https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Zasačili smo »podiralce dreves« ob Muri

Bakovci  

"Podiralce dreves" ob reki Muri na območju Bakovcev opažajo že tretje leto. Ne gre za nepridiprave, ki bi sekali tuja drevesa; ob levem bregu Mure domujejo – bobri.


Veliki glodalci, dosežejo namreč tudi do 30 kilogramov, si iz podrtega drevja gradijo bivališča. Ob reki Muri smo jih opazili kar nekaj, z ostrimi zobmi pa si pomagajo pri gradnji domovanj. Bobri s svojimi gradnjami spreminjajo okolje in tako dosežejo večjo varnost pred plenilci in si olajšajo nabiranje hrane.

Bobrova "hiša" je velika kupola iz blata in palic, najdemo pa jih največkrat na bregu rek. Gre za zapleteno zgrajen dom iz rovov, obdanih z vejami in blatom. Blato, ki pozimi zamrzne, je dober toplotni izolator, obenem pa tudi zaščita pred plenilci. Pri gradnji sodeluje vsa družina, najaktivnejše pa so odrasle samice.

       Se pod vejevjem skrivajo bobri?

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. jonie
      29.02.2012 ob 17:41 jonie

      ja dosta jih je zadnje čase, to znače ka je mura čista gratala

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Drznost
      29.02.2012 ob 23:11 Drznost

      Še leto ali dve pa de se pa včasi najšo človek ka de odavo bobrovo kožo. Človek nemre iz svoje kože, vse za peneze

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.