https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zaupanje potrošnikov nižje kot lani, cene občutno višje

 

Po anketi, ki so jo izvedli na Statističnem uradu Slovenije, ostaja zaupanje potrošnikov na enaki stopnji kot januarja, glede na povprečje lanskega leta pa nižja za 1 točko. Potrošniki so v večinskem deležu mnenja, da so cene zelo narasle.


Anketa je pokazala, da je kazalnik zaupanja potrošnikov v februarju 2012 ostal enak kot mesec pred tem.

Zaupanje potrošnikov februarja 2012 nižje kot leta 2011

Zaupanja potrošnikov je bilo februarja 2012 na isti stopnji enaka kot januarja 2012, k čemur so prispevale bolj optimistične napovedi potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu, glede splošne gospodarske situacije in glede stopnje brezposelnosti v prihodnjih 12 mesecih.

V primerjavi s februarjem 2011 je bila vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov višja za 2 odstotni točki, glede na povprečje prejšnjega leta pa je bila nižja za 1 odstotno točko.

Večina potrošnikov meni, da so se cene drastično povišale

Potrošniki imajo slabše mnenje glede rasti cen v zadnjih 12 mesecih; v primerjavi z lanskim povprečjem se je vrednost tega kazalnika zvišala za 5 odstotnih točk, v primerjavi s februarjem 2011 pa znižala za 7 odstotnih točk – čim višja je vrednost tega kazalnika, tem slabše je stanje.

Na vprašanje o cenah glede na lansko leto je 38 % anketiranih odgovorilo, da so cene zelo narasle, 36 %, da so nekoliko narasle, 15 %, da so rahlo narasle, 9 %, da so ostale približno enake, in 1 %, da so rahlo padle. 

Vir: stat.si

Foto: SXC.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.