https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Nafta Geoterm Angležem, Nafta Strojna Metalni Impro in Jekomu?

Lendava, 25.02.2012 ob 10:00  

Nadzorniki Nafte so včeraj potrdili predlog razpisne komisije za prodajo družb Nafta Geoterm in Nafta Strojna, ki sta v lasti največje Naftine družbe Petrochem, poroča Delo. Novi lastnik Nafte Geoterm naj bi bil tako angleški sklad Central Europe Oil Company (CEOC), nova lastnika Nafte Strojna pa mariborsko podjetje Metalna Impro in lenarško podjetje Jekom. A kupnino mora potrditi še Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), saj je država edini lastnik Nafte.

Za Nafto Geoterm se je poleg Central Europe Oil Company potegoval še konzorcij, v katerega so se z namenom sodelovanja na razpisu združili občina Lendava, Petrol in angleška družba Ascent Resources, ki že nekaj let v Pomurju uspešno izvaja raziskave o nafti in plinu. Višina kupnine ni znana, neuradno pa naj bi Angleži odšteli nekaj več kot dva milijona evrov, v razvoj družbe pa naj bi vložili še 18 milijonov evrov.

Duhove pa je burila prodaja Nafte Strojne, pri katerem naj bi bilo povezano tudi vodstvo družbe Nafte s predsednikom uprave Cvetom Žalikom na čelu. Kot poroča Delo sta nova lastnika postala mariborsko podjetje Metalna Impro in lenarško podjetje Jekom, predsednik nadzornega sveta Roman Ferenčak pa zagotovlja, da vodstvo Nafte Strojna in generalni direktor Nafte Žalik v ponudbi Metalna Impro in Jekoma nista omenjena kot partnerja. Prodaja naj bi bila vredna nekaj več kot pet milijonov evrov.

A s tem zgodba o prodaji Naftinih družb še ni zaključena. Zadnjo besedo bo imela Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), saj je država edini lastnik Nafte.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.