https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ljutomer ima najslabše urejeno javno stranišče

23.11.2011 ob 12:40  

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je javno stranišče v Občini Ljutomer uvrstilo na rep seznama, murskosoboška občina v drugo polovico, lendavska občina pa javnega stranišča sploh nima.


Akcija Naj javno stranišče, ki jo je omenjeno društvo izvajalo po celotni Sloveniji, je na vrh postavila Mestno občino Koper, najslabša javna stranišča pa so po oceni ocenjevalcev v občini Ljutomer. 

Posebna žirija je obiskala 30 občin in ocenjevala javna stranišča po kriterijih: dostopnost javnih stranišč, urejenost in higiena sanitarnih prostorov, označenost dostopa, število sanitarij, velikost, stanje opreme in higienski material.

Foto: kvcb.si

"Ocene, ki jih podajamo, so ocene, ki smo jih dobili s pomočjo naših kriterijev in so nanje vplivali različni dejavniki, kot so frekvenca uporabnikov stranišč na dan ocenjevanja, vremena in dela čistilke, kar dopušča možnost majhne razlike v končni oceni v primeru ocenjevanja kakšnega drugega dne," je zapisano na spletni strani Naj javno stranišče, kjer so objavljeni tudi rezultati:

1. Mestna občina Koper 4,57 točke

2. Mestna občina Novo mesto 4,53 točke

3. Mestna občina Maribor 4,44 točke

4. Občina Rogaška Slatina 4,43 točke

5. Mestna občina Velenje 4,41 točke

6. Mestna občina Kranj 4,37 točke

7. Mestna občina Ljubljana 4,34 točke

8. Mestna občina Ptuj 4,29 točke

9. Občina Bled 4,24 točke

10. Mestna občina Nova Gorica 4,19 točke

11. Občina Bohinj 3,96 točkami

12. Mestna občina Murska Sobota 3,90 točke

13. Mestna občina Slovenj Gradec 3,89 točke

14. Občina Radenci 3,77 točke

15. Občina Izola 3,76 točke

16. Občina Domžale 3,43 točke

17. Občina Trbovlje 3,31 točke

18. Občina Ljutomer 2,74 točke


Društvo je ocenila stranišča v 30. občinah, občine Ajdovščina, Brežice, Dravograd, Gornja Radgona, Krško, Lendava, Mežica, Postojna, Ravne na Koroškem, Slovenske Konjice, Zagorje ob Savi in Mestna občina Celje javnih stranišč nimajo, zato so tem občinam podelili zidak. Nekatere občine so zidak prejele v prejšnjih letih, vendar kljub temu še niso pričele z gradnjo javnih stranišč.

Komisija: Javno stranišče v Ljutomeru potrebno obnove 

O javnem stranišču v Ljutomeru so ocenjevalci zapisali: "Edino javno stranišče v podhodu Glavnega trga. Prostori so potrebni obnove. Med našim obiskom na stranišču ni delovala žarnica. Obiskovalci imamo na voljo žensko in moško stranišče, stranišča, namenjenega invalidnim osebam, pa ni. Člani komisije predlagamo izgradnjo stranišča za invalide. Sicer je stranišče odprto vse dni v tednu, dostop pa je označen z usmerjevalnima tablama, na stavbi in INFO točki. Predlagamo pa označitev dostopa tudi na zemljevidu mesta."

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.