https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Murski Soboti o možnosti, da bomo Slovenci lačni ...

Murska Sobota  

Včeraj je v grajski dvorani murskosoboškega gradu potekala okrogla miza na temo Oskrbimo Slovenijo – zagotovimo si hrano za jutri, ki sta jo organizirala Eko Civilna iniciativa in Slovenski forum socialnega podjetništva skupaj s Kmetijsko-gozdarskim zavodom Murska Sobota in društvom Mozaik.


Slovenija pridela samo 35 % hrane za svoje potrebe, težave zaradi premajhne samooskrbe s hrano pa bodo najhujše v primeru naravnih nesreč (suše, poplav ipd.), saj bomo takrat popolnoma odvisni  od uvoza, posledično pa se lahko zgodi, da bodo slovenski državljani lačni.

Vsi lahko pripomoremo k večji oskrbljenosti države s hrano

Poglavitni cilj projekta je zelo preprost – 100 % samooskrba Slovenije s hrano; kar pomeni, da bi morali pridelovati domačo hrano, tako na veliko kot malo, tj. veliko lahko že naredimo, če zasadimo svoj vrt in vplivamo tudi na druge. Pri tem pa je pomembno tudi, da se spremeni naš odnos do hrane, tj. bolj moramo začeti ceniti slovensko, spremeniti pa tudi svoje potrošniške navadi in odnos do zdravja.

Spomladi največja akcija ozaveščanja v zgodovini Slovenije

Spomladi letos bodo prostovoljci, združeni v civilni iniciativi, organizirali veliko akcijo, v katero bodo vključili vse družbene skupine, ne glede na starost, etnično pripadnost itd., saj so prepričani, da bodo lahko s projektom izboljšali prehransko preskrbo državljanov in odnos do lokalno pridelane hrane le s tesnim sodelovanjem vseh.

Na okrogli mizi so spregovorili o naslednji perečih temah: Zakaj je 100% samooskrba pomembna (Anton Komat), Pravilna izbira rastlin in pridelave hrane (Dejan Rengeo), Predstavitev poslovnega modela socialnega podjetništva za zagotavljanje lokalne samooskrbe s hrano (Tadej Slapnik), Korenika,delo z ranljivimi skupinami in predelava žitaric, sadja in zelenjave in predelava živil (Alojz Kavaš), Dobrote Slovenije, razvoj prodajnih poti (Matjaž, Magajna, Peter Čvan), Slovenec kot »NUBA« – v svetovnem genocidu (Vesna in Robi Vilan), Pomen samooskrbe za Slovenijo (dr. Vesna Weingerl) in Socialno podjetništvo kot kultura bivanja (Forum socialnega podjetništva, Katarina Hölzl).

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.