https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Elektronskega cestninjenja zaenkrat ne bo

 

Vlada bo od Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) kmalu zahtevala, da ustavi vse dejavnosti za uvedbo elektronskega cestninjenja. Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor menijo, da trenutne gospodarske in finančne razmere niso primerne, da bi investirali v vzpostavitev popolnoma novega cestninskega sistema.

Kot poroča zurnal24, je namero vlade, da ustavi projekt vzpostavitve elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku, mogoče razbrati iz poročila o izvajanju akcijskega načrta za elektronski cestninski sistem v prostem prometnem toku, objavljenega na vladnih spletnih straneh.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) je lani na podlagi akcijskega načrta, ki ga je vlada sprejela novembra 2009, objavila mednarodno javno naročilo za vzpostavitev in delovanje novega sistema cestninjenja. Rok za oddajo ponudb je Dars že nekajkrat podaljšal, po novem se ta izteče 20. marca.

Vinjete ostajajo

Kljub temu, da postopki za elektronsko cestninjenje že tečejo, so na ministrstvu za infrastrukturo in prostor prepričani, da je primerneje, če se uvajanje elektronskega sistema cestninjenja nadaljuje šele, ko bodo sprejete usklajene rešitve na ravni Evropske unije. Vinjetni sistem cestninjenja bo tako do nadaljnjega ostal v veljavi, saj za osebna vozila na evropski ravni še niso definirane ustrezne tehnične, pravne in komercialne rešitve, ki bi omogočale izvajanje enotne storitve cestninjenja na območju celotne EU.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.