https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

E-soočenje: Perhavec in Horvat o družinskem zakoniku - za ali proti?

 

Soočamo mnenji zagovornika in nasprotnika družinskega zakonika, o katerem se bomo Slovenci na referendumu odločali v nedeljo, 25. marca.

Mnenje za družinski zakonik bo zagovarjal Nejc Perhavec, predsednik Pomurskega društva za krepitev socialnega dela in član neformalne pobude Pomurje je ZA. Mnenje proti družinskemu zakoniku bo zagovarjal prekmurski poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat.

Družinski zakonik je nevaren socialni eksperiment

Jožef Horvat

Vlada Republike Slovenije je 17. 12. 2009 določila besedilo predloga Družinskega zakonika (DZak) in ga z dopisom, ki ga je podpisal generalni sekretar Vlade mag. Milan Martin Cvikl, poslala Državnemu zboru v obravnavo. V tem času je bilo narejenih kar nekaj raziskav, ki so med mladimi iskale odgovore na vprašanja, katere vrednote mladim v življenju pomenijo največ. Daleč najpogostejši odgovor: ''družina''.

Zanimivo, da je za predlaganim družinskim zakonikom trdno stala prejšnja koalicija, še posebej njeno jedro – trojček KGB (Katarina, Gregor, Borut). To pa je sicer tudi edini ''projekt'', ki je prezentiral uglašeno enotnost koalicijskega trojčka, kar jasno kaže, da v primeru družinskega zakonika gre za projekt ideološke narave z namenom razdeliti slovensko javnost in preusmeriti pozornost od drastičnega padanja Slovenije na javnofinančnem, gospodarskem, pa tudi na etičnem področju, k ideološkim temam.

Kresalovi je zmanjkalo argumentov, zato se spušča nizko

Dodatni dokaz za to trditev je nedavna izjava Kresalove, ki tiste slovenske volivke in volivce, ki bodo na referendumu nasprotovali družinskemu zakoniku, etiketira za ''mračnjaške, nazadnjaške in zelo, zelo konzervativne''. Gospa Kresal je s to izjavo z dna slovenskega besednjaka dala izjemno negativno intonacijo referendumski kampanji. Običajno se to zgodi ljudem, ko jim zmanjka argumentov. S tem je gospa Kresal žalila mnoge, tudi mene in mojo družino iz katere izhajam in mojo družino, ki jo soustvarjam.

Državljani smo pričakovali uglašenost prejšnje koalicije predvsem pri proti kriznih ukrepih, ki pa jih žal nismo dočakali, zato smo tam kjer smo – v izjemno resni gospodarski in socialni situaciji.

Družinski zakonik je obsežna zakonska materija (čez 300 členov), ki pa je v procesu parlamentarne obravnave z amandmajskimi akrobacijami postala nepregledna in nerazumljiva, kar daje možnost različnih pravnih interpretacij. Družinski zakonik je s pravnega vidika postal ''sračje gnezdo'', kot se je slikovito izrazil znani slovenski pravnik. Zato ni čudno, da je Zakonodajno pravna služba Državnega zbora na besedilo zakonika spisala čez 50 strani pripomb na okrog 150 členov.

Družinski zakonik "zanemarja" pojma materinstvo in očetovstvo

Slovenska ustava v tretjem odstavku 53. člena določa: ''Država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere.'' Družinski zakonik pojma ''materinstvo'' in ''očetovstvo'' nikjer ne omenja. Zato trdim, da je zakonodajalec šel predaleč. Še več, zakonodajalec (koalicija KGB) in zagovorniki družinskega zakonika krčevito branijo njegov osnovni cilj, to je: istospolnim partnerskim skupnostim omogočiti posvojitev oz. pridobitev otrok.

To je temeljni kamen spora, ki deli slovenski narod. Nihče v človeški družbi se ne sme v imenu svobode in na račun otrokovih pravic boriti za enakost. Otrokove pravice so nad pravicami odraslih. Otrok si zasluži največjo pozornost. Lahko sta lezbijka in njena partnerica lezbijka odlični mami, nikoli in nikdar pa ne bosta nadomestili očeta. Lahko sta gej in njegov partner gej odlična očeta, nikoli in nikdar pa ne bosta nadomestila mame. Družinski zakonik daje zeleno luč za posvojitev otrok v istospolno partnersko skupnost. To je nasilje nad otrokom! Zato je družinski zakonik nesprejemljiv.

Pa da ne bo pomote: priznavam pojav istospolne nagnjenosti. V letu 2005 je prav minister – moj strankarski kolega – v soglasju s celotno takratno koalicijo državnemu zboru predlagal Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti, ki pa ga sedaj družinski zakonik briše.

Tudi dr. Jože Trontelj opozarja na socialni eksperiment

Podobno rešitev kot jo prinaša družinski zakonik ima samo 10 od vseh 193 držav. Ker gre za nevaren biomedicinski in socialni eksperiment, na katerega s svojo moralno in strokovno avtoriteto opozarja predsednik SAZU prof. dr. Jože Trontelj, je treba iti na referendum in glasovati proti. Prav v Sloveniji ni potrebe za redefiniranje pojma družine zgolj zaradi posnemanja nekaterih skrajnih, maloštevilnih in spornih tujih primerov. Poudarjam, da je še večja zaščita družine, utemeljena na zakonski zvezi med možem in ženo, ki se ljubita, nujno potrebna za celosten razvoj človeške osebe in njeno dostojanstvo ter tudi za trdnost, mir in prihodnost naroda ter države. Gre za zaščito otrok! Gre pa tudi za slovenski narod!

Prav zaradi spoštovanja najboljšega interesa otroka bomo v nedeljo, na materinski dan, 25. marca, glasovali PROTI družinskemu zakoniku. Ministra Svetlika pa bo potem morda kdo predlagal v Guinnessovo knjigo glede na število njegovih zakonov, ki so padli na referendumih.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Družinski zakonik je res dober, podprimo ga!

Nejc Perhavec

V Sloveniji trenutno pravna družinska razmerja ureja zakon iz leta 1976! Nov družinski zakonik med drugim podpirajo Slovensko sociološko društvo, Društvo psihologov Slovenije in Društvo socialnih delavcev in delavk. Prav stroke socialnega dela se ta zakon najbolj dotika in ji daje mandat ter obvezo, da s strokovnimi metodami in pristopi varuje otroke in starše, biološke ali socialne , v vseh oblikah družin. 

Družinski zakonik bom kot bodoči socialni delavec podprl, ker prinaša konkretne spremembe pri varovanju ogroženih otrok v družinah in izboljšuje delovanje centrov za socialno delo. Prav te spremembe se v javnih debatah ne izpostavljajo, saj so na nek način strokovne, predvsem pa je veliko lažje debatirati o vprašanju, če sta dve mamici sposobni vzgojiti otroka in ali je to naravno ali ne.

Postopki na centrih za socialno delo bodo tekli hitreje

Konkretne spremembe. Družinski zakonik prenaša odločanje o ukrepih (npr. omejitve stikov, namestitev otroka v zavod, prepoved približevanja otroku, izselitev nasilnega člana družine iz stanovanja itd.) na sodišča. To bo prineslo absolutno hitrejše reševanje postopkov. Primer: V družini se izvaja nasilje nad otrokom. Center za socialno delo (CSD) predlaga sodišču, naj začasno izseli nasilnega družinskega člana. Novost je v tem, da socialni delavec že takoj predloži tudi načrt pomoči družini in otroku v obliki družinske terapije ali psihosocialne pomoči. Sodišče po novem tudi preverja, kako se ukrep izvaja in lahko določi spremembe.

Družinski zakonik uvaja zagovornika otroka, ki ga bo zastopal v vseh postopkih, tako na sodišču kot izven njega. Primer: Starša se ločujeta in se borita, pri katerem bo živel otrok. Otrok je v tem postopku ponavadi prestrašen in doživlja tak stres, da ga je potrebno zaščititi. Ta zaščita je zagovornik, ki bo omogočil, da se sliši otrokov glas.

Otroci bodo na boljšem

Družinski zakonik izboljšuje položaj otrok v rejniških družinah. Primer: Otroku, ki je bil zaradi neurejenih razmer odvzet iz matične družine, je potrebno čim hitreje poiskati varno in skrbno družinsko okolje. Po novem to rejništvo, ki je tudi družina, lahko traja le tri leta. V tem času se otroku išče stalna družina – posvojitev oz. se dela z njegovo matično družino, da se lahko vrne. 

Družinski zakonik prinaša druge spremembe. Zakonska zveza se po novem lahko sklene zunaj uradnih prostorov in brez prič. Nov družinski zakonik daje zakoncema možnost, da skleneta pogodbo, kjer izbereta in določita vsebino lastnega premoženjskega stanja.

Dajmo pravice istospolnim partnerjem

Najbolj izpostavljena tema je seveda posvojitev otrok s strani istospolnih parov.  Naj jasno in glasno povem, da družinski zakonik gejem in lezbijkam ne dovoljuje posvojitve “tretjih” otrok.  Pomembno pa je vedeti, da v Sloveniji živi več kot 100 istospolnih družin (96 odstotkov od teh je lezbičnih in 4 odstotke gejevskih). Te družine že od nekdaj nastanejo na različne načine.

Pa vzemimo primer, ki ga osebno poznam: Kolegica je imela otroka z moškim. Bila sta v zunajzakonski skupnosti in se čez nekaj let tudi razšla. K njej se je preselila njena partnerka, ki zdaj že 15 let vzgaja tega otroka. Zakonik daje tej partnerki možnost, da posvoji otroka in s tem pridobi pravice. Zakon dovoljuje posvojitev le biološkega otroka svoje partnerke. K tej posvojitvi pa mora obvezno dati soglasje biološki oče tega otroka. Brez očetovega soglasja tudi ta posvojitev ni možna.  

Vas zanima, katerih pravic nimajo istospolni partnerji?  Pravico do zdravstvenega zavarovanja po partnerju,  pravico do nadomestila zaradi nege partnerja v primerih poklicne bolezni, poškodbe pri delu … Nimajo pravic do pogrebnine, do kmečke starostne pokojnine, pravice do odškodnine v primeru smrti partnerja in še in še.  Tudi te družine plačujejo davke, vzgajajo otroke, zato si zaslužijo enake pravice. 

Podprimo družinski zakonik, ker je zares dober. Jaz sem ZA.

VAŠE MNENJE

Vabimo vas, da v komentarjih pod prispevkom podate tudi vaše (argumentirano) mnenje glede družinskega zakonika. Kaj bo tehtalo pri vaši odločitvi na referendumu, kaj po vašem mnenju dobrega in kaj slabega prinaša družinski zakonik? Ga je dobro podpreti ali zavrniti?