https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Jutri otvoritev Evropske prestolnice kulture v Murski Soboti

Murska Sobota, 03.02.2012 ob 13:53  

 Jutri bo potekala otvoritvena slovesnost Evropske prestolnice kulture 2012 v Murski Soboti, in sicer  v Gledališču Park ob 19. uri. V dvanajstih video portretih bodo predstavljeni nosilci 20 projektov, ki jih bo v letu 2012 moč videti, slišati in doživeti na različnih prizoriščih v mestu.


Danes so murskosoboški župan Anton Štihec in predstavniki Zavoda za kulturo, turizem in šport  Murska Sobota ki bo imel vlogo producenta prireditve, predstavili potek otvoritve Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 – partnersko mesto Murska Sobota.

EPK bo slovesno otvoril Simbolični orkester

Več o jutrišnjem dogodku  je povedala režiserka slavnostne otvoritve Duša Škof. Slovesnost bodo otvorili z nastopom Simboličnega orkestra – gre za enega najzanimivejših sodobnih glasbenih fenomenov v slovenskem prostoru, ki se je prvič pojavil leta 2003. Ustanovil ga je Bojan Cvetrežnik, takratni član mednarodno uspešne zasedbe Terrafolk.

Orkester sestavljajo vrhunski klasični izvajalci in skladatelji, ki gojijo radovednost do raznolikega bogastva človeškega glasbenega izraza. Simbolični orkester izvaja evropsko glasbo brez zgodovinskih, geografskih in ideoloških predsodkov. »Tako se v njihovih skladbah na izviren, duhovit in navdihujoč način srečuje klasična glasba s tradicionalno, preteklost s sedanjostjo, jug s severom in vzhod z zahodom,« še pove Škofova.

Obiskovalci se bodo naužili vrhunskih glasbenih nastopov

Na slovesnosti v Murski Soboti bo izveden glasbeni projekt, katerega umetniška vodja sta Bojan Cvetrežnik in Klemen Bračko.  Ob godalih bosta prav za našo slovesnost v orkester vključena še vrhunska solista oboiska Eva Jurgec in tubist Luka Einfalt. Simbolični orkester bo na odru Gledališča Park prvič izvedel nekaj skladb, ki so bile ustvarjene prav za to priložnost.

Utrinek z lanskega Soboškega poletja ...

V sklepnem delu slovesnosti  bodo podeljene tudi nagrade Mestne občine  Murska Sobota ustvarjalcem na področju kulture. 

V letu 2012 se bo v Murski Soboti zgodilo 20 koproducentskih projektov. Projektu Tö mo – slovanska poselitev Prekmurja se je financiral v letu 2011, vendar je razstava na ogled še v letu 2012, in sicer do konca maja v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

Polovica sredstev iz Ministrstva, polovica iz občinskega proračuna

Izbrani projekti, ki so se prijavili na poziv Maribora 2012 februarja 2011, so šli skozi sito programskega direktorja Mitja Čandra s strokovno ekipo.  Sofinancerski delež je sestavljen iz polovice sredstev Ministrstva za kulturo preko Maribora 2012 in polovice sredstev iz proračuna Mestne občine Murska Sobota, namenjenega EPK 2012. Izjema je leto 2010, kjer je delež sofinanciranja v celoti prispevalo Ministrstvo za kulturo.

Utrinek z lanskega festivala Front@ sodobnega plesa v Murski Soboti ...

Sredstva za kulturo v času EPK izdatno povečana

Župan Anton Štihec  je v zvezi z sredstvi, ki se zagotavljajo v proračunu Mestne občine Murska Sobota za delovanje Zavoda Maribor 2012 in mrežnih ter skupnih projektov povedal: »Sredstva, namenjena kulturi in kulturnim programom, so se v času trajanja EPK 2012 v Mestni občini Murska Sobota izdatno povečala. Saj mesto poleg koprodukciji na lokalni ravni namenja še sredstva Zavodu Maribor 2012 ter izvedbi mrežnih in skupnih projektov, ki se bodo prav tako delno odvijali v Murski Soboti. Če omenimo samo nekaj projektov poleg seveda otvoritvenih slovesnosti: Glasba brez meja, Uf industrija, Kultura na dlani, Delavnice luksuz produkcije, Harmonije, Literatura na cesti, ŽnD, itd.«

Proračun 2011 in 2012 za delovanje Zavoda Maribor 2012 in mrežnih ter skupnih projektov:

 

2011

2012

skupaj

Skupni in mrežni projekti (MOMS)

22.580,25

71.617,71

94.197,96

Stroški delovanja zavoda (MOMS)

26.565,00

84.256,13

110.821,13

V nadaljevanju je župan povedal še, da Mestna občina Murska Sobota v zadnjih letih ogromno vlaga v kulturo: »Zgradili smo novo sodobno Pokrajinsko in študijsko knjižnico, novo Glasbeno šolo ter v letu 2010 obnovili staro kinodvorano arh. Novaka s sodobnimi prijemi arh. Andreja Kalamarja v večnamensko dvorano, ki jo danes imenujemo Gledališče Park. Gledališče park je bila prva investicija Murske Sobote, ki smo jo želeli izvesti v okviru EPK 2012. Žal Ministrstvo za kulturo ni imelo posluha za našo investicijo in smo bili prisiljeni najti druge vire financiranje ter znatno povečali lastna sredstva, da smo lahko do leta 2012 uresničili vsaj en investicijski projekt, ki smo si ga zadali v projektu EPK 2012 v letih 2006-2007. Ostala investicijska projekta (Multikulturni center in Delna obnova gradu Murska Sobota) sta v stanju mirovanja, saj Ministrstvo za kulturo, kljub obljubam, nima posluha za nobenega od njih.«

»Po letu 2012 nam bo torej ostala čudovita Gledališka dvorana, ki smo si jo obnovili samiizven finančne podpore EPK 2012. Ostali bodo programi, ki se bodo kakovostno dvignili na višjo raven, ostale bodo knjige, glasba, likovna in kiparska dela in ostal bo naziv Evropske prestolnice kulture, ki pa je prestižna referenca in je ne more imeti vsak,« še dodaja župan.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.