https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Gostilni Lovenjak in Rajh odslej pod blagovno znamko Gostilna Slovenije

Polana, 29.10.2011 ob 10:29  

V Pomurju sta doslej dve gostilni prejeli naziv Gostilna Slovenije – to je nova blagovna znamka kakovosti in gostoljubnosti najboljših slovenskih gostiln, ki nudijo značilno slovensko hrano, ki je pripravljena iz domačih, biološko pridelanih surovin ter pijač lokalnega porekla. V Sloveniji ima za zdaj ta naziv 28 gostiln.


Slovenska turistična organizacija, Ministrstvo za gospodarstvo, Turistična zveza Slovenije, Turistično gostinska zbornica, Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Združenje turističnih agencij Slovenije in Kongresni urad Slovenije so organizirali projekt Gostilna Slovenija. Član strokovne komisije za izbor ponudnikov blagovne znamke in soavtor projekta prof. dr. Janez Bogataj je dejal, da je to sicer novost, vendar zametki za ta projekt sežejo že 25 let nazaj.

"Če blagovna znamka nima vsebine, ni blagovna znamka. Kriteriji so zelo natančno razdelan v posebnem elaboratu, glavni kriterij pa je, da se gostilna imenuje gostilna. Zakaj sem to izpostavil? Danes v naši državi mrgoli vseh mogočih in še bolj nemogočih nazivov, popolnoma logično pa je, če gradimo blagovno znamko Gostilna Slovenija, da se mora lokal imenovati gostilna," je dejal priznani etnolog in v nadaljevanju predstavil ključne kriterije.

prof. dr. Janez Bogataj

Pogoji obstajajo za hrano, pijačo in ambient

Poleg že omenjenega naziva gostilna se največ kriterijev nanaša na kulinariko, tako morajo gostilne ponujati najmanj 80 odstotkov hišnih jedi, v katere se štejejo krajevne, regionalne in slovenske jedi. Prav tako morajo biti na voljo živila z geografskim poreklom, živila s tradicionalnim ugledom in ekološko pridelana hrana. Tudi pri pijači so zahteve, tako mora biti vsaj 75 odstotkov slovenskih vin, gostilna mora ponujati vsaj pet slovenskih žganih pijač in deset slovenskih brezalkoholnih pijač.

Zahtevano je sezonsko prehranjevanje, v oceno pa se štejejo recimo notranja in zunanja oprema, glasbena kulisa in butična prodaja izdelkov značilnosti iz regije. V prihodnosti se načrtuje, da bi se za naziv Gostilna Slovenije lahko potegovale tudi gostilne v tujini, s tem, da bo zahtevano, da bo vsa hrana morala biti stoodstotno slovenska. Gostilne, pod to blagovno znamko morajo imeti posebno tablo in izvesek. Oboje je oblikovano iz starega tradicionalnega znamenja za gostilno, ki se mu sledi od poznega srednjega veka.

V Prekmurju za zdaj naziv prejela Gostilna Lovenjak in Rajh

"Naziv Gostilna Slovenije nam pomeni veliko, saj temeljimo na domači kulinariki, mi želimo promovirati prekmursko kulinariko, analize v svetu kažejo, da si turisti želijo lepe dežele, dobre kulinarike in prijaznih ljudi - mislim, da v naši gostilni vse to lahko združimo," je povedal Štefan Pavlinjek, lastnik gostilne in predsednik Obrtne zbornice Slovenije. Pavlinjek je še dejal, da mora Prekmurje postati turistična oaza in da tukaj pridelano hrano lahko brez carine izvažamo drugod po Sloveniji.

V nadaljevanju je Vlado Mandič, predsednik Območne obrtne zbornice Murska Sobota, predstavil še projekt Doživetje panonske gastronomije, ki se prvič letos izvaja v sodelovanju z Madžarsko. V projekt je vključenih sedemnajst gostiln v Pomurju, ki ponujajo tri tematske sklope, ki so v tem jesenskem delu značilni za našo pokrajino - jesenska trgatev, čarobnost buč in Panonski zakladi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.