https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Pomurska gospodarska zbornica išče najboljše inovacije za leto 2011

Murska Sobota, 12.03.2012 ob 13:14  

Gospodarska zbornica Slovenije,  v njenem sklopu pa tudi Pomurska gospodarska zbornica, nadaljuje s projektom podelitve priznanj in diplom inovacijam v regiji. S projektom želijo uveljavljati inovacijske dejavnosti kot gibala trajnostnega razvoja gospodarstva in pospeševanja podjetništva.


S tem namenom so objavili razpis za zbiranje prijav za podelitev priznanj in diplom inovacijam v pomurski regiji za leto 2011. Pravico do prijave na razpis imajo vse gospodarske družbe, podjetja, samostojni podjetniki posamezniki, samostojni inovatorji ali druge organizacijske oblike z območja Pomurske gospodarske zbornice. 

Foto: Pomurska gospodarska zbornica

Glavni kriteriji, ki jih bo komisija upoštevala pri izbiri najboljših inovacij v pomurski regiji, so: 

-Inventivnost

Izvirnost: V kolikšni meri inovacija presega/odstopa od poznanega stanja v  podjetju, v državi ali v svetu ali od obstoječih razvojnih smernic podjetja. Kolikšna  je uporabna vrednost inovacije za končne uporabnike v primerjavi z  obstoječimi/dosedanjimi rešitvami, lastnimi ali konkurenčnimi.

Zaščita novosti: Ali je invencija varovana s patentom, ali je v postopku pridobivanja patentne zaščite, ali je invencija varovana s poslovno skrivnostjo ali z drugimi oblikami varovanja … 

- Gospodarski rezultati

Doseženi gospodarski rezultati:

Gospodarska vrednost inovacije za podjetje (v EUR in v %), povečanje tržnega deleža, povečanje dobička, znižanje stroškov poslovanja, nova delovna mesta, povečan BDV/zaposlenega, prihodki od prodaje pravic intelektualne lastnine, druge koristi za podjetje, ki niso finančno merljive, druge koristne novosti, ki jih kot take  opredelijo odjemalci …

Foto: Gospodarska zbornica Slovenije

Pričakovani gospodarski rezultati:

Gospodarska vrednost inovacije za podjetje (v EUR in v %), povečanje tržnega deleža, povečanje dobička, znižanje stroškov poslovanja, nova delovna mesta, povečan BDV/zaposlenega, prihodki od prodaje pravic intelektualne lastnine, druge koristi za podjetje, ki niso finančno merljive, druge koristne novosti, ki jih kot take opredelijo odjemalci …

 - Trajnostni vidik

Trajnostni učinki inovacije na inovacijski sistem: Inovacijski proces je vzpodbudil razvoj invencijsko-inovacijskega sistema v podjetju, okrepil kompetence podjetja za hiter razvoj ideje do uvedbe na trg, vzpodbudil razvoj timskega dela, vzpodbudil interdisciplinarnost pri inoviranju, vzpodbudil odelovanje z znanstvenoraziskovalnimi inštitucijami in univerzami, vzpodbudil sodelovanje z uporabniki pri razvoju novosti, ipd.

Okoljski vidiki

Ugodni vplivi inovacije na trajnostni razvoj podjetja (na delovno okolje, na varnost pri delu), ugodni vplivi na okolje izven podjetja (globalni, regionalni, lokalni vplivi), pomembnost inovacije za počutje uporabnika, proizvodni viri (neobnovljivi naravni viri,  odpadki, učinkovita raba materialov, učinkovita raba energije, delovna obremenitev, emisije toplogrednih plinov), naslavljanje uporabnika (spodbujanje varčevanja); energetske potrebe v življenjskem ciklu inovacije; uničenje po koncu življenjskega cikla (recikliranje, odpadek).

Prijave so možne do 2. aprila 2012, več informacij pa morebitni prijavitelji lahko najdejo na spletnih straneh Pomurske gospodarske zbornice.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.