https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Kdo so junaki, ki bi Slovenijo izpeljali iz krize?

Ljubljana, 04.02.2012 ob 12:45  

Predsednik vlade Janez Janša bo danes, ko v veljavo stopi tudi novela zakona o vladi, v parlamentarno proceduro vložil predlog liste 12 kandidatov za ministre nove vlade. Državni zbor bo o deseti slovenski vladi odločal v petek, 10. februarja.


Danes, točno dva meseca po prvih predčasnih volitvah v zgodovini Slovenije, bo vložen predlog kandidatov za nove ministre. Po prvem neuspelem poizkusu Zorana Jankoviča je Janezu Janši uspelo sestaviti vladno koalicijo. Nekatere je zmotila ukinitev ministrstva za kulturo kot samostojnega in njeno priključitev v skupno ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Poglejmo podrobneje ministrstva in kandidate za ministre:

Ministrstvo za finance: predlagan je Janez Šušteršič, dr. ekonomskih znanosti; iz kvote DLGV.

Ministrstvo za obrambo: predlagan je Aleš Hojs, univ. dipl. gradbeni inženir; iz kvote NSi.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve: predlagan je Andrej Vizjak, mag. elektrotehnike; iz kvote SDS.

Andrej Vizjak

Ministrstvo za zdravje: predlagan je Tomaž Gantar, dr. medicine, urolog; iz kvote Desus.

Ministrstvo za zunanje zadeve: predlagan je Karl Erjavec, univ. dipl. pravnik; iz kvote Desus.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport: predlagan je Žiga Turk, dr. tehničnih znanosti; iz kvote SDS.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo: predlagan je Radovan Žerjav, mag. kemijske tehnologije; iz kvote SLS.

Radovan Žerjav

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor: predlagan je Zvonko Černač, univ. dipl. pravnik; iz kvote SDS.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje: predlagan je Franc Bogovič, univ. dipl. kmetijski inženir; iz kvote SLS.

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo: predlagan je Senko Pličanič, dr. pravnih znanosti; iz kvote DLGV.

Ministrstvo za notranje zadeve: predlagan je Zvonko Gorenak, dr. organizacijskih znanosti; iz kvote SDS.

Ministrstvo za Slovence po svetu: predlagana je Ljudmila Novak, profesorica nemškega in slovenskega jezika; iz kvote NSi.

 

Janša: Pred ekipo najtežja naloga po osamosvojitvi Slovenije

Mandatar Janša poudarja je, da je pred to ekipo zagotovo najtežja naloga po osamosvojitvi Slovenije. Če bodo ministrski kandidati potrjeni bomo, kot je že omenjeno, novo vlado dobili v petek. Od vseh in od vsakega je bilo že veliko povedanega. Pojavili so se že številni komentarji, kdo je primeren za katero ministrstvo in kdo ni, dejstvo pa je, da, kakor koli bo oz. je, nikoli niso in ne bodo vsi zadovoljni.

Bo vladi Janeza Janše uspelo popeljati Slovenijo iz krize?

Največ očitkov leti na Erjavca, naj bi po obrambnem in okoljskem vodil še tretje ministrstvo, zunanje, mnogi pa se sprašujejo, če je prvak Desusa kompetenten za to vlogo. Veliko prahu dviga tudi Hojsovo domnevno nepoznavanje obrambnega ministrstva, na drugi strani pa največ pohval dobiva Turk. Kakor koli že, pričakovanja so velika, če pa jih bodo zgoraj omenjeni opravičili, pa bomo še videli – čez čas seveda.  

V vlado odhaja osem izvoljenih poslancev

V Janševi vladi bo predvidoma sedelo osem izvoljenih poslancev. Janšo je v poslanskih klopeh že zamenjal Robert Hrovat, v vlado pa dodatno odhajajo še trije poslanci SDS, dva iz SLS ter po eden iz DeSUS in NSi. Če bodo vsi kandidati za ministra potrjeni, bo Žerjava nadomestila Jasmina Opec,  Bogoviča Roman Žveglič, Erjavca Marija Plevčak, Novakovo Janez Vasle, Černača Vitoslav Türk, Gorenaka Gregor Pivec, Vizjaak pa Damjana Petavar Dobovšek.

Jasmina Opec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.