https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Mitja Horvat - direktor, ki je obudil murskosoboški BTC City

21.12.2011  

V današnji rubriki Fokus predstavljamo direktorja BTC City-ja Murska Sobota Mitjo Horvata. Inženir tekstilne konfekcije je po nekaj službah v tekstilni branži lani avgusta zaposlil na sedanje delovno mesto, rezultati njegovega dela pa so že vidni od zunaj in znotraj trgovskega centra.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Po osnovni šoli je Mitja Horvat končal srednjo tekstilno šolo, kasneje pa še študij in je po izobrazbi inženir tekstilne konfekcije. V začetku devetdesetih let je začel delati v proizvodnji in trženju tekstila v privatnem podjetju, katerega je na koncu tudi uspešno vodil. Leta 2003 ga je pot vodila v tekstilno tovarno Muro, kjer je bil leto dni vodja projektov v Murski Soboti, nato pa je bil do leta 2008 v nemški hčerinski družbi Mura Trendline. Za tem se je preselil v Avstrijo prav tako k tekstilnemu podjetju Kastner & Öhler, ki je marca lani odprla trgovino v Cityparku, prvega avgusta 2010 pa je prevzel vodenje BTC Cityja v Murski Soboti.

Prevzeti tako odgovorno funkcijo v kriznem času ni bila lahka naloga, kar priznava tudi Horvat. "Ko sem prišel, se je porajalo vprašanje, kako poživiti center, saj je obisk upadal in najemniki so odhajali. Prioritetna naloga nam je bila zaustaviti negativen trend, želeli pa smo tudi prenoviti center. Vodstvo v Ljubljani je imelo velik posluh za nas, pri tem je bila prednost, da sem domačin iz Murske Sobote in sem razumel želje in potrebe domačega okolja. Sprejeli smo osnovno strategijo in si določili cilje in pot do želenega uspeha. Na srečo so nam v Ljubljani dali zeleno luč. Dobili smo na razpolago sredstva, šli smo v prenovo, iskali nove partnerje, naredili določene preselitve znotraj trgovskega centra," z zadovoljstvom pove Horvat in doda, da je zgornje nadstropje z Baby Centrom in igralnico obogatilo vsebino za družine, drugi del nadstropja je namenjen tekstilu, obutvi, modnim dodatkom, salonu kuhinj in gospodinjskim aparatom ter gostinskemu delu. Tako je cilj izpolnjen, saj se je obisk povečal, še vedno pa se čuti kriza, pove Horvat, saj ljudje kupujejo bolj premišljeno.

Z otvoritve Baby Centra

Standardnih shem poslovanja več ni

Pa so se v največjem trgovinskem centru v Murski Soboti morali zaradi prilagajanja razmeram na trgu odpovedati tudi kakšnemu od poslovnih prijemov, ki bi jih sicer uporabili? "Zgolj in samo se prilagajamo poslovnim partnerjem. Naše zahteve so v tej fazi pogajanj skoraj nezanimive za partnerje, prijemi izpred nekaj let pa povsem nekoristni. Od partnerja do partnerja se moraš prilagajati z željo po win - win situaciji, v kateri smo oboji zadovoljni. Pripravljeni smo na odprt dialog in kompromis, partner pa mora ustrezati naši viziji in željam. Danes več ni standardnih shem," odgovori Horvat.

Stanje v BTC City-ju Murska Sobota se je v zadnjem letu dni torej izboljšalo, kakšna pa je pri tem formula za uspeh? "Zelo kratek odgovor, samo trdo delo celotnega tima, nič drugo. Kot recept bi izpostavil prilagajanje, dobra strategija in lepši videz centra - zunaj in znotraj," izpostavlja Horvat. S kakšnimi prijemi v smislu dela s človeškimi viri se kot manager poslužuje sam pri vodenju sodelavcev? "Meni osebno so človeški viri osnova dela v nekem poslovnem okolju. Če imaš dobre sodelavce, ki te razumejo in sledijo tvojim idejam, je to zmagovalna kombinacija. Moraš biti človeku dostopen in razumevajoč. Naši zaposleni so ljudje z izkušnjami in znanjem. Odziv na spremembe jim predstavlja izziv," pove Horvat.

Dober manager mora biti široko razgledan

Standardno vprašanje, ki ga zastavimo vsem v rubriki Fokus, je tudi, kakšne lastnosti mora imeti dober manager, odgovori pa so v večini primerov podobni. In kako vidi dobrega managerja Horvat? "Lastnosti dobrega managerja pa morejo biti zelo široke. Moraš obvladati medosebne odnose, poznati prave poslovne prijeme in jih prilagoditi sogovorniku na drugi strani, imeti moraš vizijo in še bi lahko našteval. Če povzamem, dober manager mora biti široko razgledan, človeški in ciljno naravnan." Če sam smatra za dobrega managerja, Horvat pravi, da to morajo odgovoriti drugi, ampak glede na to, da jih uprava v Ljubljani podpira, smatra, da so na dobri poti.

Kakšen pa je sam pri svojem delu? Velja za zagovornik avtoritativnega vodenja ali je bolj »mehki« manager? "Glede na že povedano lahko rečem, da sem do ene mere zelo mehki manager. Ko sem prišel v BTC in smo v Ljubljani nastavili strategijo kako naprej, sem svojim sodelavcem predstavil, da obstaja samo ta pot. Vsak mora vedeti, kaj mora narediti, ko pa se meja prestopi, pride v ospredje sposobnost vodenja in upravljanja z ljudmi. Dogovori s sodelavci in realizacija le-tega je ključnega pomena," pravi Horvat in dodaja, da se sam smatra za zelo razumevajočega, socialnega, ki vedno prisluhne ljudem, njegova vrata pisarne nikoli niso zaprta, vedno je dosegljiv, tudi za privatne zadeve. "Najbolj pomembno se mi zdi, da me ljudje spremljajo, da vedo, kaj bi radi in da to ne izkoriščajo," pravi Horvat.

Ko podpiše partner pogodbo, je ves trud poplačan

Kaj pa je za prvega moža murskosoboškega BTC-ja najpomembnejša prvina posla? "V moji trenutni službi je zelo pomembno, da razumeš partnerje in se mu skušaš prilagoditi oziroma ustvariti pogoje, da pride k tebi. To zahteva določene prijeme, kot so na primer razumevanje, natančnost, pridnost, fleksibilnost in podobno. Če ti to uspe, si uspešen. Ko podpiše partner pogodbo, je ves trud poplačan," odgovarja Horvat.

Kaj pa mu predstavlja njegova pisarna? Je raje v njej ali na terenu? "Pisarna mi pomeni le del delovnega prostora, drugi del pa je delo v trgovskem centru, med ljudmi. Veliko časa mi vzame tudi delo na terenu. S tem mislim poslovne sestanke in srečanja s poslovnimi partnerji. Ogromno je koordinacije in poti v Ljubljano, tudi v tujino, drugače enostavno ne gre," odgovarja Horvat.

NAJ 5 Mitje Horvata:

Navdihujoča oseba: Vsak manager, ki ustvari pogoje za rast in razvoj podjetja, pri tem pa ima podporo in lojalnost zaposlenih.

Glasbena skupina/izvajalec: Narejeno imam šolo harmonike in ljubiteljsko igram bobne. Glede na to, da imam večino plošč od AC/DC, lahko rečem, da sem njihov fan. Žal mi je, da ljudje zapostavljajo slovensko glasbo, čeprav imamo mnogo dobrih glasbenikov.

Knjiga: Zelo mi je žal, da mi zmanjka časa za prebiranje trivijalne literature, prebiram pa strokovno literaturo, avtomobilistične in motoritične revije ter Digitalno fotografijo.

Kraj v Pomurju: Murska Sobota

Želja v življenju: Glede na to, da imam sam družino, z ženo imava dva otroka, si želim, da bi še naprej imeli razumevanje za moje podvige, da bi me razumeli. Najpomembnejše pa je zdravje.

 

PRIPOROČAMO:

VSI FOKUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija