https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

So krize grožnja ali priložnost našim prihrankom?

 

Reševanje dolžniške krize in okrevanje evropskega gospodarstva bodo verjetno daljše, kot smo si želeli. Trenutno aktualno dogajanje marsikdo spremlja s strahom, varčevalci, ki imajo denar v evrih, se sprašujejo, v katerih valutah naj varčujejo, kaj se bo zgodilo, če se  evro res zruši in na kak način sploh varčevati v prihodnje.


Zaradi vsem znanim težavam z dolgovi evrskih držav in morebitnega bankrota, priznani ekonomisti pravijo, da ta scenarij ni povsem nemogoč, je pa malo verjeten.Strokovnjaki opozarjajo, da bi bili stroški v primeru propada evra precej višji, kot tisti, ki so povezani z reševanjem skupne valute.

Če bi evro izginil, bi ga morala nadomestiti druga valuta. Države in tudi Slovenija, bi prevzele svoje prejšnje valute. Tveganje in s tem povezana škoda, sta dodatna argumenta v korist evra in potrebnih ukrepov, da skupna valuta preživi. Države in banke bi tako mogle odpisati velik del sredstev, kar pa bi nekatere države pokopalo.

Kaj bi se zgodilo z našimi prihranki?

Vzpostavljene bi bile nacionalne valute in določili bi nove medsebojne tečaje. Pomembno vprašanje, ki se poraja je, po kakšnem tečaju. Če bi bila ta valuta močnejša od tiste, ki jo zdaj uporabljamo, potem varčevalci nimajo razloga da bi dvigovali prihranke, opozarjajo strokovnjaki. V primeru pa, da nova valuta države, ki ima šibkejšo gospodarstvo od povprečnega evrskega, bi ta hitro izgubila vrednost. Ob prevzemu tolarja, ki bi izgubil vrednost glede na dolar ali frank, bi bilo pametneje, če bi imeli varčevalci denar v drugih valutah. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da vsako varčevanje v tuji valuti pomeni valutno tveganje, nihanje valutnih tečajev pa je toliko večje prav v negotovih časih.

Od aktualnih dogodkov, ki se bodo razpletali v prihodnje, pa bo odvisna tudi smer, ki jo bodo ubrali svetovni finančni trgi. Javnodolžniška evropska kriza pa za vlagatelje predstavlja priložnost za kupovanje poceni evropskih delnic. Uspeh vrha EU bi potisnil tečaje delnic mnogo višje, saj je na trenutni ravni vkalkulirano ogromno pesimizma in so delnice podcenjene. Prav zaradi tega lahko v tej krizi vidimo predvsem priložnost za vlaganje v cenejše delnice evropskih podjetij, ki lahko na dolgi rok zrastejo, zato predstavljajo velik potencial za vlaganje.

Marina Sreš je finančna skrbnica.

www.financnahisa.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.