https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Že skoraj pet mesecev nas ni pošteno namočilo

29.03.2012 ob 12:21  

V Sloveniji od oktobra 2011 beležimo padavinski primanjkljaj, saj je v obdobju med oktobrom lani in marcem 2012 v večjem delu države padlo le med 50 % in 60 % običajne količine padavin.

 

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) poročajo, da je stanje površinskih vod nespremenjeno, količina vode v rekah pa povsod po državi upada. Po rekah se trenutno pretaka le okrog 35 % običajne količine vode za to obdobje, kar je posledica pomanjkanja snega, ki bi s taljenjem v pomladnih mesecih obogatil vodotoke. V zadnjih dneh se je nekoliko povečal le pretok reke Mure, k čemur je prispevalo taljenje snega v Avstriji. Zaradi taljenja zadnjih snežnih zalog v Julijskih Alpah se je za okoli 15 cm zvišala tudi gladina Bohinjskega jezera.

Količinsko stanje podzemnih voda zelo nizko

Na ravninskih prodno-peščenih vodonosnikih je količina podzemnih voda zelo nizka in se nahaja v spodnjih 10 % dolgoletnega razpona. Eden najbolj plitvih vodonosnikov je na Apaškem polju (tudi v Krški kotlini in Dravski kotlini), kjer je gladina podzemne vode že med spodnjimi 5 %. Na teh območjih ARSO še posebej poziva k racionalni rabi vodnih virov, saj se izboljšanje stanja ob povprečni količini padavin lahko pričakuje šele po več mesecih.

Suša najbolj preti kmetijstvu

Problematična so tla na kmetijskih površinah, najbolj kritično je stanje v severovzhodni in jugozahodni Sloveniji. S toplim in sončnim vremenom se razmere še poslabšujejo, saj dnevno iz tal izhlapi več kot 3 litre tekočine na kvadratni meter. Suša trenutno najbolj preti prvim koščičarjem, ki so začeli cveteti. Po končanem cvetenju namreč njihov plodovi za normalen razvoj potrebujejo vodo.

Po vsej državi razglas o požarni ogroženosti

Zaradi suše pa so včeraj po vsej državi razglasili požarno nevarnost. Požarna ogroženost po vsej Sloveniji velja do preklica. Do takrat je v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj ter odmetavati stvari, ki bi lahko povzročile požar. Pristojne inšpekcije bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajale poostren nadzor.

Foto: www.sxc.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.