https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Stališče verskih skupnosti pred nedeljskim referendumom

23.03.2012 ob 12:49  

Včeraj smo objavili le del stališča Evangeličanske cerkve, ki je glede družinskega zakonika neopredeljena, danes pa si lahko preberete še celotno stališče. Prav tako objavljamo še skupno izjavo treh verskih skupnosti, ki pa odkrito nasprotujejo družinskemu zakoniku.

"V Evangeličanski cerkvi visoko spoštujemo in cenimo zakonsko in družinsko življenje, ki je temelj sleherne družbe, zato se zavzemamo za pravico slehernega otroka, da živi v družinski skupnosti, ki jo sestavljajo oče, mati in otroci. Verjamemo, da se v taki skupnosti učijo, prepletajo in izpolnjujejo najvišje oblike ljubezni, spoštovanja, načela medsebojne pomoči ter solidarnosti, istočasno pa se prenašajo tudi vse tiste vrednote, ki jih krščanska vera posreduje kot moralno-etične principe.

Za srečno in bogato duhovno in materialno življenje slehernega človeka. Pri tem se tudi zavedamo, da mora sodobna demokratična država izhajati iz človekovih pravic vseh državljank in državljanov in jih ščititi. Še posebej mora zaščititi pravice otrok v vseh dejansko obstoječih oblikah skupnega življenja. V zakonskih, zunajzakonskih in partnerskih skupnostih. 

Ali je v novem Družinskem zakoniku temu tako, bodo presodili državljani in državljanke na referendumu. Slabo pa je, da se na žalost tudi pri tem vprašanju ustvarjajo nove delitve in novi predsodki, ki bodo predvsem na škodo otrok obremenile ozračje v naši družbi. Poudarjamo, da je  v znamenju industrializacije prišlo do precejšnjega zmanjšanja vloge družine toda kljub temu družina ni izgubila vseh svojih nalog, ampak je pomemben temelj za poznejše življenje. Prav tako je potrebno poudariti, da otroci danes živijo v različnih oblikah skupnosti in da je do teh oblik potrebno imeti toleranten in strpen odnos. Cerkev bi tu morala imeti še posebej senzibilen odnos in v duhu krščanske ljubezni v ospredje postaviti interese vseh otrok."

Za Evangeličansko cerkev mag. Geza Erniša, škof 

 

Družina je najboljši kraj za posredovanje verskih in kulturnih vrednot

"Verniki Srbske Pravoslavne Cerkve zagrebško-ljubljanske metropolije, Katoliške Cerkve, in Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji izjavljamo, da sta zakonska zveza in družina ključnega pomena za razvoj človeške osebe in družbe, zato smo vsi skupaj dolžni varovati vrednoto zakonske zveze in družine kot skupnosti moža, žene in otrok.

Podpisane verske skupnosti cenimo zakonsko in družinsko življenje, zato se zavzemamo za pravico vsakega otroka do družinskega življenja v skupnosti očeta in matere. Družina je po našem najglobljem prepričanju osnovna celica družbe, v kateri na poseben način domujejo vrednote kot so ljubezen in življenje, medsebojno spoštovanje, solidarnost ter gostoljubje. Poleg tega je družinsko okolje najprimernejši prostor za posredovanje verskega in kulturnega izročila iz ene generacije na drugo. Ob tem izjavljamo, da je izenačevanje istospolnih zvez z raznospolnimi in posvojitev otrok v takšne skupnosti po našem mnenju neprimerno, ker ne zagotavlja bistvene in nezamenljive vloge očeta in matere v družinskem življenju, kar je ključnega pomena za skladen osebnostni razvoj zakoncev in otrok.

Verujoči državljani smo zato še posebej poklicani, da se v javnosti dejavno zavzemamo za zaščito zakonskega in družinskega življenja, pomagamo družinam v težavah, kot tudi, da podpiramo pravico staršev do takšne šolske vzgoje, ki je v skladu z njihovim etičnim in verskim prepričanjem. Vse državljane in civilnodružbene organizacije zato pozivamo, da se zavzamejo za ohranitev vrednote družine in sprejem takšne zakonodaje, ki bo na primeren način zaščitila družinsko življenje in temeljne pravice otrok. Poudarjanje izključno individualnih pravic ob zanemarjanju institucionaliziranih družbenih odnosov civilizacijo dolgoročno lahko pelje v pogubo.

Na koncu poudarjamo, da je družinsko življenje temelj vsake družbe in države, ki se kaže v tem, da je država v službi družine in ne družina v službi države. Ob tej priložnosti se vsem državljanom in institucijam, ki delujejo na področju družine, za njihovo nesebično in plemenito delo lepo zahvaljujemo."

paroh Tomo Ćirković
Srbska Pravoslavna Cerkev zagrebško-ljubljanska metropolija                 

ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres
Katoliška Cerkev                                     

mufti dr. Nedžad Grabus
Islamska skupnost v Republiki Sloveniji

    Fotogalerija