https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zaposlovanje mladih v Sloveniji je v krizi

17.03.2012 ob 9:00  

Med mladimi se je v Sloveniji v obdobju 2000-2010 močno zmanjšal delež zaposlenih, povečal pa se je delež vključenih predvsem v terciarno izobraževanje.

Prekmurski bloger Leon Zelko je pred časom objavil analizo zaposovanja mladih v Sloveniji. Rezultati niso nič kaj vzpodbudni, glavne ugotovitve na področju mladih pri nas v obdobju 2000-2010 so sledeče:

  • Delež zaposlenih za nedoločen čas je je v obdobju 2000-2010 pri mladih skoraj prepolovil, izrazito pa se je povečal delež mladih, ki so brez ali pa imajo manj stalno obliko dela.
  • V 29. letu starosti je leta 2000 redno zaposlitev za nedoločen čas imelo cca. 60 %, leta 2010 pa le še 48 % mladih.
  • V povečanju je izrazita stopnja brezposelnosti terciarno izobraženih mladih – iz 3,8 % leta 2000 na 13,9 % leta 2010.
  • Letno v Sloveniji izobraževalni sistem pridela dobrih 9.000 presežnih delavcev s terciarno stopnjo izobrazbo.Slovenski trg pa je letno sposoben absorbirati manj kot polovico letne generacije diplomantov.

Vir: Morfejork Wordpress blog

 

 

  • Po uporabi začasnih zaposlitev med mladimi je Slovenija na 1. mestu v EU.
  • Trg dela je pri nas, ko gre za mlado populacijo, nadpovprečno prilagodljiv mladim v škodo.
  • Mladi v Sloveniji v primerjavi z mladimi v EU prednjačijo, ko gre za izmensko, sobotno, nedeljsko in večerno delo.
  • Stopnja brezposelnosti v starostni skupini 15-24 let je leta 2000 znašala cca. 18 %, v letu 2010 pa kar 25 %.
  • Slovenijo bo še naprej preplavljalo veliko in rastočo število diplomantov, ki ne bodo v svoji izobrazbi našli zaposlitve.
  • Leta 2010 je stopnja brezposelnosti za ženske v starostni skupini 25-29 let za več kot dvakrat presegla stopnjo brezposelnosti med enako starimi moškimi.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.