https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Radenska še vedno največ proda doma, prisotni so tudi v Rusiji in Tajski

Boračeva, 14.12.2011 ob 16:55  

Kljub zaostrenim razmeram v gospodarstvu in živilsko-predelovalni industriji so v družbi Radenska z letošnjim poslovanjem zadovoljni. Prodali so za 6 odstotkov več pijač kot lani, po besedah direktorja Radenske Milana Hojnika pa pričakujejo ob koncu leta dobiček, podoben lanskemu.


"Kljub količinsko ugodnemu rezultatu, bodo naš poslovni izid malo skazile podražitve  reprodukcijskih materialov, od katerih je Radenska najbolj odvisna. Vseeno pa bo dobiček iz poslovanja na nivoju lanskega leta," je povedal o poslovanju letos direktor Radenske Milan Hojnik. Tako so v letošnjem letu prodali za 96 milijonov evrov litrov tekočin ali šest odstotkov več kot lani, to pa bo pomenilo nekje med 26 in 27 milijoni evrov prihodkov. Za prihodnje leto načrtujejo, da bodo dosegli prodajo 103 milijona litrov tekočin in 30 milijonov evrov prihodkov.

Milan Hojnik

Hojnik se je dotaknil tudi morebitne prodaje Mercatorja, za katerega meni, da je za skupino to rešitev, saj bi velika zadolženost pokrila, kaj pa bo to pomenilo v nadaljevanju, pa kot pravi je težko povedati. Konkretno za Radensko bi prodaja najboljšega soseda pomenila veliko, saj bi s prodajo 100 tisoč delnic, kolikor imajo, iztržili nekje toliko, kot imajo dolgov. Prvi mož Radenske je spregovoril še o denaciolizaciji, ki bo še dolgo trajala, čeprav bi si želeli, da bi se hitro končala, in o dobljenem sporu proti nemškemu podjetju Kajo, ki izvira iz daljnega leta 1988.

Radenska še vedno proda največ pijač na domačem trgu, saj so prisotni v skoraj vseh trgovinskih verigah in turističnih subjektih Save, dobro prodajo beležijo tudi v državah Evropske unije in na področju nekdanje Jugoslavije. Letos je prodaja narasla na trgih Italije in Avstrije, 15-odsotno rast so dosegli v Kanadi in 10-odstotno v Združenih državah Amerike. Svojo priložnost vidijo predvsem v Aziji, kjer so že prodrli v Rusijo in na Tajsko, tečejo pa že pogovori z Indijo, je pojasnil vodja trženja Boštjan Gerlec.

Radenska je letos potrošnikom ponudila tudi nekaj novih proizvodov, veliko pa dajo tudi na raziskovalno dejavnostjo. Tako je mag. Lea Žbontar Zver predstavila izsledka dveh študij in sicer, da njihove embalaže niso zdravju škodljive ter da ima naravna mineralna voda Radenska Classic pozitivne učinke na telo. Njihova raziskava, ki so jo izvedli skupaj z Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vode, je pokazala, da se po treh mesecih uživanja njihove mineralne vode da zmanjšati telesno težo za dva kilograma, kar pomeni tudi znižanje indeksa telesne teže, zmanjšuje se masa maščob in na drugi strani spodbuja rast mišične mase, zvišuje pa se tudi sposobnost vezanja mineralov.

Radenska je bila ustanovljena leta 1869, kar pomeni, da imajo že 142 let tradicije, trenutno pa zaposlujejo 209 ljudi. Za štirinajst od njih, med njimi tudi zdajšnji direktor Hojnik, je bil današnji dan poseben, saj so obeležili že trideset let dela v Radenski. Dodajmo še, da bo 21. decembra v Boračevi dan odprtih vrat za širšo javnost.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.