https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Radencih so se srečali mladi s posebnimi potrebami

 

Smeh, pozitivna energija in mešanica jezikov na mednarodni mladinski izmenjavi v Radencih.


V organizaciji društva Center za pomoč mladim (CPM Ljubljana, CPM Maribor), je v Dijaškem domu SŠGT Radenci ter širše v tem turistično-zdraviliškem in kmetijskem kraju, potekalo desetdnevno srečanje mladostnikov s posebnimi potrebami iz Srbije, Makedonije in Slovenije.

Pomembnost izmenjave

Izmenjava »Fokus! Usmeri žarke« je potekala v Dijaškem domu v Radencih. Mesto je sedaj odeto v pisane jesenske barve. Izmenjavo, ki je financirana s programa Mladi v akciji, in je podprt s strani Evropske komisije, je organiziralo Društvo Center za pomoč mladim v sodelovanju s srbskim Medijsko-izobraževalnim centrom in makedonsko organizacijo za izboljšanje kvalitete mladih s posebnimi potrebami in njihovih družin Poroka Nova.

„Mednarodne mladinske izmenjave so pomembne, saj mladim, ki drugače ne bi imeli možnosti omogočijo mobilnost. Mladi tako spoznajo druge mlade iz različnih držav in ugotovijo, da smo vsi različni, a si hkrati zelo podobni. Zato je na mladinskih izmenjavah zelo pomemben prosti čas, ki je namenjen druženju, tkanju prijateljstev in medvrstniškemu učenju“, pravi o pomenu mednarodnih mladinskih izmenjav, Nataša Hauzer, vodja slovenske skupine na izmenjavi v Radencih, kjer je na izmenjavi mladih s posebnimi potrebami sodelovalo 47 mladih in vodij iz treh omenjenih držav.

Tako makedonski, slovenski kot srbski mladi večinoma prihajajo iz socialno ogroženih družin, polovica od njih sodi v skupino mladih s posebnimi potrebami. Martina Pliberšek, slovenska udeleženka je o prvem srečanju z osebami s posebnimi potrebami povedala: „Prijetno mi je v njihovi družbi, rada se pogovarjam z njimi, všeč mi je njihova odkritost. Enostavno človek jih mora imeti rad“.

Mladi so z medsebojnim druženjem spoznali drugačne načine življenja, si aktivno pomagali pri vsakdanjih opravilih in ovirah, se znebili predsodkov in stereotipov. Marko Kosijer, srbski udeleženec je svoje misli o izmenjavi strnil takole: „Ta izmenjava mi je tako všeč, da bi jo kar podaljšal na dva meseca“, makedonski udeleženki Irini Martinoski pa je všeč različnost ljudi na izmenjavi. Ta različnost jih po njenem mnenju „bogati in ne razdvaja“.

Od snemanja do igranja finskega šaha

Rdeča nit izmenjave je bilo snemanje filma in informiranje javnosti o izmenjavi preko spletne strani. Film je bil premierno predstavljen na prireditvah v Slovenski Bistrici in Radencih. 

Vir: Mojkraj.info/novaradgona

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.