https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

ZABAVA

RECEPTI: Novoletna zabava s prazničnimi koktejli

30.12.2011 ob 16:39  

Novoletno zabavo s prijatelji lahko poleg odlične večerje, piva in vina ter ostalih klasičnih pijač popestrite še s koktejli, ki bodo na vašem praznovanju le še pika na i. Predstavljamo vam nekaj receptov za pripravo koktejlov.


Čokoladni blitzer

Koktejl, ki je obenem lahko tudi desert po odlični večerji. V lepo okrašenem kozarcu za martini so zmešani sladoled, vodka, Irish cream, Crème de cacao.

Sestavine:

- 50 g polsladke čokolade
- 1/3 skodelice čokoladnih mrvic
- 1 skodelica čokoladnega sladoleda
- 1/4 skodelice likerja Irish cream
- 2 jedilni žlici Crème de cacao
- 2 jedilni žlici vodke
- čokoladni svedrčki ali naribana čokolada za okrasitev kozarca

Priprava:

Čokolado stopite na ne previsoki temperaturi v manjši ponvici. Odstavite in v stopljeno čokolado potopite obod kozarcev, tako da bodo robovi kozarcev obliti s čokolado. Kozarce še namočite v čokoladne mrvice, da se primejo robov kozarcev. V mešalcu zmešajte sladoled, liker Irish cream, Crème de cacao in vodko. Mešajte dokler zmes ni gladka. Vlijte v pripravljene kozarce in še dodatno okrasite s čokoladnimi svedrčki ali naribano čokolado. Recept zadostuje za 8 koktejlov.

Sneženi poljubčki z Brandy-jem

Prav ljubki in simpatični, kremasti in lahki shooti. Brandy doda malce toplote, cimet pa lepo popestri okus.

Sestavine:

- 3/4 skodelice vaniljevega sladoleda
- 1/3 skodelice Brandy-ja
- 1/4 skodelice belega Crème de cacao
- 1/2 skodelice ledenih kock
- sladka smetana
- mlet cimet

Priprava:

V mešalcu zmešajte sladoled, Brandy in Crème de cacao in ledene kocke. Mešajte toliko časa, da so vse sestavine dobro premešane. Vlijte pripravljeno tekočino v osem kozarčkov za shoote (25 – 50 g). Vsak koktejlček okrasite s sladko smetano in narahlo potresite s cimetom. Recept je za 8 shootov.

Bananini zmrznjenčki

Odličen koktejl z bananinin likerjem, rumom, sladko smetano in vaniljevim sladoledom. Koktejle postrezite v kozarcih oblitih z notranje strani s karamelo.

Sestavine:

- 1 banana
- 3 jedilne žlice bananinega likerja Creme de banana
- 3 jedilne žlice sladke smetane
- 2 jedilni žlici karamelnega preliva za sladoled
- 3/4 skodelice ledenih kock
- sveže nariban muškatni orešček (po želji)

Priprava:

Banano prerežite na pol, potem pa eno polovico banane narežite na koščke in jih dajte v mešalec. Iz preostale polovice pa narežite 8 rezin in jih dajte na stran. V mešalec dodajte bananin liker, rum, sladko smetano in 1 jedilno žlico karamelnega preliva. Dodajte ledene kocke. Mešajte dokler niso vse sestavine enakomerno premešane. Prelijte s karamelnim prelivom notranjo stran kozarcev. Vlijte pripravljeno mešanico v kozarce, po želji pa lahko dodate še malo sveže naribanega muškatnega oreščka. Na koncu okrasite še vsak kozarec z rezino banane in servirajte. Recept zadostuje za 8 koktejlov.

Ledena praznična margerita

Ledeni brusnično-malinovi koktejli imajo lep prazničen videz.

Sestavine:

- 1/2 skodelice zmrznjenega koncentrata soka brusnice-maline, staljenega
- 1/2 skodelice tequile
- 1/4 skodelice pomarančnega likerja
- 3 jedilne žlice meloninega likerja
svetlo obarvan koruzni sirup (po želji)
večbarvni grobi dekoracijski sladkor (po želji)
 
Priprava:

V mešalcu zmešajte koncentrat brusnično-malinovega soka, tequilo, pomarančni liker in melonin liker. Medtem ko je mešalec vključen, odprite pokrov mešalca in dodajte naenkrat še ledene kocke. Mešajte dokler zmes ne dobi primerne ledene strukture. Če želite, lahko robove kozarcev potopite v koruzni (ali drug podoben) sirup in nato v dekorativni sladkor. Vlijte ledeno mešanico v kozarce. Recept zadostuje za 6 koktejlov.

Punč z jajčnim likerjem

Jajčni liker okrašen z barvito pepermintovo palčko in ščepcem cimeta prinaša prav veselo razpoloženje za take praznične dni.

Sestavine:

- 1-2 litrski vanilijev ali cimetov sladoled
- 2 litra pripravljenega jajčnega likerja
- 1 liter ohlajene kremne sode
- 1/8 čajne žličke cimeta
- pepermintove palčke ali cimetove palčke ali drugi bonbone v obliki palčk (po želji)

Priprava:

Dajte sladoled v ekstra veliko posodo za punč. Prilijte polovico jajčnega likerja. Mešajte in gnetite z metlico dokler ni zmes enakomerno premešana in gladka. Vmešajte še preostali jajčni liker. Na koncu počasi vlijte še kremno sodo in dobro premešajte. Takoj servirajte. K vsakemu kozarcu punča dodajte še pepermintovo palčko ali cimetovo palčko ali drugo podobno slaščico v obliki palčke. Recept zadostuje za 24 serviranj.

Šampanjski koktejl s sokom granatnega jabolka

Klasični zdravici ob polnoči lahko s šampanjskim koktejlov vnesete malo spremembe. Pri serviranju penini dodajte še malo soka granatnega jabolka ali brusnic.

Sestavine za 1 serviranje:
- 2 jedilni žlici soka granatnega jabolka ali brusnic
- 6 jedilnih žlic šampanjca

Priprava:

V kozarec za šampanjec najprej vlijte sok granatnega jabolka ali brusnic. Počasi dolijte še šampanjec in takoj servirajte.

Whiskey Sour

Na zabavi zagotovo ne manjka tudi moške družbe. Bolj kot ostali, manj močni, bo vaši moški družbi všeč ta krepčilni koktejl.

Sestavine:
- 0,45 dcl viskija, npr. Johnnie Walker
- 0,15 dcl limoninega soka
- žlica sladkorja v prahu

Priprava:

V velik kozarec dajte najprej led in nato nanj nalijte viski, limonin sok in sladkor. Kozarce okrasite s kandirano češnjo.

Moscow Mule

Tudi ta koktejl, ki zadane kot brca mule iz daljne Moskve, je bolj primeren za moške. Pričarajte jim s tem koktejlom prav posebno sproščeno počutje.

Sestavine:
- 0,45 dcl vodke, npr. Smirnoff
- 0,85 dcl ingverjevega piva
- 1 žlica sladkornega sirupa
- 0,1 dcl limetinega soka

Priprava:

V velik kozarec dajte nekaj ledu, v ročnem mešalniku za koktejle, ki ga do polovice napolnite z ledom, pa zmešajte vodko, sladkorni sirup in sok limete. Nalijte v kozarec in dolijte še pivo. Kozarce okrasite z lističem mete in rezino limete.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.