https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Škraban: V Pomurju obstajajo krogi ljudi, ki funkcionirajo samo zaradi osebnih poznanstev in politike (2. del)

22.03.2012 ob 15:00  

Objavljamo 2. del intervjuja z Zdenkom Škrabanom, svetovalcem za odnose z javnostmi in (občasnim) lobistom.


1. del intervjuja si lahko preberete na tej POVEZAVI.

Večina nekdanjih študentskih funkcionarjev tako ali drugače v kasnejših letih ostane povezanih s politiko. Ti nisi šel v politiko, a opravljaš posel, ki politiko na nek način potrebuje. Koliko si pri svojem delu povezan s politiki in kako ti lahko politiki pri tem pomagajo?

Res je, ogromno ljudi, ki sem jih spoznal tekom študentskega organiziranja, je pristalo v politiki. Kot pravijo, je študentsko organiziranje najboljša šola politike v Sloveniji. Sam se po svojem študentskem delovanju s politiko na nacionalni ravni nisem več ukvarjal. Sem pa ponosen na vse prijatelje in znance, ki sem jih spoznal tekom mojega udejstvovanja v študentski politiki in jim želim še mnogo uspehov predvsem v slovenski politiki.

Verjetno si ostal povezan s politiki in si gradil tudi politično mrežo, ki jo potrebuješ pri svojem delu …

Zagotovo sem s politiko ostal povezan in sem povezan še danes. Z vsemi ljudmi, ki tudi preko politike želijo dosegati pozitivne premike, ne glede na to, kateri stranki pripadajo, z veseljem sodelujem in jim želim pomagati. Mnogo izmed njih je tudi mojih prijateljev iz študentskih let in ko jih kot poslance v državnem zboru spremljam preko medijev, sem na mnoge zelo ponosen. Do njih sem tudi kritičen, kadar si to zaslužijo in jim to tudi povem.

Je pa hendikep slovenske politike, da se mnogi delijo na naše in vaše, namesto da bi se, konec koncev, če je temu že tako, delili na dobre in sposobne oziroma slabe in nesposobne. Moram povedati, da jih je kar nekaj, ki si resnično iskreno želijo napredka Slovenije, hkrati pa si želim, da bi jih bilo prav takih s področja Pomurja čim več.

Ljudje s Pomurja se poznamo in lepo bi bilo, da bi več sodelovali. To povezovanje in sodelovanje Pomurje potrebuje.

Imaš tudi sam občutek, da je tega pozitivnega mreženja in sodelovanja za razvoj Pomurja absolutno premalo? Zdi se, da obstajajo neki skriti "centri moči", ki si jemljejo pravico oblikovanja usod prebivalcev  in na škodo delavcev "ropajo" podjetja, itd. 

Definitivno je tega sodelovanja premalo. Imam občutek, da v Pomurju obstajajo krogi ljudi, ki funkcionirajo samo zaradi osebnih poznanstev in strankarske pripadnosti, ni pa prave koordinacije in sodelovanja med vsemi, ki so prisotni na tem področju ali med vsemi, ki imajo potenciale. V bodoče se bom tudi osebno trudil, da bi se te okvirje preseglo in da bi se to sodelovanje med vsemi akterji okrepilo. Konec koncev bi regija iz tega sodelovanja imela samo koristi.

Imaš precej stikov med vplivnimi posamezniki. Menda se dobro poznaš tudi z Borutom Petkom, enim izmed tesnih sodelavcev Janeza Janše. Njegova medijska podoba v Sloveniji je precej slaba, v kakšni luči ga poznaš ti?

Mislim, da se g. Petku preko ustvarjanja različnih negativnih zgodb v javnosti dogaja velika krivica. Z njim se poznam vse od študentskih let. O njem lahko povem samo, da gre za nadpovprečno sposobnega ter prijetnega gospoda, ki tudi tekom profesionalne kariere dosega nadpovprečne rezultate. Marsikateri mediji v Sloveniji poskušajo o g. Petku ustvarjati zgodbe, ki so daleč od resnice o njem. Trdno pa sem prepričan, da bo tudi v prihodnosti za slovensko družbo prinašal dodano vrednost.

Vesel sem, da sem ga imel priložnost spoznati, saj je zelo zahteven in konstruktiven sogovornik. In sem ponosen na to, da imava še danes, poznava pa se že dobrih 10 let, zelo korektne odnose.

Je kdaj »dal« besedo zate in ti pomagal pridobiti kakšen posel?

Nikoli ni pomagal niti »dal« besede pri mojem poslovnem delovanju. Tega ga nikoli tudi ne bi prosil.

Področje kriznega komuniciranja, s katerim se ukvarjaš, je precej zapleteno in zahtevno področje. Imamo v Sloveniji krizo komuniciranja v javnosti?

Ocenjujem, da se je z vidika stroke marsikaj premaknilo na bolje.  Opažam, da se konkretnih kriznih situacij mnogi lotevajo na pravi način, so pa še vedno nekateri, ki že v osnovi pri komuniciranju storijo določene napake in temu primerni so tudi rezultati. Tak tipičen primer, kjer so se zelo resnih stvari lotevali precej neprofesionalno, je bila kampanja referenduma o malem delu, pa tudi primer Urške Čepin. Ta primer je tipičen primer za učbenike, kakšna škoda se lahko povzroči z nepravim pristopom in kako težko je tako škodo popraviti.

Kje slovenski politiki najbolj »brcajo« v temo, ko javno nastopajo?

Mislim, da slovenski politiki prevečkrat zagovarjajo stvari, projekte in vsebine, ki jih niti dovolj dobro ne poznajo in se jim ne posvetijo dovolj. To je lahko posledica časovne stiske, kar je enkrat ali dvakrat pri nepomembnih temah še dovoljeno, če pa se to dogaja večkrat, pomeni, da gre dobesedno za igro, ki jo ljudje kasneje prepoznajo in jo sankcionirajo. Marsikateri politik ali stranka, je zaradi tega, ker ni dobro osvojila vsebine, se zlagala ali priredila resnico, kasneje doživela negativne odzive s strani javnosti in ustrezne sankcije v obliki volilnih rezultatov.

Zato bi vsem, ki so dnevno izpostavljeni retoriki in javnemu nastopanju, svetoval, da preden gredo za govorniški oder, naj se dobro podučijo o vsebinah, o katerih bodo govorili. Še tako dobrim retorikom zaradi vsebinskega nepoznavanja tema lahko spodleti in to javnost seveda negativno sprejme. Le, ko veš o čem govoriš, si lahko suveren pri predstavljanju in zastopanju nekih stališč, ali tem.

Preidiva ob koncu od politike k malo prijetnejši temi – nogometu. Pred kratkim si se kot predstavnik lokalne skupnosti pridružil upravnemu odboru Mure 05. Kako si prišel v klub in kakšna je tvoja vloga v klubu?

Na povabilo osebnega znanca, g. Puhana, ki je podpredsednik Mure 05, sem v trenutkih, ko se je vzpostavljala nova vodstvena struktura, pristopil k klubu. Predvsem iz razloga, ker sem na njegovo prošnjo v zadnjem letu klubu poskušal pomagati pri vzpostavljanju vezi s posameznimi gospodarskimi subjekti. Poskušal sem pomagati predvsem na področju zagotavljanja dodatnih finančnih sredstev oziroma investicij v klub. V trenutku, ko se je ponudila priložnost, da tudi formalno postanem član upravnega odbora, nisem okleval, in se odločil, da se pridružim kot predstavnik lokalne skupnosti.

Z županom Murske Sobote Antonom Štihcem sem se pogovoril in povedal, da  s strani kluba in mene osebno obstaja želja, da bi v novi vlogi pristopil k upravnemu odboru. Povedati moram, da je Mura 05 zame osebno ponos Pomurja in eden največjih športnih kolektivov v Sloveniji, tako iz vidika pomena kluba za lokalno okolje kot odnosa navijačev in igralcev do kluba. Trdno upam, da se bo v najkrajšem času ustvarilo pogoje, da bo Mura 05 še naprej ostala ponos Pomurja. Rezultati in obisk kažejo na to, da so potenciali ogromni. Mislim, da so ustvarjeni pogoji za novo slovensko nogometno zgodbo o uspehu. Muro 05, sploh ker sem tudi svoj čas igral nogomet v Dokležovju, resnično dojemam kot »svetinjo«. Kot nekdanji nogometaš si predstavljam občutke, kaj pomeni igrati na Fazaneriji in resnično upam, da bo mladim pomurskim nogometnim talentom v prihodnosti ponujenih čim več takih užitkov.

Tudi podatek, da je Pomurje kot regija po številu registriranih nogometašev na kvadratni kilometer meter, v samem svetovnem vrhu, pove dosti. Govorimo lahko o nekakšni slovenski Braziliji. Tudi glede na to, koliko nogometnih klubov in talentov obstaja v regiji, je torej zelo pomembno, da imamo močnega prvoligaša, ki ves ta potencial lahko posrka vase.

Si imel kakšno vlogo pri poslu z italijanskimi investitorji?

Ne, pri tem poslu nisem imel nobene vloge, saj sem relativno pozno prišel v upravni odbor. Takrat so se podrobnosti glede tega sodelovanja že počasi zaključevale. Menim, da je z vidika stabilizacije kluba pomembno, da se sodelovanje z Italijani čim prej sklene. V isti sapi sem malce žalosten, da vsi uspešni gospodarstveniki predvsem na področju Pomurja, ki ustvarjajo dobičke in dodano vrednost, ne najdejo dovolj poguma, da bi investirali v klub in mu pomagali. Upam, da se bo v bodoče to spremenilo in da bodo Muro 05 v večji meri podpirali domači investitorji.

Po zadnjih informacijah (op.a.: ponedeljek zjutraj) naj bi se zadeve z italijanskimi investitorji v zelo kratkem času tudi zaključile in tako bo Mura 05 dobila prepotreben kapital za normalno delovanje.

Omenjal si ves potencial, ki ga premore Mura 05. Kako uspešen »brand« je lahko v bližnji prihodnosti Mura 05?

Glede na to, kako obiskane so tekme in glede na objave v medijih, kjer spletni mediji igrate zelo pomembno vlogo predvsem zaradi mladih, in glede na ves pozitivni potencial tradicionalnih medijev, mislim, da je lahko Mura 05 kot »brand« zanimiva tako za tuje kot domače investitorje.

Žal zakonodaja v Sloveniji onemogoča, da bi na športni prireditvi v Sloveniji naredili celovito doživetje. Konec koncev bi to lahko bilo doživetje za celotno družino, a v Sloveniji smo mnogokrat bolj papeški od papeža in omejujemo alkohol na dogodkih, kjer ga z vidika prekomerne uporabe in zlorabe najlažje kontroliramo.

Upam, da se bo z vidika zakonodaje in ob angažiranju vas, medijev, ter ob dobrem delu z mladimi in uspešnih igrah Mure 05, ustvaril »brand«, na katerega bomo vsi ponosni. Potenciali v zadnjem obdobju kažejo, da se to da narediti in da ima klub velik potencial. Ključno je tudi to, da se delovanje v klubu na vseh nivojih postavi na profesionalni nivo in da se z dobrim organiziranjem ob pomoči vseh partnerjev in somišljenikov torej ustvari uspešna zgodba. 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.