https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Se Nafta sanira ali kdo »tretji« manevrira?

Lendava, 27.02.2012 ob 14:37  

Nafta Petrochem, hčerinska družba Nafte Lendava, je s prodajo poslovnih deležev v družbi Nafta Geoterm in Nafta Strojna vse bližje dokončni sanaciji. 


Poslovni delež Nafte Strojna se bo prodal Konzorciju Strojna, ki ga sestavljata družbi Metalna Impro d.o.o. in Jekon d.o.o., poslovni delež Nafte Geoterm pa se prodaja družbi CEOC Limited London, oboje z odloženim pogojem, t.j. ko bo sklep potrdil ustanovitelj Nafte Lendava (Agencija za upravljanje kapitalskih naložb Republike Slovenije). 

"Ob tem izražamo upanje, da se bo postopek prodaje zaključil s potrditvijo ustanovitelja, saj bi neizvedena prodaja lahko resno ogrozila obstoj celotne skupine Nafta. Zavedati se moramo, da imajo nekatere družbe v skupini Nafta (Eko Nafta, Nafta Varovanje in požarna varnost) velike poslovne probleme zaradi »notranje« nelikvidnosti in s tem so ogrožena delovna mesta mnogih Naftašev," pojasnjujejo zadnje dogodke, ki so dvignili veliko prahu, v lendavski Nafti.

Država »pomagala« z 10 milijoni evrov 

Aprila 2011 je Republika Slovenija dokapitalizirala Nafto Lendava v višini 10 milijonov EUR in podala soglasje, da se dokapitalizira hčerinsko družbo Nafta Petrochem. 

Družba je ob visoki zadolženosti konec leta 2010, ko je ta znašala cca 24 milijone EUR, zapadla v resne finančne in likvidnostne težave. 28. decembra 2010 je razglasila insolventnost, saj je izguba iz preteklih let in leta 2010 izničila njen osnovni kapital. Nafta Lendava je februarja lani vložila kapitalski naložbi v družbah Nafta Strojna in Nafta Geoterm in ju tako konvertirala v lastniški delež Nafte Petrochem. S tem je  Nafti Petrochem omogočila kapitalsko ustreznost s povečanjem osnovnega kapitala iz 7,6 na 13,2 milijone EUR.

Žerjav pozval AUKN k ukrepanju 

Prodaja Nafte Strojna in Nafte Geoterm je sicer bila v preteklih dneh pod lupo javnosti, pa tudi ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava, ki je AUKN pozval, naj v primeru postopkov prodaje omenjenih družb ustrezno ukrepa. Žerjav meni, da gre za nepregledno prodajo in da bi jo morali prekiniti.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.