https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Minevajo štiri leta od smrti Janeza Drnovška

23.02.2012 ob 12:55  

Na današnji dan pred štirimi leti je boj z boleznijo izgubil nekdanji predsednik države in politik na različnih položajih Janez Drnovšek.


V noči iz 22. na 23. februar leta 2008 je v 58. letu starosti umrl Janez Drnovšek. Slovenci se ga spominjamo po več položajih – bil je predsednik države, kar 4-krat je bil premier, na različnih položajih pa je v slovenskem političnem prostoru deloval dve desetletji.

Imel zasluge pri obrambi Slovenije

Drnovšek se je rodil 17. maja 1950 v Celju, diplomiral na ljubljanski Ekonomski fakulteti, iz ekonomskih znanosti pa je doktoriral na v Maribor ter se po karieri v bančnem sektorju podal v politični prostor.

Foto: Dnevnik.si

Med drugim je bil v obdobju osamosvajanja Slovenije glavni pogajalec med slovenskim vodstvom ter vodstvom nekdanje Jugoslavije in vrhom Jugoslovanske ljudske armade. Julija 1991 se mu je uspelo dogovoriti za dokončen umik zvezne vojske iz Slovenije, za izjemne zasluge pri obrambi svobode in suverenosti Slovenije pa je leta 1992 prejel najvišje državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

Rak ga je zaznamoval

Drnovšek se je z zahrbtno boleznijo boril kar nekaj časa, o raku pa leta 2007 na odprtju nove stavbe Onkološkega inštituta tudi javno spregovoril. Takrat je, po mnogih neuspelih poskusih alternativnega zdravljenja, povedal, da je le onkološko zdravljenje raka lahko edino učinkovito.

V javnosti se proti koncu življenja ni veliko pojavljal, ena zadnjih tovrstnih priložnosti je bila predaja poslov sedanjemu predsedniku Danilu Türku. 

Vir: 24ur.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.