https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Virant sprejel Muca, Rudaša in ostale predstavnike Romov

05.04.2012 ob 11:00  

Ob prihajajočem dnevu Romov je predsednik Državnega zbora Gregor Virant včeraj sprejel predstavnike Romov.

Včeraj so se v Državnem zboru predstavniki Romov sestali s predsednikom Državnega zbora Gregorjem Virantom. Romsko skupnost so na obisku zastopali predstavniki Sveta romske skupnosti Republike Slovenije, Zveze Romov Slovenije, Foruma romskih svetnikov Slovenije, Zveze romske skupnosti Umbrella-Dežnik ter Romskega akademskega kluba. S predsednikom Državnega zbora so se pogovarjali o položaju romske skupnosti v Sloveniji, z njenimi težavami in načrti za prihodnost.


Težave Romov še vedno v izobraževanju, zaposlovanju, bivanjskih razmerah in diskriminaciji

Predsednica Sveta romske skupnosti RS, Janja Rošer, največje težave, s katerimi se srečujejo Romi, vidi v izobraževanju, zaposlovanju in bivanjskih razmerah. Problem je po njenem mnenju predvsem v dostopu do osnovnih pogojev za dostojno življenje, kot sta pitna voda in elektrika, za kar je mnogo Romov še vedno prikrajšanih. Opozorila je tudi na slabo izvajanje Zakona o romski skupnosti v Republiki Sloveniji iz leta 2007 in Nacionalnega programa ukrepov za Rome za obdobje 2010–2015 v praksi. Predstavniki romskih skupnosti so se zavzeli za aktivno vključevanje pri revidiranju omenjenega zakona.

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je na srečanju opozoril na visoko stopnjo diskriminacije, segregacije in sovražnega govora proti Romom in meni, da je treba tej problematiki nameniti večjo pozornost.


Različne romske skupnosti želijo sodelovati pri spreminjanju zakona

Predstavniki Romov so opozorili na raznolikost romske skupnosti in na obstoj različnih civilnih organizacij, ki si prizadevajo za izboljšanje položaja pripadnikov romske skupnosti na različnih področjih. Vse pa želijo biti formalno zastopane v Svetu romske skupnosti in tako stališča Romov zastopati tudi v razmerju do državnih organov.

Virant je podprl mnenje Aljoše Rudaša iz Romskega akademskega kluba, ki v znanju in izobraževanju vidi ključ do uspešnega razvoja romske skupnosti, pri čemer je pomembno razvijanje potenciala vsakega posameznika. O spreminjanju Zakona o romski skupnosti je predsednik Državnega zbora sogovornikom povedal, da bo vlada oblikovala Komisijo Vlade Republike Slovenije za zaščito romske skupnosti, ki bo njen glavni sogovornik pri oblikovanju predlogov za spremembo zakona. Je pa opozoril na pomembnost enotnega zastopanja stališč romske skupnosti za zadovoljivo in hitro spremembo zakona.

Foto: Državni zbor

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2012 ob 11:28 :) gost

      Pa kaj neka umbrella pa nevem kaj samo da bi dnar potegnili in dajali v svoje žepe.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.04.2012 ob 11:59 romic gost

      ka rudaš cejlo familijo bi vzeu sebov

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.