https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Tomaž Letnar: Mediji lahko tudi ubijajo

Murska Sobota  

Sinoči je v klubu Pac potekal literarni večer s pisateljem in scenaristom Tomažem Letnarjem, ki je predstavil roman Jedci trupel, v katerem izstopa kritika medijske kulture. Pogovor s pisateljem je vodil Robert Titan Felix.


V romanu najbolj izstopa jezik, ki je bogat z metaforami, slog je natančno dodelan. Avtor sam pravi, da je dobra zgodba predpogoj za pisanje knjige, a ni vseeno, kako jo avtor pove – jezik je ključnega pomena.

Mediji izkoriščajo človeške tragedije

V romanu se razvija zgodba o novinarju Arnetu, moškem v srednjih letih z neizpolnjenimi sanjami in ženo, ki se je je zdavnaj naveličal. Njegova tragedija se prične z neuspelim spolnim aktom z neznanko v dvigalu, ki ga posname skrita kamera. Po incidentu se mu podre svet; zapusti ga žena, sin se obesi, hči se odreče priimku …

Protagonist se zateče na samotni otok, kjer ga mediji ne dosežejo. V romanu se pojavi še en Arne, pri čemer avtor pušča odprto možnost, ali gre za dva človeka, ali pa je oseba samo ena. Na koncu zgodbe Arne ugotovi, da je v bistvu samo ljubezen tista, za katero je vredno živeti. Konec zgodbe je odprt.

Tomaž Letnar: Začutil sem odgovornost pisati

Na vprašanje, zakaj je sploh napisal to zgodbo, avtor odgovori: "Začutil sem odgovornost, da moram napisati zgodbo. Vsakodnevno smo lahko priča, kako družbeni dogodki, prikazani skozi medije, vplivajo tudi na osebno življenje." Z Jedci trupel tako avtor opozarja na medijsko kulturo in svoj odnos do le-teh ponazori s primero: "Z mediji je tako kot z ljubeznijo – je kot nož; z njim lahko režež kruh, lahko pa tudi ubijaš."

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.