https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Dan svetega Patrika – irski praznik, ki ga praznujejo tudi »neirci«

17.03.2012 ob 15:56  

St. Patrick`s day – irski nacionalni praznik, je tipično irsko praznovanje z veliko pijače in norenja, značilnega za »zeleni otok«, praznujejo ga vsako leto na god sv. Patrika, torej 17. marca. Sveti Patrik je  eden izmed najbolj priljubljenih svetnikov, saj je združil nezdružljivo – vero in pivo.


Irci dan Sv. Patrika praznujejo vsako leto 17. marca že od 17. stoletja naprej. Prva parada na dan Svetega Patrika se je odvila leta 1737, ko so se zeleno obarvali irski priseljenci v Bostonu. V tem času je praznovanje postalo simbol irske razpoznavnosti po vsem svetu in tudi že močno prerasel meje domovine. Postal je del evropskega kulturnega izročila, zato ga praznuje vedno več »neircev«. Na irskem so ta dan zaprte šole, banke, uradi in trgovine, po drugi strani pa so v zakonu do nedavnega imeli napisano celo, da se ta dan pubi in gostilne »ne smejo zapreti«.

Na paradi so vsi oblečeni v zeleno, nekateri dodajo še ostali dve barvi irske zastave – oranžno in belo.

Irske pube po svetu imajo danes še posebej dolg dan, reke bodo zelene barve, po ulicah pa se bodo slišale pesmi Whiskey In The Jar, Wild Rover in Danny Boy. Plesanje do jutra je zagotovljeno vsem, ki bodo današnji dan preživeli v družbi Ircev, ki praznujejo Dan svetega Patrika. Največjo parado tradicionalno priredijo v New Yorku, obišče jo okoli dva milijona ljudi, nastopa pa jih 150.000. Nasploh je ob festivalu priljubljena šala o tem, kakšna je razlika med irsko poroko in pogrebom – na pogrebu je eden manj pijan.

V ZDA reko Chicago vsako leto na ta dan obarvajo v zeleno.

Nekoč verski praznik, danes precej drugačen

Sveti Patrik je bil misijonar. Pravi, da se mu je prikazal angel in mu naročil, mu je naročil, da naj poskrbi, da bodo pogani sprejeli krščansko vero. Na obisku pri kralju je izruval triperesno deteljico (danes je to eden nacionalnih irskih simbolov) in z njegovo pomočjo razložil troedinost v krščanstvu. Kralj je bil menda tako očaran, da je sv. Patriku dovolil neomejeno širjenje krščanstva po njegovem kraljestvu. Ja, včasih je bil ta praznik veliko bolj povezan z vero. Danes je pa - z zabavo.

Triperesna deteljica - eden izmed nacionalnih simbolov.

Pijača dneva – pivo

Vsak dan se po svetu popije približno 3 milijone litrov Guinnessa – najbolj znanega irskega piva, na dan sv. Patrika se to število poveča na 10 milijonov litrov. Poleg piva, v potokih teče tudi viski.

Tudi pivo je ta dan zeleno.

Ta dan zaznamuje tradicionalna hrana

Vmešana jajca, bele pečene klobase, pečen paradižnik, 'black pudding', pečeno slanino, slano maslo in 'soda bread', to je kruh, pečen s sodo namesto kvasa. H kruhu in krekerjem, ki so prav tako iz polnozrnate moke, sodita sir in marmelada, kar je tam običajna kombinacija. Prava poslastica je govedina, zorena v pivu Guinness, ki je bila prej dvanajst ur pečena pri 65 stopinjah. Zelo cenjena sta tudi njihov dimljen losos in file dimljenega jagenjčka. Zraven sodi še slano maslo, sir z modro plesnijo in sir cheddar, na katerega so zelo ponosni

Irish Champ
Jed, ki si jo lahko pripravimo doma, enostavno.
Za 6 oseb potrebujemo:
 8 srednje velikih krompir
1/2 skodelice mleka
5 žlic masla
nekaj narezanih šalotk ali pa zelene čebule

Krompir razrežemo na kocke skupaj z lupinami in v slani vodi kuhamo, dokler ne se ne skuhajo. Potem jih odcedimo in pretlačimo. V majhni ponvi zmešamo toplo mleko in maslo, dokler se ne stopi. Dodamo nasekljane šalotke ali čebulo. Vse stresemo v krompir in dobro zmešamo.

Irish Champ

Tudi svetovne znamenitosti obarvajo v zeleno

FOTO: splet

    Fotogalerija