https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Peterle: Mladi se iz Slovenije izseljujejo, ker nimajo zaupanja v našo pravno državo

26.10.2011 ob 10:04  

Kako je kriza prizadela Evropsko unijo, zakaj se je to zgodilo in kakšni ukrepi bi bili v tej situaciji primerni. Na razpravi v okviru Akademije aktivnega državljanstva in podjetništva v Piranu sta sodelovala poslanca EU parlamenta Lojze Peterle in dr. Milan Zver.


Peterle je poudaril, da je Evropska unija soočena s krizo, kakršne še ni doživela, ob čemer je izpostavil problem nespoštovanja pravil določenih držav članic, pa tudi odsotnost avtomatičnih sankcij za takšne kršitelje. Prepričan je, da bi morale biti sankcije avtomatične, saj sicer nima smisla postavljati novih pravil igre. Ob tem je dal jasno vedeti, da problem ne leži na ravni držav, ampak je sistemski, saj politika ni kos vsemu, kar se dogaja.

Zver: EU se bo rešila, druge možnosti ni

Zver je medtem mnenja, da v Uniji zagotovo obstajajo velike razlike, predvsem v kulturi severa in juga, zaradi česar prihaja do težav, vendar pa se mu stanje ne zdi katastrofalno.

"EU se bo rešila, druge možnosti tudi ni," je prepričan, veliko bolj pa ga skrbi strukturna kriza oziroma kriza zaupanja, ki sicer na evropski ravni zaenkrat še ni nič bolj izrazita kot na ravni nacionalnih držav, a če bi do nje prišlo, bi to predstavljalo velik problem. Razlog vidi v pomanjkanju demokratičnega potenciala ter v prešibki in neodločni aktualni vladi.

Peterle: Zatajila je politka

Kaj je pravzaprav tista ključna točka, ki je najbolj usodno prispevala h krizi? Peterle meni, da je zatajila politika, ki ni opravila svoje vloge, tako iniciativne kot nadzorne. Ni pa to edina težava, je dodal in izpostavil, da sistem, v katerem lahko samo določena država članica zablokira vso skupnost, ne more delovati. Ključna pa je po njegovem še vedno politika, ki jo je treba urediti in redefinirati tako, da bo nekaj tudi dala, spodbudila in ne le kritizirala. "Definirati je treba nov evropski ‘da’, vsi smo preveč osredotočeni na ‘ne’," je prepričan Peterle.

Politika nas ne bo rešila, je medtem vztrajal Zver. Naloga politike je zgolj ustvariti okolje, sistem, vizijo razvoja, zbuditi ljudi, a zares pomembna je ekonomija, še posebej nova delovna mesta. Po njegovem nas lahko reši le to. Vprašanje pa ostaja, kje najti te rezerve, od koder bi lahko investirali.

Zver je ob tem opozoril tudi na problem neustreznega izobraževalnega sistema, saj ta proizvaja profile, ki niso zaposljivi. Potrebujemo univerze, ki bodo bolj odprte do podjetništva in gospodarstva, ki se bodo financirale na alternativne načine. Težava je v tem, da je kriza najbolj udarila prav mlade, kriv pa je prav šolski sistem, je bil kritičen Zver.

Oba gosta sta se tako strinjala, da za uspešen boj proti krizi potrebujemo tudi delujočo pravno državo. "Slovenija mora za začetek končati dogovorno ekonomijo, katere sestra je poljubno delujoča pravna država," je bil odločen Peterle, ki meni, da se mladi v veliki meri izseljujejo prav zaradi tega, ker nimajo zaupanja v delovanje pravne države.

Gosta sta se v razpravi dotaknila tudi problema nedefiniranega nacionalnega interesa, pod katerega prištevamo tudi banke in zaradi česar se jih trudimo (zaenkrat relativno neuspešno) dokapitalizirati. Peterletu se to vprašanje zdi ključno.

"Dejstvo je, da tujim bankam v Sloveniji gre, domačim pa ne. Ne pravim, da je treba banke takoj prodati, treba pa je z njimi odgovorno upravljati. Sicer imamo dokapitalizacije, za katere se vedno jemlje iz istega žepa, iz davkoplačevalskega," je opozoril in poudaril, da moramo čim prej in čim bolj zdravorazumsko definirati nacionalni interes.

Zver je dodal, da je od bank odvisno gospodarstvo, zato jih je nujno treba nekako rešiti. Vendar pa proračunski denar ni rešitev, treba je pritegniti zasebni kapital, strateške partnerje. "NLB je bila vedno politično podjetje, kar je narobe."

Kje torej iskati rešitve za krizo znotraj EU? Treba je pokazati na krivce, a ne le na politične voditelje in politični sistem, ampak tudi na bančni sistem, finančne akterje, menedžerje in še koga, je dejal Zver. Okrepiti je treba regulacijo, postaviti trdna, ostra pravila in določiti sankcije za kršenje teh pravil, sta se strinjala tako Zver kot Peterle.

Foto: Ana Hrustek

Določene stvari bo treba poenostaviti in veliko bo usklajevanja, saj s tako velikimi razlikamo znotraj Unije ne moremo živeti. Poleg tega pa EU potrebuje odločnejšo in močnejšo vlado, kot je trenutna, je še dodal Zver. "Veliko se bo spremenilo, in to veliko hitreje, kot si verjetno predstavljamo," pa je prepričan Peterle.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.