https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Z geomatiko do atraktivnejšega podeželja

 

Razvojna agencija Sinergija od januarja 2012 do decembra 2014 sodeluje v novem evropskem projektu GRISI PLUS (Geomatics Rural Information Society Initiative PLUS), ki se izvaja v sklopu programa INTERREG IVC.

 

Projekt se navezuje na razvoj podeželja v 14 evropskih regijah, med njimi tudi na Pomurje; s pomočjo nove vede »geomatika« bo pripomogel k atraktivnejšemu podeželju.

GRISI PLUS je deveti evropski projekt že od leta 2001, ki ga je pripravil in ga bo koordiniral Teleparc centre Gospodarske zbornice Gers. Tudi Razvojna agencija Sinergija iz Moravskih toplic je projektni partner v tem projektu, ki bo pospeševal inovativnost in uporabo komunikacijskih tehnologij na podeželju.

GRISI PLUS  bo uvedel sodoben model EU na podeželju

Dandanes se podeželje sooča z različnimi tveganji: staranje in upadanje prebivalstva, slabo lokalno gospodarstvo, izolacija, pomanjkanje uporabe informacijske in komunikacijske tehnologije, pomanjkanje infrastrukture, vztrajnosti za inovacije  ... Za reševanje teh vprašanj želi GRISI PLUS uvesti sodoben model na EU podeželju.

Projekt se izvaja z namenom ​​izboljšanja učinkovitosti in obogatitve ekonomske politike razvoja podeželja s povečanjem uporabe geografskih informacijskih in geomatičnih orodij. S tem bi pridobili orodje za odločanje in podporo javnih ključnih akterjev in oblikovalcev politik.

Z atraktivnejšim podeželjem bodo pritegnili nove prebivalce

Da bi dosegli ta cilj, bodo partnerji izmenjevali izkušnje, prepoznavali in prenašali dobre prakse na dveh področjih, povezanih z njihovim skupnih vprašanjem za revitalizacijo podeželja: Razvoj privlačnosti podeželja, da bi pritegnili nove prebivalce, slednji bodo lahko po zaslugi novih IKT opravljali delo na daljavo ter  spodbujanje lokalnih materialnih in nematerialnih izdelkov, zahvaljujoč uporabi orodij geomatike (geomatika je disciplina, ki združuje vede o Zemlji z informacijskimi tehnologijami: geografija + informatika) in geografskih informacijskih sistemov.

Foto: ec.uuropa.eu

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.