https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

NOGOMET

Raziskava: Nogometaši Nafte svoj klub ocenili z višjo oceno kot nogometaši Mure 05

3.11.2011  

Sodeč po anketi, ki jo je opravil Spins in na katero so odgovarjali prvoligaški igralci, je temu tako. Daleč najvišjo skupno oceno je prejel Maribor, Nafta je četrtem mestu, Mura 05 na šestem mestu, zadnja dva pa sta Triglav in CM Celje.

V anketi Sindikata profesionalih igralcev nogomet Slovenije je sodelovalo 192 nogometašev, ki je z ocenami od 1 do 10 odgovorilo štiri vprašanja, na peto vprašanje, ki se je glasilo "Kateri nogometni klub v Sloveniji je po tvojem mnenju najbolje organiziran?", pa se je odgovorilo z imenom kluba. Pri slednjem je 175 nogometašev odgovorilo Maribor, da je to Olimpija je menilo 13 nogometašev, trije pravijo, da je najboljše organizirana Hit Gorica, eden pa meni, da je to Rudar.

Vprašanja, na katera so odgovarjali nogometaši:

1. Ali misliš, da so možnosti sporazumevanja in posredovanja mnenj v tvojem klubu mde igralci in klubsko upravo dobra?

2. Kako točna so v tvojem primeru izplačila pogodbenih obveznosti?

3. Kaj meniš o jasnosti pogodbenih določil v tvoji pogodbi in izpolnjevanju vseh pogodbenih obveznosti s strani tvojega kluba?

4. Kaj misliš o javni podobi tvojega kluba (v medijih, v širšem okolju, med navijači)?

Maribor prvi, Nafta četrta, Mura 05 šesta

Rezultati ankete kažejo, da so najbolj zadovoljni nogometaši pri Mariboru, ki je prejel skupno oceno 8,988 od možnih 10. Blizu osmice imata oceni še Hit Gorica in Olimpija, na četrtem mestu pa je presenetljivo lendavska Nafta z oceno 7,438. Sledi še Rudar, za katerega se še smatra, da je klub v redu urejen.

Spodnji del lestvice pričenja Mura 05, igralci so ji dali oceno 6,488, nekoliko nižjo oceno pa imata še Koper in Domžale. Omenjena trojica je ocenjena z rumenim kartonom. Na dnu najdemo Triglav z oceno 5,172 in CM Celje s komaj 3,674, oba sta za tak rezultat prejela rdeč karton.

Točnost izplačil - Naftaši drugi najbolj zadovoljni, Muraši drugi najmanj zadovoljni

Poglejmo podrobneje, kako so igralci Mure in Nafte ocenili svoje klube. Muro je ocenjevalo 22 igralcev, Nafto pa 16. V dveh kategorijah so Naftaši ocenili svoj klub boljše kot Muraši, medtem ko pa je pri tretjem in četrtem vprašanju Mura dobila višjo oceno.

Pri vprašanju komunicije med igralci in upravo so Lendavčani dali oceno skoraj osem, črno-beli pa malenkost nad sedem. Najvišjo oceno pri tem vprašanju je dobil Maribor, Nafta je na drugem mestu, Mura pa petem mestu. Pri dnu sta tako kot v skupnem seštevku Triglav in CM Celje.

Komentar Spinsa: Možnosti sporazumevanja in podajanja mnenj med nogometaši in upravo športnih društev so slabe, nadvse zaskrbljujoče pa so razmere pri Celju in Triglavu, kjer komunikacije, vsaj po Anketi sodeč, praktično ni. O izboljšanju stanja pri Nafti iz Lendave v letošnji sezoni, govori druga najboljša ocena med vsemi desetimi klubi. Ko je uprava vzpostavila komunikacijo z igralci, se je stanje v klubu vidno izboljšalo, kar kaže tudi presenetljivo četrto mesto v skupni razvrstitvi. Je pa dejstvo, da je večina igralcev, ki je imela oziroma še ima terjatve do kluba, zadnjo sezono zapustila Nafto.

Pri drugem vprašanju, ki se nanaša na točnost izplačil, je na prvem mestu Hit Gorica, sledi Nafta, oceno nad devet pa imata še Maribor in Olimpija. Šele na devetem mestu najdemo Muro z oceno 3,954, najbolj nezadovoljni z izplačili pa so pri Celjanih, ki so dali oceno le 1,812. Presenetljivo visoko oceno so na to vprašanje podali Triglavani, kar osem, glede na to, da na preostala tri vprašanja niso dali ocene niti preko 5,5.

Komentar Spinsa: Točnost izplačil se je v prvi nogometni ligi vidno popravila,saj je bila pri drugem vprašanju povprečna ocena najvišja. Upoštevati sicer moramo, da je bila letošnja anketa, za razliko od prejšnjih, izvedena na začetku sezone, ko so dolgovi klubov do igralcev vedno najmanjši. Na skupno povprečje v tej kategoriji pa močno vpliva skrb zbujajoča ocena igralcev Celja, ki so svojemu klubu namenili skupno oceno 1,8, kar je daleč najnižja ocena v anketi. Kar štiri moštva so brez kakršnih koli zamud pri izplačilu plač (vsi s povprečno oceno nad 9), kar se kaže tudi na sami prvenstveni lestvici, saj so prav ta moštva v vrhu Prve lige.

Točnost izplačil izstopa tudi pri nogometaših Triglava, kar močno dviguje klubsko povprečje pri skupni oceni. Omenjeni klub je bil namreč s strani svojih igralcev, pri vseh ostalih vprašanjih, ocenjen zelo slabo. Še en dokaz več, da denar ni vse in da so v današnjem svetu nogometašu izjemno pomembni tudi drugi dejavniki.


Tretje vprašanje se je nanašalo na jasnost pogodbenih določil in izpolnjevanje obveznosti s strani kluba. Tudi tukaj o najbolj zadovoljni Mariborčani, sledijo nogometaši Olimpije, Rudarja in Hit Gorice. Z oceno 6,363 so Muraši na šestem mestu, s točno šestico na osmem mestu. Oceni pod šest imata Triglav in CM Celje.

Komentar Spinsa: Tretje vprašanje se je nanašalo na jasnost pogodbenih določil, kjer se je večina nogometašev opredelila, da so le‐ta dokaj razumljiva. Vseeno je iz ankete moč razbrati, da je na tem področju še možen napredek, predvsem z ozirom na pravno veljavo in spoštovanje pogodbenih določil v drugih zahodnih članicah EU. V tem pogledu zopet negativno izstopata ista kluba, Triglav in Celje.

Zdi se, da morajo igralci, če želijo igrati v teh dveh klubih, podpisati kakršnokoli pogodbo, ponujeno s strani kluba, kar je resnično zaskrbljujoče. Verjamemo, da bo v kratkem s strani klubov več volje in želje po sprejetju enotne pogodbe v SNL, na katero nujnost nogometaši opozarjamo že vrsto let.

Četrto vprašanje se je nanašalo na javno podobo kluba, kjer najvišjo oceno 9,227 prejel Maribor, na drugem mestu pa so Muraši z 8,59. Oceni nad sedem imata še Olimpija in Hit Gorica, Nafto pa najdemo na šestem mestu z oceno 6,437. Nižje uvrščeni so Domžale, Koper, Triglav in CM Celje.

Komentar Spinsa: Če primerjamo ocene, ki smo jih pri četrtem vprašanju dobili pred leti, naj bi se javna podoba klubov precej izboljšala. Kljub temu je povprečna ocena presenetljivo še vedno relativno nizka, posebno če vemo, da naj bi si vsi klubi prizadevali za večji ugled, tako na lokalni kot državni ravni.  Vsekakor se stvari čez noč ne da spremeniti.

Nekaterim klubom, kot je Maribor, prepoznavnost v lokalnem in državnem okolju dobro uspeva, seveda pa so tudi rezultati  tisti, ki dvigujejo ugled klubu ter omogočajo lažjo komunikacijo s ciljnimi  skupinami. Zanimiva  je ocena nogometašev Mure, ki so mnenja, da je njihov klub dobro prepoznaven. Poln stadion na domačih tekmah je odličen pokazatelj njihovih trditev.

 

Povzetek ankete za prekmurska kluba

Ocene nogometašev Nafte z začetka sezone kažejo na zadovoljstvo nad možnostjo sporazumevanja in točnostjo izplačil, nekoliko manj zadovoljni pa so z jasnostjo pogodbenih določil in javno podobo kluba.

Nasprotno od Naftašev pa so Muraši zelo zadovoljni z javno podobo kluba, še kar zadovoljni z možnostjo sporazumevanja in jasnostjo pogodbenih določil, niso pa zadovoljni s točnostjo izplačil.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Simko
      03.11.2011 ob 18:01 Simko

      Nafta je po mojem mnenji še vseeno slabše organizejrana, samo mura pa ma malo težav z zamudami pri izplačilih. Po drugoj strani je to posledica preteklih dolgov za štere nihče neje odgovarjo!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.