https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V pričakovanju razpisa za Pomurje

28.03.2012 ob 9:34  

Za 10. april je napovedano odprtje razpisa Začetne investicije podjetij na območju izvajanja zakona, kar je na Panonskem forumu v Lendavi minuli teden potrdil tudi minister Radovan Žerjav.

 

Kot navajajo v Financah, bo javni razpis prinesel sofinanciranje začetnih investicij podjetij na območju izvajanja zakona v opredmetena in neopredmetena osnovna sredstva in ustvarjanje novih delovnih mest. Upravičenci so vse pravne in fizične osebe, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo, razen podjetij v javni lasti. Do pomoči niso upravičeni projekti s področja trgovine in igralništva ter projekti, ki lahko kandidirajo na razpisih ministrstva za kmetijstvo.

Javni razpis se bo nanašal na sofinanciranje večjih začetnih investicij (kar je v prejšnjih letih pomenilo pridobitev 50 tisoč do 500 tisoč evrov nepovratnih sredstev) in na sofinanciranje manjših investicij (kar je prej naneslo 30 tisoč do 50 tisoč nepovratnih sredstev).

 

Prednost pri sofinanciranju bodo imeli projekti, ki se nanašajo na konkurenčne prednosti regije (geotermalna energija in obnovljivi viri energije, agroživilstvo ter razvoj podeželja in turizem), projekti v poslovnih in gospodarskih conah, investicije na degradiranih območjih, varovanih območjih narave in v opuščenih gospodarskih objektih, investicije v nakup strojev, opreme in nematerialne naložbe, zaposlitev večjega števila delavcev ter vpliv na okolje.

Pogoji iz prejšnjih razpisov

V prejšnjih razpisih so bili določeni posebni pogoji, kar pa ne pomeni, da bo enako tudi tokrat. Kot začetek obdobja upravičenosti stroškov je veljal datum oddaje vloge na javni razpis. Podjetja so mogla imeti pridobljena vse upravna dovoljenja (pravnomočno gradbeno ali uporabno dovoljenje). V roku treh let po končanju investicije je bilo treba zaposliti najmanj eno osebo. Večjo možnost za uspeh na razpisu so imele investicije z več zaposlitvami. Investicije v gostinsko dejavnost so bile neupravičene. Mala in srednje velika podjetja so lahko kupila tudi rabljeno opremo, če ta ni bila predhodno že financirana iz javnih sredstev.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.