https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vpogledi v nepremičnine od petka dalje nekoliko omejeni

05.01.2012 ob 10:02  

Javni vpogled v podatke o nepremičninah, ki je na voljo na spletnem portalu Prostor, še vedno buri duhove. V dobrem tednu dni je portal zabeležil že več kot 20 milijonov baznih poizvedb, informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je v torek izdala začasno odločbo, s katero geodetski upravi nalaga, da v roku treh dni po prejemu odločbe onemogoči osebne podatke lastnikov nepremičnin, Gurs jo bo spoštoval.


Začasna ureditvena odločba Geodetski upravi Republike Slovenije nalaga, da v treh dneh onemogoči javni dostop do imen, priimkov, naslovov stalnega prebivališča in letnice rojstva fizičnih oseb - lastnikov nepremičnin, do katerih je mogoče dostopati poleg posameznih nepremičnin na portalu Prostor v združeni zbirki katastra stavb, zemljiškega katastra, registra prostorskih enot, skupaj z vrednostjo nepremičnin.

"Informacijski pooblaščenec ne more dopustiti nekontroliranega združevanja in ustvarjanja novih zbirk osebnih podatkov, za katere ni podlage v zakonu, predvsem moramo biti pazljivi pri zbirkah, javno objavljenih na internetu," je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar zapisala v sporočilu za javnost. Slednja navaja še, da je ustavno sodišče že leta 2007 prepovedalo javnost osebnih podatkov v registru nepremičnin, a je Gurs ukaz ustavnega sodišča z enotno vstopno točko, kjer je možno dostopati do petih registrov hkrati, preprosto zaobšel. Zato je pooblaščenka februarja lani ponovno vložila ustavno zahtevo, s katero izpodbija javnost osebnih podatkov tudi v katastru.

Javni vpogled v podatke o nepremičninah z vrednostmi je na voljo od 27. decembra, do danes pa so zabeležili  že okoli milijon osnovnih poizvedb in več kot 20 milijonov baznih poizvedb. Po podatkih Gurs-a uporabniki tako v enem iskanju pogledajo v povprečju 20 podatkov, ki se nanašajo na posamezno nepremičnino, največ vpogledov pa so zabeležili 30. decembra, ko je bilo skoraj štiri milijone baznih poizvedb. Pregled lastnih nepremičnin in primerjava s sosedovimi je v zadnjih dnevih zelo popularna, celo do take mere, da se na portalu zaradi preobremenjenosti sistema pojavljajo tudi določene težave in izpadi.

"Big Brother-ja" od petka naprej več ne bo

Gurs bo skladno z začasno odločbo informacijske pooblaščenke do vključno petka z javnega vpogleda v podatke o nepremičninah na svoji spletni strani umaknila podatke o fizičnih osebah, ki so lastniki nepremičnin, je danes v Ljubljani povedal generalni direktor Gursa Aleš Seliškar, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Truplo
      05.01.2012 ob 10:26 Truplo

      Sicer nisem ravno pristaš, da gledamo vsepovprek kdo kaj ima in koliko je vredno... Tudi ne, da so gor napisani osebni podatki, vendar.... po fijasku s tisto prijavo proti piscu glede tistih trenirk si sedaj tale Musarjeva spet išče pet minut slave. Mislim, da je zadnji čas, da se pospravi s pozornice, kakor se pravi. Ali jo kdo drug zamenja, ali pa se ta urad ukine. Čemu služi meni itak ni jasno poleg vse policije, sodišč, tožilstev?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. sanigel59
      09.01.2012 ob 20:36 sanigel59

      TRUPLO ima prav tale Musarjeva samo,da je v centru pozornosti pa KAJ JE ONA SLOVENSKI BOG I BATINA da vse lahko prepove,pa kaj me briga,če kdo gleda moje podatke na internetu saj nimam kaj skriti,(kaj slabega pa novinarji itak vse zvedo preko svojih zvez) seveda pa naši TAJKUNI imajo velik strah,da bi mi navadni smrtniki videli njihovo bogatstvo in koliko so vredne njihove HIŠE in VIKENDI(ce) in VILE,ki jih imajo v svoji lasti. Hčerka je podedovala nekaj gozda njive in travnik pa niti to si ne more pogledati na internetu,kje približno je to,ker je vse ukinjeno edino parcelna številka je vpogledljiva in velikost parcele.Zopet bomo šli na zemljiško knjigo po kopije od parcel in seveda to pa lahko samo v sredo,ko je uradni dan do 17.00 ure.Seveda zakaj je ta urad kjer sedi Musarjeva,da se obrnem na njo,ko bom rabil posojilo za stanovanje ali hišo,ker ga na banki itak ne dobim za svojo ZAJAMČENO PLAČO?????

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.