https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mednarodni dan migrantov: migranti so večkrat izkoriščani

17.12.2011 ob 14:05  

Jutri, 18. decembra, obeležujemo mednarodni dan migrantov. Ob tej priložnosti so predstavniki Slovenske filantropije opozorili na ignorantski odnos naše države do zaščite pravic migrantov.


18. decembra 1990 so Združeni narodi sprejeli Mednarodno konvencijo o zaščiti pravic migrantov na delu in članov njihovih družin; med 45 državami, ki so konvencijo ratificirale, ni nobene države članice EU. Migranti so ena od najbolj ranljivih skupin v državi, težave imajo predvsem pri zaposlitvi in zdravstvenem zavarovanju.

Za pravice migrantov se bodo borili zagovorniki

Na novinarski konferenci Ali lahko zagovorniki rešujejo usode migrantskih delavcev?, ki sta jo 15. decembra v Ljubljani organizirala Slovenska filantropija in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, je bil predstavljen projekt Integracijski paket za brezposelne migrante, prosilce za azil in begunce, ki je že uspešno vzpostavil mrežo 27 aktivnih zagovornikov. 

Triletni projektželi povečati ozaveščenost in informiranost migrantov, prosilcev za azil, beguncev o njihovih pravicah in sistemskih možnostih, ki so jim na voljo in je nastal kot odziv na položaj teh ranljivih skupin v Sloveniji in je vzpostavil sodelovanje z nekaterimi državnimi institucijami ter njihovo pomoč pri reševanju posamičnih primerov; kljub temu pa so poti pri reševanju težav migrantov velikokrat dolgotrajne.

Delodajalci zaposlene kar odjavijo iz sistema ZZ

Na Slovenski filantropiji  izpostavljajo težave, ki jih imajo delavci z zdravstvenim zavarovanjem – delodajalci svoje zaposlene odjavijo iz sistema zdravstvenega zavarovanja kadar koli in celo za nazaj. Opozarjajo tudi, da so globe za neplačevanje plač odločno prenizke in da številni delavci ne poznajo pravice do izredne odpovedi delavca, kar jim omogoča prijavo na Zavod za zaposlovanje in prejemanje nadomestila za brezposelnost. 

Migracije se povečujejo, Slovenci najraje v Nemčijo

Osebe, preseljene k nam iz tujih držav predstavljajo pomemben del aktivnega prebivalstva, saj je bilo po podatkih SURS v začetku leta 2010 kar 15,1 % takih, ki so bili rojeni v tujini. V Slovenijo se je največ oseb iz tujih držav preselilo po letu 2004, zadnja leta pa to število upada, predvsem zaradi gospodarske krize. Po letu 2004 se je povečalo tudi preseljevanje Slovencev v tujino, in sicer v Nemčijo, Avstrijo in na Hrvaško.

Vir: Slovenska filantropija in SURS

Foto: SXC.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.