https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Tjaša Žalik - glasbenica iz Žižkov, ki si želi napisati koncert ali simfonijo

22.2.2012  

Tjaša Žalik je že od malih nog vedela, da bo svoje življenje posvetila glasbi. Po študiju glasbe v Ljubljani, kjer je diplomirala z odliko, sedaj svoje znanje prenaša na druge na Glasbeni šoli Murska Sobota. V prihodnosti si želi napisati še kakšen koncert ali simfonijo in se "boriti" za izvedbe.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Tjaša Žalik je rojena leta 1987 v Murski Soboti, živi v Žižkih. Osnovno šolo je obiskovala v Črenšovcih, hkrati se je v glasbeni šoli Lendava učila igranja na kitaro in klavir ter eno leto tudi solopetja. Že kot majhna je imela veliko domišljije in rada brala poezijo ter jo večkrat po svoje tudi uglasbila. "V tretjem razredu sem mamo kar presenetila, ko me je vprašala, kaj želim postati. Hitro sem ugotovila, da je glasba moja pot in odgovorila – glasbenica," se spominja svojih otroških let.  

Po osnovni šoli jo je pot vodila v Glasbeno gimnazijo Maribor, kjer je izbrala teoretski oddelek. V letu 2006 se je po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer kompozicija, umetniška ter pedagoška smer. Leta 2010 je diplomirala z odliko in si pridobila naziv akademska glasbenica komponistka in profesorica glasbe.

Trenutno je zaposlena na Glasbeni šoli Murska Sobota, kjer poučuje predšolsko glasbeno vzgojo, glasbeno pripravnico, nauk o glasbi, solfeggio ter orffovo skupino. Poučevanje je njena služba, medtem ko se ukvarja tudi s komponiranjem, ki je zanjo sproščanje domišljije in idej, petje pa je njen hobi. Poleg tega poučuje mladinski cerkveni zbor v Črenšovcih in vokalno skupino Evterpe.

Video: Evterpe - Dobra vila

Od petja s sestričnama do glasbene skupine

Tjaša se spominja, da je pela že kot majhna – njen prvi nastop je bil pri dveh letih in pol – in sicer skupaj s sestričnama Ditko in Monika. "Ditka je bila tista, ki me je največ spodbujala in navduševala. Seveda pa tudi starši. Vedno sta bila ponosna, kadar sem pela, še posebej ati," pojasnjuje Tjaša. Njena mama je bila pevka pri tamburaški skupini in še zdaj se živo spomni njenih nastopov in verjetno je posledično tudi to vplivalo nanjo.

Njej prvi uspeh je bil, ko je pri sedmih letih posnela pesem Punčka, ki jo je izvedla na festivalu Mehurček, ki ga je prirejal radio Murski val. Petje s sestričnama je preraslo v petje v pevskih zborih, nato pa že z bendi. Kot backvokalistka je pela pri Poslednjem kongresu, kot glavni vokal pri skupini Dismissed. Zadnja leta je "rockersko" dušo sproščala v skupini Modra cona kot backvokalistka, kadar ji je dopuščal čas.

"Ljudje v naših krajih niso dovzetni za kvalitetno glasbo"

Poleg zabavnih skladb, ki jih je največ napisala v srednji šoli, jo je veselilo tudi pisanje poezije in poezije v prozi. K pisanju in glasbi se je zatekala predvsem v "težavnem" obdobju odraščanja. A ta dela niso bila nikoli objavljena ali posneta, ampak jih ima le shranjene zase. Aktivno in zares je začela komponirati na študiju v Ljubljani, kjer je bil njen mentor Pavel Mihelčič, takratni dekan Akademije za glasbo. Pričela je z ustvarjanjem zborovskih skladb, skladb za klavir in za različne komorne zasedbe.

Sedaj ima Tjaša že veliko avtorskih skladb, ki so ekspresionistične, s pridihom 20. stoletja. Pesmi zelo hitro nastajajo, vendar jih še ni posnela, saj bi rada imela dobro ekipo, ki bi bila pripravljena vložiti trud in znanje v kvaliteto. "Zdi se mi, da v našem okolju ljudje niso dovzetni za poslušanje kvalitetne glasbe. Upam pa, da se bo to sčasoma spremenilo," izraža mlada profesorica svoje mnenje o navadah poslušanje glasbe tukajšnjih ljudi. Kot pojasnjuje v nadaljevanju, se večina Slovencev zadovolji s poslušanjem povprečne glasbe, kar posledično potem vpliva tudi na kvantiteto take ponudbe. Tudi podrobnejši pogled na poslušalce v Prekmurju jasno pokaže, da se veliko več ljudi udeležuje koncertov komercialnih izvajalcev, medtem ko so dvorane skoraj prazne, ko gre za izvajalce kvalitetne zabavne glasbe ali klasike.

Mlada profesorica, ki je na študiju ves čas igrala klavir in večkrat poprijela tudi za kitaro, ki jo še danes spremlja na številnih nastopih, meni, da država ne dovoli "širine" pri vpisu v glasbene šole, saj je število prostih mest omejeno. "Predvsem bi si želeli, da bi se več učencev vpisalo na trobila, ki so še kako pomembna za obstoj orkestrov," dodaja Tjaša.

Sodelovanje pri pomembnih projektih

Žalikova je sodelovala kot komponistka pri mnogih projektih. Za revijo tamburaških skupin je priredila nekaj slovenskih ljudskih pesmi, združeni otroški in mladinski pevski zbori Pomurja so zapeli njeno skladbo Najlepši klas, pripravila je komorno opero Namišljena resničnost, ki je bila izvedena v Viteški dvorani v Križankah in predvajana na RTV Slovenija, za kitarski orkester Akademije za glasbo je napisala tristavčno Suito, ki se je izvajala v Slovenski filharmoniji.

Video: Tjaša Žalik - You raise me up

V letu 2010 je skladba za godalni kvintet, fagot, klarinet ter flavto – V pričakovanju tistega dne – bila  izvedena v Ljubljani in Zagrebu. Doslej najpomembnejši dosežek v njeni karieri je izvedba Koncerta za kitaro in orkester (Simfonični orkester SNG Maribor) v lanskem letu v okviru 1. Koncerta Simfoničnega ciklusa Glasbeno prebujenje jeseni v Mariboru (SNG) in Ljubljani (Slovenska filharmonija).

Premiera baletov v Murski Soboti

Mlada glasbenica ima ob svojem delovniku tudi nekaj prostega časa. Meni, da je vse stvar organizacije, če to obvladamo, potem si lahko rezerviramo tudi čas za hobije. Pleše zumbo, prav tako sodeluje tudi pri folklorni skupini, poleti pa teče. Njen hobi je tudi petje, ki jo sprošča, pomirja, spet drugič ji da energijo. Poje ob različnih čustvenih doživetjih, naj bo to žalost ali veselje. Najbolj dragocen ji je čas, ki ga preživi s svojimi najbližjimi – fantom, družino in prijatelji.

V prihodnosti si želi napisati še kakšen koncert ali simfonijo in se "boriti" za izvedbe. Sproti bodo nastajale dela tudi za komorne sestave, zbore. Definitivno pa vsemu temu sledi tudi kakšen skladateljski večer.  Vsi tisti, ki ji želite prisluhniti, boste morali počakati do 31. 5. 2012, ko bo v okviru EPK potekala premiera dveh baletov, ki ju je napisala, in sicer za najmlajše Cirkus in malo starejše plesalce Te vidim (vsebina povzeta po ljudski pripovedki Vrag se ženi), zato vas Tjaša že sedaj vabi k ogledu baletne predstave, ki bo v dvorani Park.  

V življenju jo vodi optimizem. "Zavedati sem moramo, da imamo veliko darov, ki jih moramo v sebi odkrivati, ceniti in negovati," pravi Tjaša. Vsem glasbenikom priporoča naslednje: "Glasbeniki, ki stopajo na to pot, naj bodo vztrajni in potrpežljivi na poti do uresničitve svojega cilja. Predvsem pa sem se naučila, da nikoli ne smem obupati, četudi prvič ne uspe."

Tjašinih TOP 5:

Svetovni voditelj: Nimam izbranega naj voditelja.

Glasbena skupina: Papir

Knjiga: Paulo Coelho: Enajst minut

Kraj v Pomurju: Žižki

Želja v življenju: Odpotovati v Afriko za mesec dni in delati kot prostovoljka.

 

Foto: osebni arhiv in Miha Horvat

 

PRIPOROČAMO:

 

VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. kloop
      29.02.2012 ob 18:38 kloop

      odlično poješ! kar tako naprej!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.