https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Adriana Gašpar - mlada novinarka z Goričkega, ki dela na POP TV-ju

27.12.2011  

Adriana Gašpar iz Markovcev na Goričkem je 24-letna novinarka, ki že tri leta dela na POP TV-ju. Lansko leto je diplomirala iz novinarstva na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, zdaj pa je absolventka magisterija. Če bo vse po sreči, bo s študijem zaključila prihodnje poletje.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Zanimanje za novinarstvo se je v Adriani porajalo v srednji šoli, ko je enkrat opravljala počitniško delo v pisarni in ugotovila, da rutinsko delo ni zanjo, ampak rabi nekaj razgibanega, dinamičnega, adrenalinskega, tudi stresnega. Prava izbira se ji je zdel študij novinarstva. Tako si je svoje prve izkušnje začela nabirati med poletjem po prvem letniku študija novinarstva, in sicer na radiu Murski val, kjer so jo, kot pravi, "vrgli v vodo" in naučili veliko.

Počasi in vztrajno se daleč pride 

Tri poletja je redno delala na radiu, občasno pisala za časopis Vestnik in spletni portal Pomurje.si. Od drugega letnika dalje (od leta 2008) dela tudi na televiziji POP TV. Tam je začela kot mlajša dežurna, kar pomeni, da je delala vse – nosila kave iz avtomata, tiskala tekste voditeljem, pomagala novinarjem ipd. Po dobrem letu dni je postala starejša dežurna, kar je v glavnem montažersko delo – montira sliko za vklope, napovednike itd., od lani pa je tudi novinarka zunanje redakcije.

Njen delovni dan je odvisen od tega, katero funkcijo opravlja. Če dela kot starejša dežurna, začne ob 9. in konča ob 23. uri, če pa kot novinarka zunanje redakcije, pa ima različne turnuse. Ko je redaktorica, dela od 9. do 17. ure; sicer pa od 11. do 23. ure. Če je predvidena za teren, dela od 11. ure naprej in potem je vse odvisno od teme, načeloma do 19., lahko pa tudi do 23. ure. Skupno dela 16 terminov na mesec (8 kot starejša dežurna, 8 kot novinarka).

Razgibano življenje brez stabilnega urnika

Ko Adriana dela nekaj dni zapovrstjo, to pomeni, da ima proti koncu turnusa že prazen hladilnik, saj gre v službo, ko trgovine še niso odprte, in iz službe, ko so že zaprte. "To pomeni, da tiste dni trpi moje družabno življenje, ki ga ne morem imeti. Sem pa ostale dni prosta cele dni. Če si novinar, pač nimaš stabilnega urnika, imaš pa razgibano življenje," pojasnjuje mlada novinarka.

Trenutno je novinarstvo poklic tisto, kar jo veseli in predstavlja tisto, kar je iskala. Kot dodaja, pa ne izključuje možnosti, da se sčasoma odloči tudi za kaj drugega: "Tempo je namreč kar naporen in zelo nehvaležen do družinskega življenja, ampak se vse da zmeniti." 

"Ne smeš biti tiho, ampak jasno in glasno povedati"

Na svoji novinarski poti je Adriana spoznala že veliko novega. Ogromno stvari jo je izučilo in verjame, da jo veliko še bo. Ponavadi so to napake, ki jih potem nikoli več ne ponovi. "Izučilo me je tudi to, da ne smeš biti tiho, ampak jasno in glasno povedati, kaj želiš, in za to seveda tudi biti pripravljen narediti, kar je treba," komentira svoje izkušnje Adriana. Pravi tudi, da ji v službi ne manjka zabavnih dogodivščin, preveč jih je za naštevati.  

Najbolj ponosna je na svoje novinarske zgodbe, ki govorijo o pomembnih temah, npr. o evru, demonstracijah in podobno. "Najbolj sem uživala, ko sem delala na terenu, in sicer na študentski prireditvi Bujta repa. Ker sem lahko predstavila odličen dogodek, se poleg zabavala in nato v prispevku unovčila tudi prekmurščino, saj sem en delček prebrala v našem narečju," nam zaupa Pomurka, ki kljub temu, da večinoma časa preživi v Ljubljani, obožuje pomursko pokrajino. Od osebnosti, s katerimi je imela stik kot novinarka, jo je najbolj navdušil Karl Erjavec, saj meni, da ima res odličen smisel za humor.

Redna novinarska zaposlitev je luksuz

Preden je Adriana pričela delati kot novinarka, je opravljala tudi druga študentska dela. Vrsto let je delala kot natakarica, nekaj časa tudi v pisarni na zavarovalnici in morda bi se še kaj našlo. Najbolj všeč pa ji je seveda delo, ki ga opravlja sedaj.

Njeno prebivališče v Ljubljani je zaenkrat še študentski dom, za prihodnje leto pa upa, da bo že bivala v stanovanju. Zelo rada se vrača v Prekmurje, in sicer takoj, ko ima možnost oziroma, ko je nekaj dni skupaj prosta, to je vsaj enkrat na dva tedna. Največ prostega časa, ki ji ostane, preživi z nečakoma, če ji pa ga še kaj ostane, ga izkoristi za druženje s starimi prijatelji, ki jih zaradi razdalje žal premalo vidi. Adriana pa tudi rada potuje, saj je med drugim obiskala tudi  New York.

O tem, če bo svojo redno zaposlitev iskala v Prekmurju ali v Ljubljani, še ne razmišlja, saj ne ve, kam jo bo zanesla pot. Zaveda se, da so redne zaposlitve pri novinarjih zelo velik luksuz, tako da si nekih utvar ne dela. "Samo da bom zadovoljna," zaključuje Adriana. Njene želje za prihodnost so kratke in jedrnate: "Da bom še naprej zadovoljna v službi in uživala v tem, kar delam." 

 

Adrianinih TOP 5:

 
Svetovni voditelj: Ga je težko izbrati.

Glasbena skupina: Ni točno izbrana, poslušam različne zvrsti.

Knjiga: Dostojevski - Zločin in Kazen

Kraj v Pomurju: Markovci

Želja v življenju: Zdrava družina, ki jo bom lahko preskrbela.

 

PRIPOROČAMO:

 

VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Chevapcic
      28.12.2011 ob 18:22 Chevapcic

      .. --> .. http://tinyurl.com/cs6n5dh .. New York? Carska slika .. :)

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.11.2016 ob 22:19 Leone gost

      Zakon je to dekle, loti se vsega, ne neha dokler ne pride do konca in ....uspe. Rad bi ji predlagal da razišče še eno.....zelooo občutljivo temo....ki se tiče varnosti naših otrok na cesti....a ne vem kam naj jo kntaktiram. Verjamem da ona bo "našla" rešitev tudi za to. Vendar....kako do njenega e-naslova priti...ne vem. L.p.Leone

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.07.2017 ob 9:20 Luana Malec, bibliotekarka gost

      Neprofesionalna in nekorektna. V prispevku 24 ur zvečer na Pop tv je primerjala neto plačo kuharice z najvišjo možno bruto plačo bibliotekarskega specialista, torej jabolka s hruškami, poleg tega je neto plačo primerjala z bruto, kar pomeni, da je ali finančno nepismena ali je namerno zavaja. In še - za bibliotekarja je uporabila najvišjo možno plačo, za kuharja ne. Sicer pa, če se je že namenila primerjati neprimerljivo, bi lahko za primerjavo s kuharico uporabila to, že ima pri roki, t.j. plačo svoje stroke, mar ne? Kako si lahko profesionalni novinar privošči takšna zavajanja? Sicer pa - vsaj pravilnega naglaševanja poklicev naj se nauči, preden se spusti v eter /: Žalostno res.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.07.2017 ob 10:31 gost

        Se strinjam. Totalno neprofesionalna, nerazgledana in zavajujoča. Za rumeni tisk pa je res idealna!

        14 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.07.2021 ob 14:29 Dedeba gost

      PR zgodba, ki se razblini prvi trenutek, gda prideš v stik s to..........

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.03.2022 ob 7:38 Jgaj gost

      Sranje od ženske.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.