https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

NOGOMET

VIDEO: Rešitelj Georg Suban Muri obljubljal nebesa, jih bodo tudi Italijani?

Murska Sobota, 21.12.2011  

Po ponedeljkovem občnem zboru Mure 05, ko se je spremenil upravni odbor kluba in so vanj bili potrjeni Italijani, so se mnogi hote ali nehote spomnili zgodbe izpred nekaj let, ko je v Mursko Soboto kot rešitelj prišel srbski poslovnež Georg Suban. Takratna zgodba se je končala z izpadom črno-belega ponosa v tretjo ligo in samo upamo lahko, da gospodje, ki so prišli v klub, imajo bolj resne namene kot jih imel Suban.

Kot strela z jasnega je leta 2003 udarila novica, da v Muro prihaja Georg Suban, ki mu je pred tem spodletelo pri koprskem prvoligašu. Prihoda srbskega poslovneža so se razveselili pri tovarni Muri, ki se je na ta način dokončno odpovedala financiranju nogometa. Suban ja za trenerja pripeljal karizmatičnega Miroslava Ćira Blaževića, v Mursko Soboto pa se je preselilo še pol moštva Kopra. "Mene ne zanima nič razen prvo ali drugo mesto," je ob prevzemu govoril Suban, več njegovih ambicioznih besed pa si lahko prisluhnete v spodnjem videu.

Žal se zadeve niso iztekle po njegovih pričakovanjih, "zvezdniški" Muri je uspelo v prvem letu Subanovega predsednikovanja doseči le peto. Zaradi tega je Suban kmalu napovedal odhod, pravi šok pa je sledil spomladi 2005, ko zaradi postopkov licenciranja klub ni pridobil licence za igranje v prvi ligi v sezoni 2005/06, čeprav je osvojil sedmo mesto.

Georg Suban

Iz tretje lige v šestih letih ponovno v prvi ligi

Na pogorišču stare Mure je nastal nov klub z oznako 05, ki se je v prvi sezoni z domačimi fanti sprehodila skozi tretjo ligo. Sledilo je večletno prizadevanje vrnitve v prvo ligo, prva kriza po umiku Stanka Polaniča in njegovih podjetij iz kluba, ter druga kriza po neracionalnem razspisavanju z denarjem Roberta Belca. Ko je bil klub dobesedno na robu prepada se je aktivno v njegovo reševanje vključil direktor murskosoboške občinske uprave Bojan Petrijan, ki je po nekaj mesecih vodenja na mesto predsednika pripeljal Miroslava Topiča.

Slednjemu ne moremo oporekati mnogo vloženega truda, v klub je pripeljal veliko novih sponzorjev in nenazadnje za zeleno mizo spravil klub v prvo ligo. To je v Murski Soboti ponovno sprožilo evforijo, kakršne smo je bili vajeni v najboljših letih stare Mure, ob dobrih rezultatih pa se je pogosto pozabljalo, da grehi iz preteklih let še vedno utapljajo Muro 05. Ob koncu jesenskega dela prvenstva so se kot cunami sprožila namigovanja o slabem finančnem stanju kluba in neplačevanja igralcev, pred tem pa si vodilni klubi niso zatiskali oči in so odkrito priznali, da se dolg iz preteklosti ni sam od sebe izbrisal in da je še narasel.

Upamo, da se bo zgodba z Italijani srečno odvijala

Dejstvo je, da črno-beli nujno rabijo svež kapital, ki pa ga je v Sloveniji ta trenutek zelo težko oziroma nemogoče dobiti. Tako so se je jeseni namigovali, da bi v klub utegnil priti velik sponzor Red Bull, s kateremi dejansko pogovori so potekali, ni pa prišlo do realizacije. Pred časom so se pojavila nova namigovanja, da prihaja v klub finančna injekcija iz Italije in to se je v ponedeljek tudi uradno potrdilo.

Na občnem zboru društva so bili v upravni odbor potrjeni novi člani, tako kot je bilo to zahteva skrivnostega pokrovitelja. Tako sta zdaj v sedemčlanskem upravnem odboru poleg predsednika Topiča od domačinov samo še Matej Puhan in Zdenko Škraban, novinci pa so Kristijan Gregorič iz Nove Gorice kot posrednik pri poslu z Italijani, ter Roberto Masiero, Natale Tursi in Giorgio Zanmarchi.

Dva nova člana upravnega odbora - Giorgio Zanmarchi (levo) in Kristjan Gregorič (desno)

To dejansko pomeni, da so domačini lahko v vsem preglasovani, če bodo ostali to želeli, zato si je Topič na svoje pleče prevzel veliko odgovornost, pri tem pa nikakor ni sam. Takšno sestavo upravnega odbora so sprejeli vsi prisotni člani društva v ponedeljek, ki so verjeli na besedo Topiču, čeprav niso o investitorju izvedeli niti najbolj osnovnega, namreč njegovega imena, kaj šele kakšnih drugih podrobnosti, na kakšen način bo potekalo sodelovanje, kaj bo prejela Mura in kaj bodo v zameno morali nuditi Italijanom.

Dogovor naj bi bil sklenjen še v tem letu, takrat bodo razkrite tudi podrobnosti, to pa še vedno ne zagotavlja varnosti, da se klub ne bi znašel po nekaj časa v podobni situaciji, kot je bilo to pod taktirko Subana. Seveda si vsi želimo, da do tega ne bi nikdar in nikoli več prišlo, nekega zagotovila zaradi manjšine v upravnem odboru pa vseeno nimamo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. omelo
      21.12.2011 ob 20:41 omelo

      tak de kak je bilo z Subanom 100%

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. okvals
      21.12.2011 ob 22:59 okvals

      jap!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. lomowall
      22.12.2011 ob 9:18 lomowall

      In kaj pomeni imeti večino v UO: 1. Lahko spremenijo statut tako kot jim paše - to pomeni da lahko realizirajo vse kar si zamislijo 2. Igralce lahko poljubno prodajo po ceni kot to njim paše 3. Razprodajo igralce in lahko se zgodi da v ekipi ne bo domačih igralcev 4. Nenazadnje lahko celo razpustijo klub ko jim ne bo več zanimiv! Osebno menim da je bilo povsem neodgovorno v UO sprejeti ljudi o katerih nihče nič ne ve! Glasovati na osnovi zaupanja Topiču? ja kdo pa je on (mogoče rimski papež) da bi mu verjetli na besedo. Zaupati delovanje/obstoj kluba samo eni osebi (Topič) - popolnoma neresno in neodgovorno. Mogoče bo na koncu zgodba o uspehu(upam da res) vendar ne glede na to postopek ni bil pravilen. Z večino v UO so dobesedno predali klub z takšno tradicijo v roke nekomu ki o Muri nikoli še slišal ni! Igranje z ognjem, ni kaj!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. zizi23
      23.12.2011 ob 16:04 zizi23

      1. topic je neizkusen in zaletavi najbole zalostno je ka ga pri ten podpira stihec. 2. ka bog pa je v ton klubi ka so se taljani izognili kopri gorici lubljani maribori pa ravno v muro so prisli v najbole siromasno pokrajino. 3. mediji so porocali ka je na tekmaj 5 tisoc gledalcev.zdaj pa racunica ce je pijsanje resno poten je v jesen bilou na tekmah najmenje 3o.ooo gledalcev (25.ooo na petih in na ostalih še 5.ooo je skušpaj 30.000 gledalcov krat 7 eur kelko je karta je tou 21o.ooo eur. topic je pravo ka igralcem dogujejo stiri place . sezona je trajala stiri mejsece tou se pravi ka so nej doubili nula.ge je 210.000 eur? treneri pravijo ka jih tudi ne placujejo. ge je stihec ka tou mirno gleda .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. legenda57
      25.12.2011 ob 18:56 legenda57

      zizi-brenzaj kunje malo....................

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.