https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nocojšnja noč bo krajša

24.03.2012 ob 11:47  

V noči s sobote na nedeljo, natančneje ob 2. uri zjutraj, se prične poletno računanje časa. Zato nikar ne pozabite urinih kazalcev premakniti za eno uro naprej.

 

Prihranek električne energije?

Premik ure je namenjen varčevanju z energijo. Kot navajajo na siolu, zagavorniki premika ure trdijo, da je z daljšanjem svetlobe v poznih popoldanskih urah dnevna svetloba bolje izkoriščena in zato prihranimo pri porabi električne energije za svetlobo. Nasprotniki premika ure pa zagovarjajo nasprotno dejstvo. Menijo, da se pozno jeseni, pred vnovičnim premikom ure, povišajo stroški jutranje osvetlitve in ogrevanja.

 

Foto: www.sxc.hu

V Evropski uniji poenotili termine premikanja ure

V državah Evropske unije so premik ure uvedli leta 1980, pri nas pa smo to prvič storili tri leta pozneje v skladu s takratno jugoslovansko zakonodajo. Po zdajšnji slovenski zakonodaji o poletnem računanju časa, ki je povsem v skladu z evropsko iz leta 2000, ure premaknemo zadnjo nedeljo v marcu in zadnjo nedeljo v oktobru. Ni pa bilo vedno tako. Do leta 1996 smo na poletni čas prešli zadnjo nedeljo v marcu ali prvo v aprilu, zimski čas pa smo pričeli zadnjo nedeljo v septembru ali prvo v oktobru.

Če morate vašim uram, računalnikom in drugim napravam čas naravnati ročno, tega nikar ne pozabite storiti, da ne boste zaradi napačno naravnanega časa česa pomembnega pozabili.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.