https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Suša nas ogroža, z vodnimi viri ravnajte racionalno

20.03.2012 ob 9:10  

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter ARSO (Agencija RS za okolje) ob trenutnih sušnih vremenskih razmerah pozivata prebivalce k skrbni in racionalni rabi vodnih virov.

V večjem delu Slovenije je od oktobra 2011 do konca februarja 2012 padlo le 60 do 70 % običajne količine padavin. Padavinski primanjkljaj traja že skoraj štiri mesece, sušne razmere pa se nadaljujejo tudi v marcu. V obvestilu za javnost, objavljenem na spletnih straneh ministrstva za kmetijstvo in okolje, poročajo, da stanje površinskih vod trenutno še ni kritično nizko, se pa približuje najnižjim izmerjenim količinam za mesec marec. Vodni pretok v rekah znaša le približno 35 % običajne količine vode za to obdobje, kar je posledica pomanjkanja snega, ki bi s taljenjem v pomladnih mesecih obogatil vodotoke.

Podzemni vodostaji zelo nizki
Količinsko stanje podzemnih voda je zelo nizko, najnižje predvsem na ravninskih prodno-peščenih vodonosnikih in se nahaja v spodnjih 10 % dolgoletnega razpona. Trenutno najbolj ranljivi so nekateri najbolj plitvi vodonosniki (Apaško polje, Krška kotlina, Dravska kotlina). Stanje teh se lahko ob povprečni količini padavin izboljša šele po več mesecih.

Ob toplem vremenu bodo kmetijska tla še bolj suha
V severovzhodni in jugozahodni Sloveniji so kmetijska tla izjemno suha. Vodna bilanca kmetijskih tal je v Prekmurju le na 20 % vrednosti za ta čas. V prihodnjih dneh pričakujemo toplo vreme, posledično pa hitrejše rastne procese in večje izhlapevanje iz tal, kar bo stanje še poslabšalo. Zaradi tega bo tudi vstop v vegetacijsko sezono zelo verjetno moten.

Razmere bi se normalizirale z enakomerno razporejenimi padavinami v višini 100 do 200 mm, kratkotrajne intenzivne padavine pa bi lahko na suhih tleh sprožile erozijo.

Foto: www.sxc.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.