https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Kuharski mojster Štefan Sraka: Zame je to poklic, v katerem uživam in v katerem se razvijam

 

Pogovarjali smo se s kuharskim mojstrom Štefanom Srako, vodjo kuhinje in slaščičarne v hotelu Diana v Murski Sobote, ki je pred kratkim blestel na Slanikovi pojedini v Ljubljani.

 

Štefan, ki prihaja iz Renkovcev v občini Turnišče, je kot drugorojenec prijokal na svet leta 1986. V času odraščanja je imel, kot pravi sam, kar nekaj konjičkov, med katerimi sta pa prednjačila »miništralivanje« in narava. Slednja verjetno zaradi tega, ker so doma imeli kmetijo in ki mu je, kot poudari, dala podlago in izkušnje za sedanje življenje. Še danes pa rad zavije v naravo, v njej uživa, se sprošča in išče nove ideje za svoj poklic, poklic kuharja, ki ga opravlja s srcem. 

Veljaš za enega najboljših prekmurskih kuharskih mojstrov. Kdaj si se odločil za poklic kuharja?

Moja poklicna pot oz. odločitev zanjo je prišla spontano, tako kot verjetno mora priti vsaka prava odločitev. Kot otrok sem želel postati duhovnik - vse do šestega razreda. Takrat sem pomagal pri »novi maši« v Bogojini, kjer je kuhal kuharski mojster Danilo Kozar. Tako zelo me je navdušil, da sem kar hitro spoznal, da je njegov poklic pravi zame. Navdušenje sem nato hitro zaupal sedaj že pokojni babici, ki pa me je še bolj začela spodbujati. Uspešno sem zaključil šolanje, se zaposlil pri svojem vzorniku g. Kozarju in preko njegovih rok spoznaval, da je to res poklic, v katerem bom zmogel in bom uspel. 

Malo opiši svoje prve kuharske korake.

Moj začetek je bil poskus peke biskvitnega peciva, in sicer sem pripravljal čokoladno rulado. Priprava biskvita je bila dokaj hitra in enostavna - vse do tedaj, ko bi moral biskvit še vroč oz. topel zaviti v krpo. Tega seveda nisem vedel in sem ga pustil ohladiti kar v pekaču, doma pa tudi ni bilo nikogar, ki bi mi povedal, kaj storiti, kajti moja sladica bi naj bila presenečenje. Nadaljeval sem s pripravo kreme, in sicer je bilo potrebno najprej pogreti mleko in nato postopoma dodajati prašek za kremo. Ker se krema ni in ni zgostila, sem k prvemu prašku dodal še kar nekaj zavojčkov, da je krema postala zares gosta. Tako je nastalo moje »prvo delo«,  ki mu je pa s pomočjo mame in babice kmalu sledilo naslednje, ki je pa že bilo podobno pravi mojstrovini v domači kuhinji. 

Kje si pridobil največ izkušenj?

Moje prve izkušnje sem si nabral, kot sem že prej omenil, pri g. Kozarju kot njegov sodelavec v Termah 3000 v Moravskih Topolicah. Z vstopom v mladinsko kuharsko reprezentanco in sodelovanju na različnih tekmovanjih in izobraževanjih pa sem si izkušnje začel nabirati tudi v tujini. Sledilo je sodelovanje z g. Binetom Volčičem, novim šefom kuhinje v hotelu Livada Prestige, nadaljeval pa sem tudi z izobraževanji v tujini. 

Jedi pripravljaš po že pripravljenih receptih ali jih pišeš tudi sam?

Nekatere jedi zagotovo pripravljam po receptih, ki jim potem kakšno sestavino odvzamem in nadomestim z novo, pisanje novih receptur in priprava novih jedi pa je trenutno moj izziv, ki mi je pa hkrati tudi v zelo veliko veselje. Prek kratkim sem s pomočjo društva za zaščito prekmurskih dobrot izpeljal projekt zbiranja starih receptov, ki sem jih nato predelal v sodobnejše jedi in tako sestavil tudi nove recepte. Z željo, da našim otrokom prenesemo znanje o starodavnih jedeh, sem se projekta lotil zelo natančno, vanj vložil veliko znanja in izkušenj, rezultat pa so novi recepti. 

Katere jedi ti najbolj ležijo? Katere kuhinje?

Vsekakor lahko povem, da nimam izključno izbranih sklopov jedi, ki jim imam najraje in ki jih sploh ne maram. Priznati moram edino to, da nisem navdušen nad pripravo hitre hrane, kajti zadnje čase dajem velik poudarek na pripravo zdrave hrane iz ekoloških sestavin. Trudim se tudi, da bi nekako zajezili pripravo ocvrtih jedi – veliko vlogo pri tem imajo zdravniki, ki nas spodbujajo k pripravi bolj zdravih jedi. Vsesplošno pa sem navdušen nad azijsko ter tudi francosko kuhinjo. K azijski se zelo dobro podajo okusi Prekmurja in prekmurskih začimb, zelišč in tudi živil, francoska kuhinja pa me privablja s svojimi načini priprave, ki strmijo k pridobljenim sestavinam brez aditivov in škodljivih snovi. 

Pred kratkim si dosegel srebrno odličje na Slanikovi pojedini v Ljubljani. Se pogosto udeležuješ državnih ali internacionalnih tekmovanj?

Tako je. Zelo rad potujem, s tovrstnimi tekmovanji tako doma kot v tujini pa spoznavam različne kuhinje, hkrati pa si tako nabiram novih izkušenj. Kot član kuharske reprezentance Slovenije, s katero se udeležujemo domačih in tujih tekmovanj, zelo rad tudi zastopam podjetje, v kateri sem zaposlen, kajti to je vsekakor doprinos h kakovosti in strokovnosti vseh sodelavcev, s katerimi delam. 

Kako ti je všeč tvoje trenutno delovno mesto?

Na trenutnem delovnem mestu, kljub zahtevnosti, zelo uživam, kajti kuhanje, pečenje in ustvarjanje novih okusov je način mojega izražanja, isto kot platno pomeni izražanje za slikarja. Sedanje vodstvo hotela Diana, kjer sem zaposlen, je naklonjeno mojim željam po spremembah ter predlogih in tako skupaj z go. Olgo Belec, direktorico družbe, kujeva nove izzive za kuharsko in slaščičarsko osebje. S svojo strokovnostjo in znanjem namreč želim pripomoči k temu, da hotel, ki predstavlja srce Murske Sobote, postane še boljši in da gostje v njem najdejo nekaj novega, nekaj posebnega ter da odhajajo kulinarično presenečeni. 

Razmišljaš o tem, da bi v prihodnosti svoje znanje posredoval mlajšim generacijam?

Znanje je vsekakor potrebno dajati naprej, da bi se pa profesionalno podal na pot učitelja, bi v sedanjem razcvetu mojega znanja in izkušenj pomenilo konec razvoja. Tako se raje osredotočam na trenutno delo, svoje znanje pa dajem naprej kot mentor dijakom, ki v našem hotelu opravljajo prakso. V hotelu edino razmišljamo o organizaciji kuharskih delavnic za staro in mlado (nekoč v prihodnosti), na ta način pa bi si zares »dal duška«, saj bi svoje znanje delil z ljudmi, ki že imajo izkušnje, kot tudi s tistimi, ki jih še nimajo. 

Meniš, da je poklic, ki ga izvajaš, podcenjen?

Ne bi rekel, da je podcenjen, kajti vsi se zavedamo, da brez gostinstva preprosto ne gre, se pa moramo zavedati, da ga bodo drugi cenili takrat, ko ga bomo cenili tudi sami. Žal je tako, da marsikdo od gostinskih delavcev ta poklic vidi le kot služenje kruha. Zame je pa to poklic, v katerem uživam in v katerem se razvijam. Vse to pa je v veliki meri odvisno tudi od delodajalca, tako lahko brez zadržkov povem, da v hotelu, kjer sem trenutno zaposlen, niti za trenutek nisem dobil občutka, da je poklic kuharja podcenjen. V bistvu noben izmed poklicev ni podcenjen, saj nas vodstvo z nagradami pogosto spomni na to, da svoje delo opravljamo dobro. 

Nam za konec zaupaš še svoj najljubši recept?

Priporočam novost: mandarinino strjenko z vročimi borovnicami in makovim sladoledom. Sladica, ki sem jo pred kratkim pripravil za slaščičarno hotela Diana, vas bo v teh pomladnih dneh, ko nas začne dajati spomladanska utrujenost, dobesedno prebudila. 

Mandarine fino prepasiramo in jim dodamo živalsko, polnovredno skuto (na ta način telo pridobi vitamine A, D, E in K). K temu dodamo še namočeno in raztoplejo želatino ter maso vlijemo v modele, vse skupaj pa postavimo v hladilnik, da se strdi. Strjeno vzamemo iz modelov, segrejemo zamrznjene borovnice ter jih prelijemo čez strjenko. Na koncu dodamo še makov sladoled in tako je naša sladica, polna okusov in lastnosti za preganjanje spomladanske utrujenosti, pripravljena. 

Foto: Janja Žalik 

    Komentarji

    1. gost
      15.03.2012 ob 11:30 odranski gost

      Dober si Pišta... Kapa doj...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.03.2012 ob 11:59 pipi gost

      Dober je te "Mali Števek"!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.03.2012 ob 15:16 mucica gost

      Moj najljubši kuhar! Tako naprej

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.03.2012 ob 15:25 gost gost

      Svaka ti čast!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.03.2012 ob 18:34 gg gost

      Pred 10 ali 20 leti so imeli dosti boljša peciva v slaščičarna diana. Danes so vse nekam umetna. In pozna se da ne smejo uporabljati jajc ampak prah.Tako da kdo ni jedel tista peciva izpred let ...

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.03.2012 ob 21:03 sandra gost

      bravoo :)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.03.2012 ob 21:55 viola 89 gost

      to ka je vodja kuhinje,je to ka so nastavili on pa tak drugo ne ve kak samo blefirati predobro ga poznam:)

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.03.2012 ob 21:58 Gostt gost

      gost-gg s tabo se pa ne strinjam. Seveda lahko uporabljajo jajca saj pa se dajo kupiti pastririlizirana, pa tudi jajca se dajo pastrililizirati samo prah je veliko bolj cenejši in hitrejši in težko napraviš napako pri sami pripravi. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ker poznam eno par slaščičarjev, ki tudi delajo s praški in pri vseh je vzrok denar in čas !!!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.03.2012 ob 7:47 lonček gost

      gg-pojdi v diano, pa povej da želiš videti praške v kuhinji, pa ti razen pecilnega praška ne bodo mogli pokazati nobenega, ker delajo vse s pravimi sestavinami. ne nekaj na pamet, prepričaj se! in-uporabljajo jajca, takoda vidim da nimaš pojma o čem govoriš in niti sanja se ti ne kaj je kuhanje, ker v tem pecivu najdeš jajca v prahu... viola89-a tudi priznanja na tekmovanjih so blef? lejko malo opitaš pri vrhi slovenske kulinarike, pa verjamem ka nedo nič o bleferanji meli za povedati. če si pa ti favš, je pa druga pesem...

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.03.2012 ob 8:46 kitty gost

      S štefanom se zelo dobro poznam in tudi njegove začetke ter kuharske podvige in tudi včasih padce. Kuharja kot je on, ki je mlad prodoren in verjame vase je le vredno občudovati. Kulinarika pa zahteva ne blefiranje ampak spretno zlaganje jedi okusov in če ga poznate veste da dela to prav on. Vsi smo lahko na vodilnih mestih in zaradi tega nismo nastavljeni kajti če bi bilo temu tako ga ne bi še tam imeli ali delali z njim. Z njim je delati užitek vem ker sem delal z njim kar pet let v Savi, je prijeten fant, ki ve povedati tudi kak nasvet ne samo kuhati. Lep pozdrav iz Kranja v Prekmurje, Polonca

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      16.03.2012 ob 19:44 PAKICA gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      16.03.2012 ob 19:50 miška gost

      Že kot miništrant je bil zelo simpatičen, enkrat se je zaplel v duhovnikovo krilo in padel. Včasih pa preglasil celi pevski zbor. Veliko uspehov še naprej, ker ti si ga zaslužiš.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      18.03.2012 ob 9:51 maja80 gost

      nemren ka se nebe vključela. določene rejsan nemate pojma s svojeme izjavame like če be van bilo vsaj malo do ohranjanja prekmurske hrane kakšo so poznale predneke be to ka dela podirale, ker se trude nekaj napravete nej za sebe ampak za celo prekmurje. Ges rada iden v dijanino slaščičarno in če be še zadnje čase vij ojdle be tude vidle ka se tan spreminjajo stvarij. Majo dosta novij postavijtev vsakem mejsec nove sladice kere so rejsan bres praškov ka to be se začujelo na okuse, ges neven dečko je mlade like zna pa ne blefejra san gvušna dela to ka be mogle vsi mij ohranjate tradicijo pa ji dejvate coj to ka je zdaj novega, zasluže se nej samo nazijv mojster like leko be bil predlagane za pomurca vsaj en mejsec!!!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.