https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lahko pomurski učitelji 40-urni delovnik v celoti opravijo na šoli?

05.04.2012 ob 9:24  

Mnenja o tem, kje in kdaj naj bi učitelji opravljali svoj zakonsko določen 40-urni delavnik, so različna. Preverili smo, kako delovniki učiteljev potekajo na določenih šolah v Pomurju.

Prejšnji teden smo objavili prispevek o predlogu državne sekretarke šolskega ministrstva Mojce Škrinjar, po katerem bi morali učitelji s svojo 8-urno dnevno prisotnostjo na delovnem mestu izpolniti zakonske kriterije. Ker so številni mnenja, da učitelji premalo časa preživijo v šoli, smo po nekaterih pomurskih šolah preverili, kakšni so na samih šolah pogoji za to, da bi učitelji svoje delo opravili izključno v šoli in tako zadostili zakonu. Nekaj ravnateljev in učiteljev pa smo povprašali tudi, kako si oni 8-urni delovnik predstavljajo na šoli.

Roman Činč: „Nesmiselno je beležiti vsako minuto učiteljevega dela.“

Ravnatelj Gimnazije Murska Sobota, Roman Činč, pojasnjuje, da je opravljanje osemurnega delovnika učiteljev izključno na šoli na njihovi gimnaziji nemogoče izvesti. Prvi razlog je v pomanjkanju kabinetov, kjer bi lahko učitelji nemoteno opravljali delo. V namen kabinetov so dele določenih predavalnic predelili s španskimi stenami, kar pa zaradi motečih dejavnikov ni motivacijsko okolje, v katerem bi lahko učitelj nemoteno delal. Šola tudi ni računalniško primerno opremljena za opravljanje dela v šoli. V predavalnicah računalniki sicer so, učiteljem pa je v zbornici namenjen le en računalnik, zato učitelji večino priprav opravijo doma na svojih računalnikih.

Osemurni delavnik je praktično nemogoč tudi zaradi vseh dejavnosti, ki se izvajajo na šoli. Mnogo je zadev, ki niso vključene v urnik, kot so tekmovanja, nadzori, izpraševanja, matura, ekskurzije, ki jih ne moreš strpati v osemurni delovnik. Nesmiselno je po njegovem mnenju tudi beleženje vsake minute učiteljevega dela. Se zgodi, da ima učitelj en dan manj obveznosti, drug dan več, včasih so učitelji v šoli tudi po cele dneve. Dejstvo pa je tudi, da se časovno ne da enako ovrednotiti dveh del. Učitelji morajo opravljati različne obveznosti, ki niso enakovredne.

Ravnatelj Činč meni, da bi poenotenje beleženja ur bilo smiselno, če bi bili na vseh šolah enaki pogoji, enake direktive. Šole namreč z državnega nivoja dobijo le direktive, kaj je treba opraviti, vse ostalo je prepuščeno šoli. Ker ni nekih fiksnih navodil, kdaj in kako določeno zadevo izpeljati, tudi poenoteno beleženje ni mogoče.

Zvonko Kustec: „Sem za kvalitateto in ne za kvantiteto.“

Zvonko Kustec, ravnatelj Gimnazije Ljutomer meni, da lahko delo strokovnih delavcev v vsakdanji 8-urni delavnik trpa le tisti, kdor ne pozna dela učitelja, ali pa hoče v tem kriznem času naprtiti težave družbe na pleča strokovnih delavcev šol. Z evidentiranjem delovnega časa se ukvarja ves čas svojega ravnateljevanja in lahko tudi dokaže, da so strokovni delavci na Gimnaziji Ljutomer v letnem povprečju najmanj 40 ur na teden delovno obremenjeni.

Na njihovi šoli je v letu 2011 95 % strokovnih delavcev pridelalo okrog 200 ur plusa, ki niso plačane. V 8-urnem delavniku ne vidi smisla in pravi: „Kaj naj delam z učitelji npr. v času šolskih počitnic, ko pa jih potrebujemo v času projektnih tednov, različnih dejavnosti, konca šolskega leta po 12 ur. Niso pogoji tisti, ki bi diktirali obnašanje, ampak vsebina. Torej ne formalizem predpisov, ampak vsebina dela. 40-urni delavnik? Ne!“

Po mnenju ravnatelja pogoji za 40-urno opravljanje dela na šoli na Gimnaziji Ljutomer formalno so. Po drugi strani pravi, da bi bilo npr. v času zimskih šolskih počitnic potrebno greti šolo, za kar pa z ministrstva ne dobijo denarja. „Kje opravljajo svoje delo, je zelo odvisno od posameznika. Kolikor je meni znano jih večina to počne v tišini večernih ur doma. Operativno pa opravijo pripravo v šoli.“ Pomembneje se mu zdi, da je priprava opravljena kvalitetno, kar se zelo hitro odrazi v rezultatih dela (matura, tekmovanja, raziskovalne naloge itd…).

Na ljutomerski gimnaziji vsi zaposleni uporabljajo elektronsko evidentiranje prisotnosti, kar je osnova za plačilo malice in prihoda na delo ter prisotnih ur. Tem uram se prištejejo ure praznikov, bolniških, lD, izrednih dopustov, ure službenih potovanj po potnih nalogih in doda se sindikalna pravica (45' je +45') vsakega učitelja na pripravo za pouk za ure, ki jih je opravil, ne pa za ure v povečanem obsegu.

Ravnatelj Kustec podpira enotno metodologijo evidentiranja ur po vsej Sloveniji, pravi pa: „Bolj pomembna pa bi bila enotna presoja vsebine dela. Tukaj pa so razlike žal prevelike. Sem za kvalitateto in ne za kvantiteto.“

Melita Olaj: „Marsikateri učitelj na naši šoli opravi več kot 40-urni delavnik.“

Ravnateljica OŠ Turnišče Melita Olaj meni, da delavnika učiteljev praktično ne morejo strpati v časovni okvir od 7. do 15. Že samih sestankov strokovnih delavcev večkrat zaradi različnih urnikov ni možno opraviti, dokler vsi delavci ne zaključijo učnih obveznosti, kar je velikokrat po tretji uri. Tudi govorilne ure in roditeljski sestanki zaradi službenih obveznosti staršev potekajo v popoldanskih urah. Kot vaška šola sodelujejo z okoljem in se vključujejo v razna društva, skupnosti, pripravljajo različne kulturne programe. Vse te aktivnosti potekajo ponavadi v večernih urah in večinoma čez vikende, v te dejavnosti pa je vpetih veliko učiteljev. K delu učiteljev prav tako spada tudi spremljanje učencev na tekmovanja, kar velikokrat poteka popoldan in ob sobotah.

Nekaj kabinetov, kjer bi lahko učitelji opravljali priprave, na turniški šoli je, ampak ne dovolj za vse učitelje. Tudi računalniške opreme po njenem mnenju ni dovolj. Lani so sicer obnovili računalniško učilnico, a ti računalniki morajo biti na voljo predvsem učencem, od učiteljev se pa ne more zahtevati, da v službo nosijo svoje računalnike. Po besedah ravnateljice OŠ Turnišče njihovi učitelji priprave opravljajo večinoma doma.

Evidenco delovnega časa vodijo tako, da si ob šolskih urah njihovi učitelji beležijo ure, ki jih opravljajo izven svojega obveznega dela, to so prireditve, udeležba in spremljava učencev na tekmovanjih, govorilne ure..., s tem marsikateri učitelj opravi več kot 40-urni tedenski delavnik.

Jožef Bence: „Če bi bilo tak delovnik tako enostavno uvesti, bi ta stvar že delovala.“

Učitelj geografije in podaljšanega bivanja ter bivši ravnatelj OŠ Turnišče Jožef Bence pravi, da ideja o 8-urnem delavniku učiteljev na šoli ni nova: „Vsake toliko se pogreva in gre v skrajnosti, a se na koncu vedno ugotovi, da se to ne da. Teoretično se da, ampak potem se je treba zavedati tudi posledic.“

Meni, da je zadeva objektivno težko izvedljiva. Šola, predvsem na vasi, bi težko funkcionirala, če bi bilo delo učiteljev strogo dano v časovni okvir. Vprašljiva je realizacija dela, ki ga učitelj mora opraviti, saj je veliko stvari, ki jih morajo učitelji opraviti izven sistema. Realizacija je vezana tudi na tehnično opremo v šoli. Težko bi našli šolo, ki bi imela idealne pogoje, da bi učitelji lahko vse stvari opravili v šoli.

Z ministrstva bi po njegovem mnenju na administrativni ravni 40-urni delavnik lahko uvedli, realizacija je pa po njegovem mnenju nerealna. Že sam urnik učitelja je tak, da je npr. nekaj dni zelo obremenjen, kak dan pa minimalno. Meni, da če bi bilo tak delovnik tako enostavno uvesti, bi ta stvar že delovala: „Tu pa se zdaj vidi, da to ne gre. In tudi svet ne pozna tega na tak način.“

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2012 ob 9:37 Stane gost

      zdaj pa mi naj eden pove v čem so učitelji priviligerani, da jim ne bi bilo potrebno biti na delovnem mestu 40 ur? Kaj jih loči od ostalih javnih uslužbencev?

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.04.2012 ob 9:40 iluzija gost

      Dajte no 40 urni delavnik je iluzija in kustec ima prav, kaj naj učitelji delajo poleti 40 ur na teden v šoli..

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.04.2012 ob 10:04 vzdevek gost

      Stane, še enkrat si preberi odgovor Činča. Je vse lepo razložil. Obstajajo pač specifični poklici, ki imajo prilagojen način dela.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.04.2012 ob 10:10 gost gost

      Marsikaj v našon šolstvi ne štima-tudi to ne ka majo učitelji na oš skoraj iste ali celo višje plače kak eni na univerzah.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.04.2012 ob 10:53 tudi drugi imamo oči gost

      Navada je železna srajca to so jim vtepli v pamet z mano vred že v osnovni šoli in stanje se je še samo krepilo BRANIJO KAR SO Z NEPRESTANIMI PRITISKI DOSEGLI

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.04.2012 ob 10:57 Lale gost

      Stane, pa tudi marsišto drugi se ne zaveda, ka poleg teh 6,7 ur ka jih učitelj opravi v šoli, dodatne 2,3 ure potrebuje še doma za priprave, evidence, poročila in ostalo papirologijo. Hočem povedati, da veliko učiteljev naredi v tednu 40+ ur, več kot kak marsikateri drug javni uslužbenec, keri presedi 8 ur na den v pisarni, mu ni treba biti ves čas v stanju pripravljenosti, doma pa mu na službo tako ni potrebno misliti. Činč pa je povedal bistvo problema, ko bo imel vsak učitelj dostojen prostor, računalnik, in ostale stvari potrebne za nemoteno delo, pa načeloma to ni slaba zamisel.

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.04.2012 ob 10:59 Truplo gost

      Učitelji niso nobena izjema, vsaj zame. V vseh podjetjih in ustanovah se delovni čas določi, uskladi z obveznostmi. Ni vsak učitelj športni pedagog, da bi imel tekmovanja popoldan oz. vsak ne vodi kakšen krožek in je popoldan tam. Veliko je takih, kateri ob pol dvanajstih, pol enih poberejo šila in kopita in to traja leta in leta.... z razlogom, da se doma pripravljajo, da popravljajo naloge. To morajo delati na delovnem mestu. Veliko poklicev ima v opisu delovnih nalog, da se kam potuje, da sodeluješ na kakšnem seminarju ipd... Naj se pač vse vračuna, tako ali tako. Šole se naj opremijo tako, da bodo lahko delali. Močno dvomim, da učitelj, kateri popravlja matematične teste rabi računalnik? Narediti je treba red, jim zmanjšati plače (pa ne zato, da bi sedaj jaz mislil, da imajo enormne, nezaslužene...) in to zato, ker je kriza in vsak mora nekaj prispevati. Učitelji imajo kar veliko privilegijev in s tem se mora končati. A da bodo štrajkali 18. aprila? Naj kar... koliko jih je pa nezaposlenih in bi radi delali? In to za veliko manj denarja, samo da jim teče delovna doba, da so zavarovani in nekaj dobijo. To "nekaj" ni ravno primerljivo z "nekaj" zidarja, komunalnega delavca, da si bomo na jasnem. Tako, da se naj Štrukelj in podobni nehajo delati norca iz vseh pridnih in delovnih ljudi. Blagostanje državi so doprinesli marsiketeri izkoriščani delavci, kateri do delali po cele dneve, a niti plač niso dobili, kradli so jim denar za obvezno zavarovanje in še kaj. Kdaj kateri od učiteljev ni dobil plače? In kdaj so kateremu oz. večji skupini grozili z odpustom?

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.04.2012 ob 11:26 študent-2.1 gost

      Časovno se na da ovrednostiti enako dveh del pravi Činč. On je matematik, ne pa fizik, da bi mu bil čas relativen... 40 ur dela je 40 ur dela, pa če uči, dela priprave, popravlje teste je to še vedno čas... Kaj se ima tu nekaj vrednotiti. Pa ni tudi on pozabil seštevati, pa čisto dober učitelj matematike je bil. Novinarji vi pa intervjujajte še 100 učiteljev, pa 20 ravnateljev vse iz šolstva seveda, ker oni bodo pa res sami sebi v posodo pljuvali... Malo vprašajte ljudi iz gospodarstva kaj menijo o tem kar si zmišljujejo učitelji. Ali pa številne mlade, ki so končali pedagoški faks, ki ne dobijo službe... Pa naj grejo mladi učit, če se starejšim učiteljem ne da 40 ur na teden delati, ker so itak samo za 40 ur dela PLAČANI. Kaj bi bilo, če bi si zaposleni v gospodarstvu izmišljevali, da pa je vsako delo časovno različno ovrednoteno. Ne se hecat učitelji in ravnatelji. In zdaj bi po novem ravnatelji imeli še izhodiščno plačo v 50 plačilnem razredu. Saj to ne moreš verjeti.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.04.2012 ob 11:33 vzdevek gost

      Naj nekdo napiše, kaj bi bilo boljše, če bi učitelji morali biti prisotni 8 ur na dan v šoli. Kdo bi kaj s tem pridobil?

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.04.2012 ob 11:53 Truplo gost

      Pridobili bi neki red... če ne drugega. Torej, ker marsikdo v javni upravi, banki tudi ne dela 8 ur, naj kar gre domov po petih, šestih, sedmih urah? Šele s tem, ko bi morali biti 8 ur v službi bi se videlo, da ne delajo tako veliko, kakor mislijo. In da bo še jasno: njihov sindikalni šef Branimir Štrukelj je zet Milana Kučana. Seveda bo na vse pretege probal zrušiti vlado... pač "strici iz ozadja!"

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.04.2012 ob 12:33 mrtvec gost

      Daj truplo enjaj že inouk s tejmi tvojimi nebulozami, gvušno njeme je Kučan zapovedo, ka za boga pa tuj naj ne delajo 40 vor na keden

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.04.2012 ob 12:49 Snops gost

      @študent-2.1 Valjda, da bodo spraševali učitelje in ravnatelje - oni namreč poznajo vse specifike in dimenzije pedagoškega dela.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.04.2012 ob 12:50 Truplo gost

      Mrtvec... jaz čisto verjamem v to, kar sem napisal. Sicer s to temo nima ravno veze, vendar proba Janković s pomočjo teh stricev na vse kriplje nekaj doseči, prevrat, krizo poglobiti in še kaj. A Pahor mu mislim da v ponedeljek ni nasedel.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      05.04.2012 ob 13:13 L! gost

      Vsem bi vam naprej svetoval, da si preberete kaj vse so dolžnosti učiteljev in da za vsaki dan morajo dati (preden začnejo s poučevanjem) pripravo... Dajte si prebrat pravilnike pa potem bodite najbolj pametni, pa boste videli, koliko urni delavnik dejansko imajo učitelji.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      05.04.2012 ob 13:25 PIZDUN gost

      naj so 8 ur v šoli in basta vsi imamo deloven čas zakaj ga nebi imeli tudi učitelji, kaj pa počitnice nevem če je kdo telko doma kak učitilji, očitno se jin je težko prilagajate ampak za te plače ka jih imajo bi se mogli pa še kak, drugi delajo tri izmene pa se ne bunijo

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      05.04.2012 ob 13:37 Gusti gost

      Truplo pravi, da je treba napraviti že enkrat red. Od kod Truplu podatek , da je zdaj nered med učitelji?! On nima pojma, če bi imel temeljit pogled v delo učitelja, se ne bi tukaj tako nevoščljivo jokal. Vsi so imeli možnost izbire poklica in vedeli so, kaj jih čaka na določenem delovnem mestu. Rez v financah pa je/bo potreben, to je jasno. Ampak, dragi moji, niso krivi učitelji, da je finančna kriza tako aktualna.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      05.04.2012 ob 13:39 muci gost

      Turnišče ole, tam so otroci baje naučeni vsega!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      05.04.2012 ob 13:58 ges.., gost

      Zanima me, ka se telko buni Štrukelj, nikoli mu nič ne paše! Seveda Kučanov zet bo šel do konca..... kaj pa, on si zasluži tako velikooooo plačo, pa napredovanja, pa nesorazmerja. pa kdo ni jih razmo, za dober guč na TV? Res je, javni uslužbenci bi vsi delali, firme pa grejo v stečaj vsak dan , delavci pa na Zavod. zakaj ne bi mogel iti tudi učitelj, pom. vzgojitelj na zavod? vzgojitelji so postali vsi z SŠ in 6 mesečnim tečajem. to je v redi??? Poglednite na spletno stran Turnišče. Tam sta zaposleni dve računovodji in poslovna sekretarka. kaj pa le delajo???? taka se prava ravnateljica oglaša in g. Bence.....,

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      05.04.2012 ob 14:28 študent-2.1 gost

      L, kdo pa je pisal te pravilnike? Kdo sestavlja to komisijo? Kdo ima večino? Spet učitelji, ki sami sebe nadzorujejo... Oni si kao sami pišejo koliko so delali. In NE, tu ni nobenih zlorab. Zlorabe tega preprosto niso možne... Še premalo ur si pišejo učitelji, ker oni so tako zelo pošteni. In mi vsi ostali smo z LUNE, samo učitelji ne.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      05.04.2012 ob 15:43 Profesorca gost

      Ko bom imela v šoli svoj prostor, kjer bom v miru lahko naredila, kar moram, mi ne bo težko biti tam 8 ur. Pa tega prostora nimam, pripada mi samo stol in košček mize v zbornici (in mojim kolegom enako!). Računalnik? Hahaha, saj jih je nekaj na šoli, ampak nas je ca. 30!!! Doma imam mir, če me piči, delam stvari sredi noči, koga to briga, ampak jih delam in večina mojih kolegov enako! In poleti bom med dopustom naredila skripto, ker jo dijaki pač rabijo - ampak tega tihega dela ne vidi noben pametnjakovič, ki tu udriha vsepovprek. Ko bi se vsaj vsak brigal zase!

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      05.04.2012 ob 20:28 Kodila gost

      Truplo. Nej su samo športni učiteli tijsti, šteri odijo okoli. Vsi majo svoje krožke, pa svoja tekmovanja. Više se uvrstijš, več moreš ukouli oditi. Tou su pa popoudnevi, pa sobote. Či bon delal osem vör v šouli, te buš popoudnevi, pa ob sobotaj z njimi odu okouli tij. Smo pač specifika. San pa že pijsau, ka bi lejko mlato tüdi po drüjgij poklicaj. Vej pa man očij, pa vijdin kak se narod gijble, zatou ne gučite norosti.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      05.04.2012 ob 21:03 Šnops gost

      @študent-2.1 Kako dolgo boš še dokazoval, da govoriš o nečem, o čemer nisi ravno poučen? Zakoni in pravilniki o šolstvu niso sprejeti brez konsenza širše strokovne javnosti. In kdo nadzoruje njihovo izvajanje? Med drugim seveda šolska inšpekcija, ki je neodvisen organ. Sestavljena je iz inšpektorjev, ki jih imenuje pristojno ministrstvo. Bivši minister Lukšič je na očitke, da učitelji niso nadzorovani, podal naslednji odgovor: "Učitelj je eden najbolj nadzorovanih poklicev: učenci, starši, kolegi, ravnatelji, zavod za šolstvo in še inšpekcija. Nadzora je dovolj."

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      05.04.2012 ob 21:34 gost gost

      vsak ki tukaj jamra,, naj gre v razed,, en teden poučuje pa se bomo takrat pogovarjali,, naprej,,, aja.. pa naj gre na različne šole.. oki,, ker tole tukaj je itak brezveze brat,,, jaz tudi ne morem razpravljati o delu ki ga ne poznam, niti nimam te pravice... torej,, probajte pa potem obrekujte.... jasno!

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      06.04.2012 ob 8:43 stanko gost

      učitelji se naj samo zavedajo za koga delajo in gdo jih plačuje

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      06.04.2012 ob 9:17 Truplo gost

      Zdaj pa je halo, kot bi jih kdo ubijal. Tudi jaz sem hodil v šolo... in vem, da to delo ni lahko. Pa je katero drugo? Koliko je takih del, kjer si komot celo življenje? Verjetno malo. Glede na ekonomsko situacijo je sedaj večina del stresnih. Sam sem brezposeln, po 33 letih so me znogirali iz ustanove, katero so totalno zapufali drugi. Kdo je kriv? Prav tako se lahko vprašamo za učitelje: kdo je kriv, da so sedaj tudi oni na tapeti, da se bo tudi pri njih šparalo. Sedanja vlada, prejšnja vlada, ostale vlade prej? Vsi po malem... in Štrukelj bi se moral tega zavedati. Trenutno pa g. živi na luni, kakor so nekje zapisali. Ena od učiteljic je tule zapisala, da ima doma mir, v šoli pa ne. To ni problem davkoplačevalcev, da se razumemo. Sčasoma bodo morali tudi na šolah ustvariti pogoje, da bodo učitelji lahko delali tam vse, kar sedaj doma. Dobro, še vedno bo potrebno kaj postoriti doma, težiti pa je treba k temu, da se gro dela opravi v šolah. Kakor učitelji, kateri vodijo krožke, ekipe in še kaj, imajo na teden več ur, tako jih imajo verjeno veliko manj v času počitnic? Jaz samo trdim, da bodo morali tudi učitelji delati 11 mesecev in nekaj dni v letu, odvisno pač od določenega dopusta, kakor ostali zaposleni. Zato ne skakati do stropa, da se bo vam sedaj vse podrlo. Samo nekaj privilegijev se bo črtalo in naredilo nekaj reda. Kako drugače pojasniti zadevo, da ti določeni zaposleni uživa doma po tri mesece na leto in se steguje na soncu. Ne drezat, ker ne bom izdal ne imena in ne kraja, od kot je doma. In še se najde. Toliko od mene!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      06.04.2012 ob 11:32 Snops gost

      @stanko Učitelji za družbo, družba za učitelje - vzajemenost, kot vsepovsod. Ali kako si to predstavljaš?

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      06.04.2012 ob 11:34 učo gost

      Ko prebiram komentarje in ocene o delu učiteljev se mi prikrade iz spomina, da je že davno nekdo rekel:"Le čevlje sodi naj kopitar". Kdor hoče razpravljat in dajat nasvete mora biti v prvi vrsti razgledan in poučen o zadevah v katere se spušča. Tisti, ki ste imeli to možnost, da ste zamenjali vsaj tri delodajalce ali pa celo zamenjali področje dela, gospodarstvo, šolstvo, taki lahko razmišljate in dodajate svoje komentarje. Ne maram in takih je verjetno še kaj, da so nekateri tako "pametni", da se razumejo na vse. Kdor je delal v gospodarstvu in če kritično gleda na delo v njem, se bo verjetno strinjal z mano, da ni vse v času dela ampak predvsem v učinkovitosti. Za doprinos naši družbi niso najbolj pomembni delavci, ki v času 8-urnega delavnika samo s prisotnostjo na delovnem mestu ali pa samo z delom tega delavnika ustvarjajo za blaginjo naše države. Zamislite se, ocenjevalci drugih področij dela, ki so specifična ali pa so povsem običajna, če ste ravno vi poklicani za strokovno debato in zlivanje gnojnice na delo učiteljev. Ker spadam v tisto skupino ljudi, ki so se v mladosti marsičemu odrekli, da so lahko prišli do ustrezne izobrazbe v normalnem času. Brez ponavljanj, brez pavziranja, brez ponareditev manjkajočih spričeval, itd. Postavljam vam, omenjenim ocenjevalcem nekaj kratkih vprašanj. Koliko časa med 8-urnim delovnim časom dejansko delate? Koliko časa porabite za kavo in cigarete? Koliko časa delate aktivno in ne rešujete privatnih stvari med službenim časom s pomočjo telefona, SMS-ov, skokom iz službe? Vaše delo ne trpi zaradi prej omenjenega? Koliko časa pred zaključkom vašega 8-urnega delovnega časa dejansko še dejansko koristno delate? Se kdaj vprašate, kaj pa sem danes sploh naredil? Ste kdaj pomislili, kako lahko učitelj v času, ko je v razredu, razmišlja še o drugih stvareh? Ste kdaj pomislili, da ima učitelj v razredu toliko kontrolorjev kot je učence? Ste kdaj pomislili, da učitelj opravlja tudi vaše delo, ki ste ga zaradi ukvarjanja z vsemi drugimi stvarmi, ki se vas tičejo in netičejo, zanemarili - vzgojo vaših otrok? Vzgoja ni poučevanje. Eno bi morali opraviti starši, drugo pa učitelji in le delno dodajati kamenčke v mozaik vzgoje bodočih delavcev, bankirjrv, gospodarstvenikov, čistilcev, ... in tudi učiteljev. Ste kdaj sploh pomislili kaj delajo učitelji? V kaki atmosferi? S kako različno vzgojenimi učenci? Ste kdaj pomislili, kdaj gredo učitelji na dopust oziroma po vaše, ko ne delajo v šoli? Kakšne so takrat cene turističnih storitev? Ko boste spoznali obe plati zaposlitve. Ko boste primorani poiskati drugo službo zaradi stečaj firme? Ko bo nova služba v šolstvu, ki je popolnoma nekaj drugega kot 8-urni "šiht" v gospodarstvu. Ko boste videli učitelja delati tudi izven ustanove in ne samo tistega, kar želite videti. POTEM PA SE OGLASITE. DOBRONAMERNO OPOZORITE NA NAPAKE IN KRITIZIRAJTE NEDELO UČITELJEV IN TUDI DRUGIH, ČE SE NA TO SPOZNATE. DRUGAČE PA PROSIM VAS, POČISTITE PRED SVOJIM PRAGOM POTEM PA V NAPAD!

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      06.04.2012 ob 13:20 Truplo gost

      Joj... v tematiko se moraš izgleda razumeti do popolnosti, da lahko kaj napišeš. Kot da je potrebno veliko znanja, da kaj opaziš. Že drava kmečka logika marsikaj ugotovi... in delo učiteljev tudi ni taka umetnost, da bi morali biti v celoti neki unikat v družbi. Gornji je napisal, kot da je to najbolj težko delo, da je to delo, kjer si koncentriran sto na uro vsako minuto in še kaj. Pa ne, da bi omalovaževal ta poklic, vendar menim, da mu razni sindikalisti in kakšni posamezniki s podobnim pisanjem delajo samo škodo. Moje mnenje!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      06.04.2012 ob 14:01 Snops gost

      @Truplo Ne bi rekel, da se je treba v tematiko razumeti do popolnosti, je pa pač resnica, da večina kritikov tukaj gleda na učiteljsko delo zelo plitko.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      06.04.2012 ob 17:57 kodila gost

      Ej, truplo, truplo, znan si möu v šouli same cveke, tak mrziš škounike.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      06.04.2012 ob 18:42 Truplo gost

      He, he... si v zmoti. Prvih pet razredov sem bil odličnjak, potem prav dober. V srednji šoli sem se učil ravno toliko, kolikor je bilo potrebno. Nikoli ponavljal. Res sem imel enkrat popravnega iz slovenščine in zaradi zajebavanja predmet "Blagoznanstvo". Jaz in en moj kolega sva bila verjetno edina v zgodovini Ekonomske srednje šole s tem popravnim, he, he... Da je bilo vse nameščeno, namerno je jasno tudi iz tega, da sva bila takrat nerazdružljiva prijatelja, kot dve coti prisotna vsepovsod, pa je naj šlo za dobre ali slabe reči. Aja, maturo naredil iz prve, študiral pa sem samo pol leta in še to ob delu. Potem sem pač nekako izgubil voljo (vseeno naredil pet izpitov v tem kratkem času) in sedaj sem, kjer sem. Na koncu, z nobenim učiteljem ali profesorjem, kateri so me učili, nimam 35 let po končani srednji šoli nobenih problemov ali nerazčiščenih zadev.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      07.04.2012 ob 11:13 kodila gost

      Car si !

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      07.04.2012 ob 12:17 profo gost

      @TRUPLO Najležej je srati vsepoprek po vsej. V šolaj je isto kak vseposedi indri v javnon sektori- 1/3 dela kak budale in napravi več kak 40 ur na teden, 1/3 je povprečnih in 1/3 dela slabo. In tisti pridni že dvej leti nemrejo napredovati, nema delovne uspešnosti in plačani so isto kak tisti, ka nič ne delajo. Ne ven, zakoj se niti ena vlada ne louti toga - čim bolj nagraditi pridne in čim bolj kaznovati slabe delavce. Ta uravnilovka v JS diši po starij jugo časaj, od kerij se tak vsi ograjujejo in pluvlejo po njih. Ka se tiče 8 urne prisotnosti na delovnon mesti - tu je stvar preprosta. Če bi se državi tou splačalo, bi tou že davno nekdo uredil. Ampak znajo, ka je ležej učitelje držati na zanki, če imajo nonstop občutek, da premalo delajo in so premalo na delovnon mesti. Pa naj mi dajo 8 ur obveze, tou ka doma napravin, bom pa po novem v šoli. Ampak potem naj mi vse nadure plačajo tak kak doktoron. Zakoj bi mogel v soboto deco na tekmovanje pelati za minimalca, če nešče za spanje v zdravstvenon domi dobi 500 evrov na vikend. San si en teden pisal vsako minuto, ka jo za šolo napravin in mi je zneslo reci in piši 60 ur. A se mi je trbej klanjati? Nej, tou je moja dobra vola, ker san želeu biti učitelj. A bon doubo tou plačano? Nej, mogoče kak prosti den koriščenja ur. Nemren pa prenesti dežurne sveznalce tipa Truplo, kerin so enok učitelji, drgouč soboški svetniki, tretjič vsi, ka so nej zadovolni s Štihcon krivi za njihove probleme v življenji. P.S. Nej san za stavko, deca do mogla maturo napravti, či de stavka eli nej.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      08.04.2012 ob 10:38 Truplo gost

      Profo... po krivici me napadaš. Moje pisanje niti ni tako različno od nekaterih tule, mogoče sem bolj obširen. To, koliko ti delaš kot zelo "priden" nas več ali manj ne zanima. Malo rajši napiši, kateri med vami niso pridni. Kateri med vami bo priznal, da ni priden. Sam si napisal, da so velike razlike. Nihče verjetno nima ničesar proti nagrajevanju, ampak si ga izborite - seveda ne spet kot praviš, kakor v komunistični časih, vsakemu nekaj. To ni naš proglem, to ni problem davkoplačevalcev, da bo jasno. Nekako ni tebi jasno, pa še posebej ne Štruklju, da je kriza, da skoraj ni več denarja (pa tega nisi ti ali tvoji stanovski kolegi zakuhali, da bo jasno) in če nekaj ni, ni. Če ga je za doktorje in pravnike, za vas pa ni, je to spet drugi problem bi rekel. Zakaj se ne bi sindikalni predstavniki vseh zaposlenih, kateri dobivajo plačo iz proračuna, vsedli skupaj in si med sabo razdelili pogačo oz. prerazdelili denar. To je sicer butasti predlog, ker se to enostavno ne bo zgodilo. Dandanes pravljice niso mogoče. Ja, dragi Profo, glede denarja oz. zategovanja pasu je tako: Vsi ste ZA, ampak za božjo voljo, pri meni/vas ne, ker ste vi že itak slabo plačani? Kaj pa naj poreče policaj, kateri ima če že drugega ne, bolj nevaren poklic, pa je za razliko od večine vas zunaj na dežju, mrazu in vročini? Dragi Profo, si žaljiv - svoj poklic opisuješ, kot da je to največja umetnost na svetu in MORA biti nagrajena z vsem mogočem? Dragi Profo, vsaj za nekatere učitelje in profesorje velja, da imajo postlano vedno s svežo slamo... Kateri med vami je siromak, koliko vas ni dobilo plače na datum in koliko vam so zaradi slabega dela kaj zmanjšali. Moj sin dobiva malo več kot je minimalec, dela večinoma ponoči, plača je tudi z dvotedenskim zamikom in je srečen, da jo vsaj dobi. Protestira praktično ne, ker mu bodo enostavno povedali: Če ti ni kaj všeč, drugi čakajo na delo. Torej dragi Profo, kaj boš porekel, če ti to kdo v šoli (verjetno ravnatelj) pove? Pa se zavedaj (pišem tebi, mislim pa res bolj na splošno), da je veliko šolnikov nezaposlenih in da bi radi delali, tudi za manj denarja. Obnašaš se kot "sveznalec", kar očitaš meni. Tebe plačujejo ubogi delavci, zidarji, elekričarji, šivilje... in ne ti njih. Kdaj ti bo to jasno oz. tvojemu šefu Štruklju? Tako mimogrede: moja družica je profesor in vem, da to ni lahko delo. Vsekakor pa ji tudi ne priznam, da je to najbolj težko, najbolj umetniško oz. ne vem kakšno delo. Tako, da se solidno zbudi! Če bi bil jaz na čelu vlade bi samo rekel: Kar štrajkajte. Bodo drugi delali. Bo pač leto, mesec dni izgubljen za otroke. Ampak, ko boste začeli delati, boste delali za pol manj plače. Dober gospodar bi vas "nagradil" za taka dejanja. In to velja tudi za druge, kateri vlečejo po dvatisoč in več plače (sodniki, zdravniki) in ne trdim, da ni zaslužena, ampak, če je treba klestiti izdatke, bodo morali to pri takih, kateri lažje prenesejo izgubo dvesto, tristo evrov kakor nekateri, ki ima že itak minimalca in mu je izguba petdesetih evrov že tragedija. Dragi Profo, ti in tebi podobni: boste pač šli na morje oz. dopust samo pozimi ali poleti, manj v šopinge, manj npr. v gledališče in še kaj podobnega. Kolikorat pa gre na dopust, gledališče... kakšen navadni delavec, kateri te plačuje? Si tudi mimo pljunil z Mestnim svetom, Štihecom... to so javne osebe oz. zadeve in je normalno, da jih nekaj ljudi hvali, nekaj kritizira. Sedaj je pa ogenj v strehi, ker si je nekdo dovolil kritizirati "nedotakljive?"

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      08.04.2012 ob 11:18 profo gost

      Jes vseznalec? Jes govorin o umetnosti učiteljskoga poklica? Jes podpiran stavko? Jes joučen, ka do mi znižali plačo? Jes jamran o morji in dopustaj? Mislin, ka si se malo preveč nažrl šunke pa slabo vijdiš eli se pa namerno delaš glupoga. Samo san napijsal mnenje druge strani in ga naslovil na tebe, ka rad pametuješ o učiteljskon deli. Ka se tijče pridnosti, je zadosti pokazatelof o ton, kak kdo dela (matura, NPZ, tekmovanja,...). Vprašanje je samo, ka napraviti s tistimi, keri majo slabe rezultate, ker je odpuščanje skoraj nemogoče - in tu je srž vsega problema javnoga sektora. Še enkrat, ne seri o ljudeh o kerih nič ne veš. San dejte delavskij staršof in trdo san mogel jes pa moji stari delati ka san se lejko izšolal. Tak ka ne posplošuvle o ton, kak nan je vsen z roužicami postlano.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      08.04.2012 ob 11:53 Truplo gost

      Pozabil sem še dopisati: s tem zaključujem debato s takimi, kateri bo res šparali, vendar, da se to ne začne, dela pri njih! In s takimi, kateri vidjo samo sebe, a drugih ne. S takimi, kateri bi ukinili marsikateri privilegi vendar s pogojem, da se to ne dela pri njih, ker so že itak prikrajšani za vse. Pika!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    37. gost
      13.04.2012 ob 22:29 gost A1 gost

      Le kratkovidni lahko razmišljajo omejeno, ne zavedajoč se, da tukaj še ne bo konca. Noben dan namreč ni tako dolg, da ne bi prišla noč. In, če smo sebični, nerazgledani, skregani, bodo "pametni" vladali tako kot bo njim ustrezalo. Vsi mi pa bomo itak potegnili najkrajšo. Pa le "čevlje sodi naj kopitar"!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    38. gost
      09.07.2014 ob 11:05 groza - TO SO UČUJI.... gost

      MUCA MJAV

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.