https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pripnite varnostne pasove, za vašo varnost gre

12.03.2012 ob 10:04  

Policisti bodo ta teden poostreno nadzirali, ali so vozniki motornih vozil in njihovi sopotniki pripeti. Veliko ljudi namreč še vedno ne uporablja varnostnega pasu in s tem ogroža svoje življenje.

Akcija poostrenega nadzora uporabe varnostnega pasu pri voznikih in sopotnikih v motornih vozilih bo trajala vse do nedelje. Obenem bodo policisti preverjali tudi, ali vozniki med vožnjo uporabljajo naprave ali opremo, ki zmanjšujejo njihovo slušno zaznavanje ali vplivajo na zmožnost obvladovanja vozila.

Kot navajajo na 24ur, policisti ugotavljajo, da varnostne pasove najmanj uporabljajo v mestnih središčih, saj ljudje pogosto zmotno mislijo, da varnostni pas pri nižjih hitrostih ni pomemben. Policisti pri tem opozarjajo, da lahko odrasel človek z močjo rok in nog zadrži težo telesa le do hitrosti 7 kilometrov na uro. Pri trku vozila, ki vozi 50 kilometrov na uro, na človekovo telo deluje enaka sila, kot če bi padel 10 metrov globoko, pri večji hitrosti pa ta sila hitro narašča.

Kako pomemben je lahko pripet varnostni pas, je razvidno iz mednarodnih izkušenj, ki kažejo, da uporaba varnostnega pasu v primeru prometnih nesreč število smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih oseb zmanjša za 40 odstotkov.

Globa zaradi neuporabe varnostnega pasu med vožnjo znaša 120 evrov.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.