https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: English Student Theatre s Prekmurcema navdušili tudi Pomurec.com

Maribor, 10.12.2011 ob 8:34  

Sinoči smo v Mariboru obiskali najnovejši muzikal The Jungle Boy, ki jo izvajajo English Student Theatre z II. gimnazije v Mariboru. S svojim nastopom so zopet navdušili in napolnili dvorano amfiteatra na drugi gimnaziji. Ob tej priložnosti vam ponujamo fotoreportažo z včerajšnje predstave, pogovarjali pa smo se tudi s koordinatorko EST-ja, prof. Andrejo Gungl.

   

 Mati volkulja Sharmila (Tjaša Banovič) najde sina človeka, Narayana (Žan Hauptman) in ga vzame za svojega

Kaj sploh je EST?

English Student Theatre oziroma na krajše EST je nastal na pobudo prof. Emila Pečnika, ki na drugi mariborski gimnaziji poučuje angleški jezik. Prvotna ideja je bila predvsem želja po učenju angleščine na drugačen način. Ta ideja je potem prerasla v ustvarjanje izvrstnih muzikalov, ki so v zadnjih letih presegli okvirje amaterskega gledališča. Predstave EST-ja si je ogledalo do sedaj že več kot 100.000 ljudi, med drugim so gostovali že v Cankarjevem domu, v Kruševcu, Bolzanu in v Beogradu, kjer so nastopili v gledališču "Na Terazijama", ki se ukvarja predvsem s produkcijo muzikalov.

Kar se tiče scene, bogatih kostumov in tehnične plati muziklov, za to že od nekdaj skrbi Zvonko Babič Kurbus, ki za vsako predstavo oblikuje in sešije vse kostume popolnoma sam.

 

"It's Raining Man" v času deževnega obdobja, ko so nastopile vremenarske papige 

Mnogi znani Slovenci so se brusili v EST

Prva predstava, ki so jo odigrali je bil Fantom iz opere. Koordinatorka Andreja Gungl nam je povedala tudi, da iz njihovih vrst izhajajo številni, danes priznani umetniki kot na primer Jure Ivanušič, Maja Keuc, Maja Pihler, Ana Bezjak, Primož Bezjak, Peter Harl in mnogi drugi.

Deček iz džungle

Muzikal »The Jungle Boy« (Deček iz džungle) je idejno zasnovan po delu J. R. Kiplinga »Knjiga o džungli«. Zgodba se dogaja v indijski džungli in govori o odraščanju dečka Narayana, ki so ga medse sprejeli volkovi. V času svojega odraščanja spoznava različne živalske vrste in se spopade s tigrom Shardulom, ga ukane in s tem v džunglo prinese mir, nato pa se kljub navezanosti na svojo džungelsko družino vrne med ljudi, kjer končno najde svoj notranji mir ob zali deklici Chandri. Na njegovi poti sta mu v pomoč prijatelja – termitski medved Bandhu in zvesti črni panter Ganesha. Zgodba se odvije v dveh dejanjih, od tega vsako traja približno eno uro.

Režijo in koreografijo je prevzela Mojca Cvikl, kostumografijo in scenografijo ponovno Zvonko Babič Kurbus, vokalno priredbo Ana Bezjak, producent pa ostaja ravnatelj, Ivan Lorenčič.

 

Ples Chandre (Neva Kumer) in njenih sovaščanov 

EST ni samo petje in igranje

Koordinatorko smo povprašali tudi o tem, po kakšnem principu izbirajo katero zgodbo bodo odigrali naslednjo in na čem temelji izbira vlog v muziklu ter ali je že kdaj prišlo tudi do kakšnih trenj med EST-jovci zaradi vlog.

"Zanimivo vprašanje. Zgodbe vsekakor izbiramo po nekakšnem trenutnem navdihu, pri tem pa pazimo, da si muzikala, ki si sledita ni dasta preveč žanrsko in vsebinsko podobna. Skrbimo za raznolikost in pestrost naših predstav. Izbira glavnih vlog temelji na notranji avdiciji, kar pomeni, da se člani EST-ja potegujejo za določene vloge in najbolj prepričljiv jo dobi.

Narayanovo srečanje z opičjo kraljico Satchmo (Isidora Korać) 

Vsekakor se pri tem trudimo, da EST-jevce tudi nekako usmerimo v določeno vlogo, jo predlagamo. Pri vsakem muzikalu imamo tako postavo A, kot tudi postavo B in v naslednji sezoni postava B preide v postavo A, itd. Prednost imajo tudi EST-jevci z daljšim stažem in posledično več izkušnjami. EST ni samo igranje in petje na odru, je disciplina, trdo delo in odrekanje. Vsi člani EST-ja se tega zavedajo, zato med njimi ne prihaja do trenj zaradi vlog."

Potrebna je karizma in energija

Poleg igralskega, plesnega in pevskega znanja je za EST potebna tudi nekakšna karizma in energija, ki jo na odru oddajaš pojasnjuje njihova koordinatorka. Pomembno je, da jih ta energija prepriča na avdiciji. Večje predznanje je sicer zaželjeno, ni pa nujno. Večina EST-jovcev postane zares dobra po sezoni ali dveh, saj si takrat naberejo neprecenljive izkušnje in se naučijo tudi improvizacije, predvsem pa dihajo s publiko in čutijo oder.

 Narayanov ples z opicami

Na odru so pomembni vsi in ne le glavni igralci

Kar se tiče glavnih vlog in izbire le teh je odvisno od avdicije, ki jo priredi EST ter od tega kdo se poslavlja in kdo ostaja. Letošnjo sezono ima ekipa precej novih članov, v The Jungle Boy pa so glavne vloge tokrat dobili tako imenovani veterani EST-ja (Žan Hauptman, Luka Gabriel, Neva Kumber, Andreja Tišić, Zala Hrastnik, Urška Starovasnik, Vit Zakrajšek Čahuk, Anej Kebrič, Tjaša Banović in Andreja Kauran).

Koordinatorka poudarja, da kakor je že omenila, so zelo pomembne izkušnje. Več jih imaš, boljši si. Kljub temu pa pravi, da so na odru pomembni vsi in uspeh predstave je odvisen od vsakega posameznika ne le od glavnih igralcev.

"Enkrat EST-jevec, vedno EST-jevec!"

EST deluje na drugi gimnaziji in tudi tam so štirje letniki in po teh štirih letih odidejo tudi nekateri EST-jovci. Glede tega ali ostanejo aktivni po končani srednji šoli je predvsem odvisno od kraja njihovega nadaljnega šolanja. Nekateri ostanejo še sezono ali dve, drugi pa se zaradi študijskih obveznosti poslovijo. Zaradi težkega slovesa se zato nikoli čisto zares ne poslovijo.

"Pri nas velja rek: Enkrat EST-jevec, vedno EST-jevec! Kar pomeni, da se kljub temu, da niso več aktivni na odru, vračajo v naš amfiteater, kadar jim le čas to dopušča," pravi koordinatorka.

Narayan in Chandra se zaljubita na prvi pogled, vendar ga mora Chandra zaradi očeta skrivati 

Avdicije odprte za vse srednješolce

Hkrati pa z slovesom pride tudi dobrodošlica novim članom. Avdicija za nove člane je odprta za vse srednješolce, ne glede na to katero šolo obiskujejo in kje. "Ena izmed naših glavnih igralk prihaja iz Gimnazije Ptuj," nam je zaupala koordinatorka Andreja. Res da je takim dijakom, ki niso iz Maribora težje, predvsem zaradi pogostosti vaj in predstav, ampak če je želja velika, lahko tudi nemogoče postane mogoče.

Od letošnjega šolskega leta tudi Šola muzikala

Od letošnjega leta je na drugi gimnaziji organizirana tudi šola muzikala, ki je nastala zaradi dolgoletne tradicije na tej šoli. Bolj podrobneje nam je pojasnila koordinatorka Andreja:  

"Želeli smo narediti korak dlje in pričeti z usmerjenim izobraževanjem na tem področju. Šola muzikala trenutno deluje kot izven šolska dejavnost in traja 3 leta. Prvo leto se posvetimo predvsem teoretični plati igre, plesa in petja, čeprav je pri teh področjih zmeraj prisotno izkustveno učenje. V drugem letu se prične pripravljati novi muzikal in v tretjem letu se ga igra ter umetniško udejstvuje na področju muzikala. 

   Narayan ljudi reši pred tigrom Shardulom (Luka Gabriel), zaradi česar Arya (Jan Alatič), Chandrin oče odobri poroko med njima

V šolo muzikala se lahko vpišejo učenci 8. in 9. razreda ter dijaki 1. in 2. letnika. Sprejem se opravi na podlagi avdicije. Letos smo sprejeli 18 kandidatov, seveda je število sprejetih zmeraj omejeno. V šoli muzikala poučujejo Jure Ivanušič, Matjaž Latin, Maja Pihler, Ana Bezjak, Mojca Kasjak in Viljem Babič. Umetniški vodja je Emil Pečnik, producent Ivan Lorenčič, sama pa imam vlogo koordinatorice Šole muzikala. Predlagam, da si več o Šoli muzikala preberete na spletni strani EST-ja."

V EST tudi dva Prekmurca - Ana in Luka Bregar

Koordinatorka nam je povedala tudi, da ima EST trenutno (žal) le dva člana, ki prihajata iz Prekmurja. To sta Ana in Luka Bregar, ki sta letos, kakor pravi koordinatorka, "frišna".

Na vprašanje o možnostih gostovanja po Sloveniji in tudi v Prekmurju, smo izvedeli, da so EST-jevci kar vešči v gostovanju. Zadnja leta vsako leto nastopajo v Cankarjevem domu in na velikem odru festivala Lent. Žal pa zaradi tehničnih zahtev muzikla, ki so zelo zahtevne, zato gostovanja v vseh dvoranah žal niso vedno mogoča.

   Poroka Narayana in Chandre

Sporočilo koordinatorke Andreje Gungl za bralce Pomurca:

"Vsekakor bi želela bralce spletnega portala Pomurec.com povabiti na ogled našega novega muzikala Deček iz džungle oziroma »The Jungle Boy«. Verjamem, da iz dvorane ne boste odšli razočarani, kot tudi ne ravnodušni. Na splošno pa si želim, da bi se čim več umetniško in kulturno udejstvovali ter si tako obarvali življenje s plesom, petjem in igro."

 Več fotografij s predstave v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Chevapcic
      10.12.2011 ob 12:37 Chevapcic

      .. Marina, zgleden prispevek .. + 5 točk .. :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.