https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Prodaja Nafte Geoterm in petišovski plin očitno močno povezana

Lendava, 07.12.2011 ob 12:31  

Kot je znano, je podjetje Ascent Resources, ki je pred dobrima dvema letoma izvajalo meritve in iskalo zaloge zemeljskega plina na območju Pomurja, objavilo rezultate meritev na svoji spletni strani. Vzporedno se angleško podjetje zanima za nakup Nafte Geoterm, ki jo prav tako kot Nafto Strojno prodaja Nafta Petrochem. Ali prav zaradi te povezave Nafta ni pristala na eno mesečno podaljšanje roka za oddajo ponudb, kot je predlagala Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS, ampak samo za eno tedensko?


Na območju Petišovec bi naj tako bilo območje, veliko okrog 200 kvadratnih kilometrov (zajeto je tudi območje preko meje na Madžarskem), bogato z zalogami zemeljskega plina. Pod zemljo naj bi bilo tako 11,7 milijarde kubičnih metrov zalog plina, kar bi zadostovalo za 11 let nacionalnih rezerv. Prav tako si je družba Ascent Resources decembra 2010 zagotovila 75 odstotkov pravic od prihodkov črpanja plina na slovenski strani.

Območji, bogati z zemeljskim plinom 

V teh dneh so v podjetju dodali, da "so meritve presegle njihova pričakovanja. Pridobivanje plina bo v Petišovcih očitno postala resničnost." Tako bi se proizvodnja plina iz vrtin lahko začela v sredini prihodnjega leta. Pri projektu pa naj bi sodelovali družbi Crosco International iz Zagreba in Nafta Geoterm, ki se, kot je znano, prodaja. Morda tudi zaradi tega takšna naglica prodaje družbe? Po poročanju častnika Dnevnik bi naj bil v ozadju, zanimivo, prav boj za obvladovanje velikih nahajališč zemeljskega plina. Družbi sta namreč lastnici infrastrukture, zemljišč in služnostne pravice na območju zalog plina, prav tako pa imata zelo dobičkonosne pravice do slovenske četrtine prihodkov od izčrpanega plina.

Kdo bo kupil Nafto Geoterm - Občina Lendava, Petrol ali Angleži?

Dodajmo, da bi se danes opoldan moral izteči rok za oddajo ponudb za Nafto Geoterm in Nafto Strojna, ki ju prodaja Nafta Petrochem, hčerinska družba Nafte Lendava. Nafta Petrochem ni upoštevala predloga Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), da bi se rok za oddajo ponudbene dokumentacije za Nafto Geoterm podaljšala za mesec dni. To se je Lendavčanom zdelo predolgo obdobje, zato so pristali le na en teden podaljšan rok. Kot pojasnjuje predsednik uprave lendavske Nafte Cveto Žalik, bi lahko daljši čas povzročil odstop enega od interesentov za nakup.

Poleg Občine Lendave, katere občinski svet se bo na zaradi podaljšanja roka ponovno sestal v torek, 13. decembra, naj bi se za nakup Nafte Geoterm zanimala še Petrol in angleško podjetje, ki je izvajalo meritve zemeljskega plina.

 

Preberite tudi:

Nafta Petrochem prodaja dve družbi, eno želi kupiti kar lendavska občina

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.10.2013 ob 14:47 calibra gost

      Petrol prevzel,ampak so zaceli z odpuscanji delavcev!To seveda ne ve nihce!!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.10.2013 ob 16:07 gost gost

      naj jih kar odpušča, saj so ostali samo medžimurski delavci, naših so se že prej rešili.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.10.2013 ob 18:15 vinko megla gost

      Ma kaj to ma veze keri delavci so ha @gost ti si verjetno socialni kmetavzar namarnjak v tovarni treba radit ne ležat da doma pol tiraš kmetijo kmet vse fabrike bi mogla Bratoškova in Jankovič vse zapreti v pomurji ker je narod nesposoben in vsami lenuhi so ki komaj čakajo da se kšenki nažrejo in nalokajo in ti so vsi z temi debelimi blekami vsem odpoved dati takoj .PA JARKE KOPAT IN TE PLAČO SELJAKI KMETAVZARSKI.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.