krepitev komunikacijskega odnosa  med tistimi, ki ga izvajajo, zato je tudi sestanek svetniških skupin in mestnih odborov posameznih strank v Mestni občini Murska Sobota z županom g. Antonom Štihcem pomenil korak h kakovostnejši komunikaciji med vsemi, ki so se omenjenega sestanka udeležili.

Jasmina Opec (prva z leve)

Upam in želim si, da je skupni sestanek tako mestnim svetnikom kot županu utrdil dejstvo, da smo vsi skupaj tu zaradi občank in občanov Mestne občine Murska Sobota, zaradi razvoja in blaginje okolja v katerem živimo ter delujemo. Mestni svet ni prostor za zadovoljevanje lastnih interesov, ampak mora biti prostor, kjer različni pogledi iščejo in najdejo skupno pot za dobrobit občank in občanov."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. TUDIPOMUREC
      26.10.2011 ob 13:00 TUDIPOMUREC

      IN TO NAJ VODI NAŠO OBČINO V BOLJŠO PRIHODNOST ? VOLILCI OBČANI M. SOBOTE ALI NISTE MORDA BUTALCI ? VPRAŠAJTE SE !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.