https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kanalizacija v beltinski občini se pospešeno gradi, v Lipi kmalu asfaltiranje cest

Beltinci, 13.03.2012 ob 13:05  

V okviru projekta Dolinska kanalizacija bo v občini Beltinci izgrajenih dobrih 37  kilometrov primarnih vodov, ki bodo priključeni na novo čistilno napravo v Melincih. Na novo kanalizacijo se bo lahko priključilo 8.650 prebivalcev. Izvedena je že polovica del, zaključek projekta je predviden za marec 2014.

 

Z izvedbo skupine projektov v okviru projekta Dolinska kanalizacija bo celovito rešen problem čiščenja in odvajanja odpadne vode v šestih sodelujočih občinah. Del projekta, ki se nanaša na občino Beltinci, predvideva izgradnjo ločenega gravitacijskega kanalizacijskega omrežja s potrebnimi črpališči za dvig nivoja fekalne vode. 

V projektu, ki je trenutno na polovici kar zadeva izvedbo del, je predvidena izgradnja primarnih vodov skupne dolžine 36,66 kilometrov, ki bodo priključeni na novo čistilno napravo v Melincih. Vrednost celotnega projekta znaša 11,5 milijona evrov, od česar bo občina Beltinci zagotovila 2,8 milijona evrov, preostanek pa sofinancirata še Kohezijski sklad Evropske unije in Ministrstvo za okolje in prostor. Projekt se je začel izvajati decembra 2010 in se bo zaključil marca leta 2014.    

Gomboši: Gre za izjemno zahteven projekt 

Beltinski župan dr. Matej Gomboši je na današnji tiskovni koferenci izpostavil, da gre za zgodovinski projekt občine. Ob tem  je dodal, da je lani prišlo do nekaterih pomembnih prelomnic  v izvajanju projekta, saj so dobili odobrena finančna sredstva s strani države in Evropske unije. Gomboši poudarja, da gre za projekt zelo zahtevne narave, tako na operativni kot finančni ravni.

Kot napovedujejo glavni akterji, bo kanalizacijsko omrežje v beltinski občini verjetno vzpostavljeno še pred koncem uradnega roka za dokončanje, predvidoma bodo tako gospodinjstva na kanalizacijsko omrežje priključena do konca naslednjega leta.

V Gančanih in delno v Melincih že položen asfalt

V okviru projekta so trenutno izvedeni vsi kanali v naselju Gančani, Melinci, Bratonci in Lipa, izvajajo pa se še kanali v naseljih Lipovci, Beltinci in Dokležovje. V naselju Gančani in delno v Melincih so izvedeni tudi grobi asfalti. V vseh naseljih je potrebno dokončati še hišne priključke, ki so sicer vezani na sekundarni del kanalizacije, in izvesti fine asfalte. Vrednost izvedenih del na kanalizacijskem omrežju je vključno s februarjem 2012 znašala dobrih 2,7 milijona evrov brez DDV. Vrednost izvedenih del na čistilni napravi je do vključno s februarjem letos znašala slab milijon evrov brez DDV.

Anton Kolarič iz podjetja Atrij, ki izvaja nadzorna dela, je izrazil pričakovanje, da bo čistilna naprava, ki je del projekta, v polnem obratovanju najkasneje marca naslednje leto. Obenem je pojasnil, da se bodo kanalizacijska dela v Dokležovju in Ižakovcih pričela kmalu, medtem ko bodo v Lipi kmalu dobili asfaltirane ceste, saj so tam kanalizacijska dela končana.

Vrednost projekta Dolinska kanalizacija je 27 milijonov evrov

Dolinska kanalizacija je sicer projekt šestih pomurskih občin, katerega namen je odpraviti vrsto let trajajočo problematiko odvajanja in čiščenja odpadnih fekalnih voda, ki imajo negativne posledice na okolje in zdravje ljudi. V okviru skupine projektov bodo zgrajeni primarni in sekundarni vodi kanalizacijskih sistemov ter čistilne naprave. Projekt se izvaja v šestih občinah, kjer še nimajo izgrajenega sistema za odvajanje in čiščenje komunalnih voda oziroma ta sistem še ni zgrajen v celoti. Vrednost celotnega projekta Dolinska kanalizacija znaša 27,28 milijona evrov in ga financirajo Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije, Kohezijski sklad EU in posamezna občina iz občinskega proračuna. 

    Komentarji

    1. gost
      13.03.2012 ob 13:51 Eden gost

      Dober prispevek!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.03.2012 ob 13:51 marko gost

      NO končno se te zdaj segli neka premika, gomboši ti pa še malo stisni vlado ka se zadeva še malo pospeši ali kak to že ide v sloveniji?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.03.2012 ob 14:10 piki gost

      ka pa kriminalisti? kaj pomagajo pri kopanji jarkof? :)

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.