https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ženske v povprečju še vedno prejemajo nižje plače

08.03.2012 ob 13:38  

Mednarodni dan žensk praznujemo že skoraj sto let. Praznik ima svoje korenine v času hitre industrializacije, ko so ženske pričele s prizadevanji za izboljšanje delovnih razmer in sprožile plaz ženskega družbenega gibanja za enakopravnost žensk z moškimi.

Ob dnevu, ko po svetu praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost in dosežke žensk, so na spletni strani Statističnega urada objavili podatke, ki kažejo, da enakost v praksi v veliki meri še ni uresničena. 

Kljub temu, da so ženske v Sloveniji v povprečju bolj izobražene kot moški, prejemajo v povprečju nižjo plačo, na višjih položajih v gospodarstvu in najvplivnejših funkcijah v znanstvenih in akademskih ustanovah pa so zastopane v manjših deležih kot moški.

Žensk več kot moških, a v slabšem položaju

V Sloveniji se rodi manj deklic kot dečkov, a je žensk v skupnem številu prebivalstva Slovenije nekoliko več kot moških. Slednje je posledica daljše povprečne življenjske dobe žensk.

Stopnja brezposelnosti za ženske je nekoliko višja kot za moške, predvsem zaradi dejstva, da so ženske v primerjavi z moškimi na trgu dela pogosto v slabšem položaju. Prav tako je med tistimi, ki živijo pod pragom tveganja revščine, več oseb ženskega spola.

Višja izobrazba žensk, a nesorazmerna zastopanost na višjih položajih

Ženske imajo v povprečju višjo izobrazbo kot moški. V zadnjih desetletjih se trajanje izobraževanja vse bolj podaljšuje, ženske pa vse bolj prevladujejo v terciarnem izobraževanju. Leta 2002 je število žensk z visokošolsko izobrazbo prvič nekoliko preseglo število moških z enako izobrazbo, od takrat pa se je ta trend samo nadaljeval.

Kljub povprečno višji izobrazbi žensk od moških, pa še vedno niso v zadostni meri zastopane na najvišjih položajih. Število žensk na najvišjih mestih v gospodarskih družbah ostaja nizko in le počasi narašča. Tudi v znanstvenih in akademskih ustanovah ženske zasedajo manj vplivnejših funkcij kot moški.

Univerzo v Ljubljani je v vseh letih obstoja vodila samo ena ženska; trenutno vse slovenske univerze vodijo moški. V letu 2010 je bilo med vsemi dekanjami/dekani manj kot 10 % dekanj. Med 100 rednimi in izrednimi člani Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki so za člane izvoljeni zaradi posebnih dosežkov na področju znanosti in umetnosti, je trenutno le 5 žensk.

Ženske imajo v povprečju nižje plače

Nizko število žensk je tudi med visokošolskimi učitelji. V študijskem letu 2010/2011 je delež žensk med vsemi visokošolskimi učitelji znašal 36 %.

Prav tako je šibek delež žensk, zaposlenih v raziskovalno-razvojni dejavnosti. Med vsemi raziskovalci, ki so zaposleni v raziskovalno-razvojni dejavnosti je bilo leta 2010 36 % raziskovalk.

Kljub povprečno višji izobrazbi, prejemajo ženske v povprečju nižje plače kot moški. Povprečna mesečna bruto plača žensk je v letu 2010 znašala 96,5 % povprečne mesečne bruto plače moških, od njihove je bila v povprečju nižja za 55 EUR. Majhen je pa tudi delež žensk v politiki. Na zadnjih (predčasnih) volitvah v Državni zbor RS se je sicer zastopanost žensk bistveno izboljšala, od skupno 90 poslancev in poslank, je 29 poslank. V 10. vladi samostojne Slovenije pa je v ministrski ekipi ena sama ministrica.

Foto: www.sxc.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.