https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Minister Žiga Turk v Murski Soboti: Svetovni dan Romov je dan želja in optimizma

Murska Sobota, 06.04.2012 ob 20:58  

V Gledališču Park Murska Sobota so pripravili prireditev ob svetovnem dnevu Romov, ki ga praznujejo 8. aprila, na obletnico prvega svetovnega kongresa Romov v Londonu leta 1971. 

Gostitelju prireditve Jožeku Horvat Mucu so se na slovesnosti pridružili še predsednica Sveta romske skupnosti Janja Rošer, direktor Urada za za narodnosti, mag. Stanko Baluh ter minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk.

Svetovni dan Romov, 8. april je nacionalni praznik vseh Romov. "Predstavniki Romov štirinajstih držav so se srečali v Londonu na prvem svetovnem kongresu Romov, ki je trajal od 6. do 8. aprila 1971 leta. Na kongresu so se dogovorili, da se od takrat po vsem svetu praznuje 8. april kot naš nacionalni praznik. Na tem srečanju pa so bile sprejete tudi nekatere zelo pomembne  odločitve. Prva je, da je ime našega naroda Romi, da je stara pesem Djelem, Djelem 'Grem, grem' postala himna vseh Romov sveta in da je romska zastava modre in zelene barve, z rdečim kolesom v sredini," je uvodoma povedal gostitelj prireditve Jožek Horvat Muc.

Slovenija v zadnjih letih veliko prispeva k izboljšanju položaja Romov

Jožek Horvat Muc pa je še omenil, da priznavajo, da je Slovenija v zadnjih letih veliko prispevala k izboljšanju položaja Romov, predvsem to velja za pravno varstvo romske skupnosti, politično participacijo Romov v občinskih svetih in organiziranosti romske skupnosti v Sloveniji.

V nadaljevanju pa je vse navzoče pozdravil tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk, ki je začel z nekaj stavki v romskem jeziku in dejal, da je svetovni dan Romov res praznik, saj ne spominja na žalostne dogodke, kakršne so Romi v svoji zgodovini naleteli. "Ta dan, 8. april, ki ga letos praznujemo dva dni prej, zaradi velikonočnih praznikov, je vsakoletna priložnost za srečanje, izmenjavo mnenj in da si izmenjamo želje, poglede."

Dr. Žiga Turk: Želimo si boljše življenje za otroke, kot so ga živeli naši starši

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk meni, da se danes pri Romih ne dosega ravni z drugimi otroki v državi, kar se tiče šolstva, čeprav so prizadevanja zelo velika, poudaril pa je tudi, da so spremembe glede na pretekla leta vidne. "Pripadamo različnim kulturam, različnim identitetam, vsem nam pa je skupno, da si želimo boljše življenje za svoje otroke, kot so ga živeli naši starši in šola je zato bistvena, izobrazba odpira vrata. Naše šole so odprte za romske otroke in želimo si, da bi se naučili čim več. Namen šol ni, da bi Romom vsiljevali drugačno kulturo, ampak zagotavljali enake štartne možnosti v življenju," je povedal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk.

Romi s številnimi društvi dobro organizirani

"Romi so v naši državi subjekt, tako kot je zapisano v slovenski ustavi, zato želimo, da sodelujete pri odločanju vprašanj, ki se nanašajo na vas. Že nekaj časa ste dobro organizirani, imate številna društva, organizirana v zveze, tudi vaši občinski svetniki so med seboj povezani. Organizacije, v katerih se prepoznavate in ki vas predstavljajo torej obstajajo. Vlada pa si prizadeva, da bi z njimi čim boljše sodelovala. Vse težave so skupne vsem nam in  želimo jih reševati skupaj z vsemi vami," je pojasnil minister Turk.

Dr. Žiga Turk: Svetovni dan Romov je dan želja in dan optimizma

"Svetovni dan Romov je tudi dan želja in dan optimizma, je dan, ko vaš narod po vsej Evropi in tudi zunaj nje opozarja narod na svojo željo po normalnem življenju, takem do katerega imate pravico, takem do katerega ima pravico vsak izmed nas," je zaključil minister Turk.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.