https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji in po svetu vse več invalidov

 

December je med drugim tudi mesec, namenjen invalidom. V začetku meseca – 3. decembra – smo obeležili svetovni dan invalidov, v tem mesecu pa naj bi se še posebej trudili razumeti invalide in jim pomagati pri vključevanju v družbo.


Tako je december, mesec, ko ljudje še posebej veliko časa in denarja namenjajo nakupom, tudi priložnost, da se spomnimo vseh invalidov in se zavemo, da imajo tudi oni pravico do dostojanstva ter integracije v družbeno življenje.

Stopnja invalidnosti se povečuje

Na svetu je kar milijarda invalidov – oseb z dolgotrajnimi telesnimi, duševnimi, intelektualnimi ali senzornimi okvarami, ki jih v povezavi z različnimi ovirami lahko omejujejo, da bi enako kot drugi polno in učinkovito sodelovali v družbi. Zaskrbljujoč podatek je, da se stopnja invalidnosti v svetu povečuje, predvsem zaradi staranja prebivalstva in kroničnih bolezni, npr. raka, srčnih obolenj in duševnih motenj.

Foto: SXC.hu

Število invalidov v svetu narašča. Glavna razloga za to sta staranje prebivalstva in povečevanje pojava kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, rakava obolenja in duševne motnje. V Sloveniji beležimo približno 8 % invalidov med celotno populacijo.

Veliko invalidov je brezposelnih

Invalidne osebe so v današnjem svetu prikrajšane za marsikaj, tudi za službe – stopnja brezposelnosti med invalidi je kar 35-odstotna. Te osebe so velikokrat tudi manj izobražene in opravljajo slabše plačana dela. Veliko invalidnih oseb pa je na določenih področjih zelo uspešnih, še posebej na športnem področju.

                                                                                    Foto: SXC.hu

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lomowall
      13.12.2011 ob 10:22 lomowall

      Glede na to da je december mesec invalidov bi bilo najmanj kar lahko naredimo za njih to da začnemo preganjati nevzgojene šoferje z parkirnih mest ki so posebej namenjena invalidom. To je res najmanj kar v decembru recimo pričakujem od mestnega redarstva!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.