https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ribaš: Za pomurskimi policisti je težko leto

Murska Sobota, 05.04.2012 ob 13:53  

Policisti Policijske uprave (PU) Murska Sobota so predstavili statistiko dela za leto 2011. 


Drago Ribaš, direktor murskosoboške policijske uprave, pravi, da je za pomurskimi policisti težko leto. "Toda vseeno lahko trdim, da Pomurci še naprej živijo relativno varno." Ribaš je uvodoma na tiskovni konferenci dejal, da so v minulem letu policisti PU Murska Sobota zaznali bistveno večjo prisotnost tujcev in ljudi od drugod iz države pri kriminalnih dejanjih.

Drago Ribaš, direktor PU Murska Sobota (levo) in Damir Ivančič, vodja sektorja kriminalistične policije

Direktor PU Murska Sobota je med drugim tudi pojasnil, da je obravnavani delež kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete predstavljal 30 odstotkov celotne obravnavane kriminalitete. Lani so bili prebivalci na območju PU Murska Sobota bolj občutljivi na kršenje javnega reda in miru, saj je bilo za 35 odstotkov več prijav s tega področja. Največ kršitev (683) javnega reda in miru je bilo v stanovanjih, prevladuje družinsko nasilje.

V primerjavi z letom 2010, ko jih je bilo 21, je bilo lani tudi več samomorov, saj si je življenje v Pomurju vzelo 24 oseb. Kar se tiče prometnih kršitev, so jih pomurski policisti lansko leto zabeležili nekaj več kot 19 tisoč.

Več prometnih nesreč

V letu 2011 so policisti na območju PU Murska Sobota obravnavali za 70,5 odstotkov več prometnih nesreč. Povečanje števila obravnavanih prometnih nesreč je bila posledica spremembe prometne zakonodaje, ker policisti niso imeli možnosti odstopa od ogleda nesreče. Najbolj se je povečalo število obravnavanih prometnih nesreč z materialno škodo in sicer s 606 na 1.283. Število prometnih nesreč s telesnimi poškodbami se je povečalo s 371 na 397.                                              

Število kaznivih dejanj odvzema mladoletne osebe se je povečalo

Lani je bilo obravnavanih 195 več kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino  in otroke. V primerjavi z letom 2010, se je zmanjšalo število kaznivih dejanj zanemarjanja otroka in surovega ravnanja iz  28 na 22 kaznivih dejanj, razlogi za zmanjšanje števila so predvsem judikati sodb in usmeritve  državnih tožilstev, kaznivih dejanj neplačevanja preživnine iz 19 na 17 kaznivih dejanj in  kaznivih dejanj nasilja v družini iz 137 na 111. Povečalo se število kaznivih dejanj odvzema  mladoletne osebe iz 8 na 44 kaznivih dejanj. Razlogi za povečanje kaznivih dejanj odvzema  mladoletne osebe, so bili v  nesoglasjih med razvezanimi zakonci ali partnerji. Policisti ocenjujejo, da je na upad kaznivih dejanj nasilja v družini, vplivalo strokovno in kvalitetno delo policistov, sodelovanje s pristojnimi centri za socialno delo ter nevladnimi organizacijami in večja ozaveščenost žrtev kaznivih dejanj.  

Proti koncu leta povečanje števila ilegalnih prehodov

Policisti so na zunanji schengenski meji obravnavali 54 ali za za 125 odstotkov več ilegalnih prehodov kot leto prej. Do povečanja ilegalnih prehodov je prišlo v drugi polovici leta 2011, ko so državljani Afganistana in Pakistana ob prihodu v Republiko Hrvaško zaprosili za mednarodno zaščito in pred zaključkom postopka odšli iz azilnih domov ter ilegalno prihajali na območje PU Murska Sobota.

Ribaš se je me drugim dotaknil še kadrovskih vprašanj na murskosoboški policijski upravi. Trenutno tako slednja zaposluje 608 policistov, od tega jih 30 tudi izpolnjuje pogoje za upokojitev do konca leta. Pet policistov je medtem že odšlo v pokoj, ali in če bodo možnost upokojitve izkoristili tudi ostali, Ribaš še ne ve, tudi tega ne, ali bo tudi sam izkoristil to možnost. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.