https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kristjani prinašajo jedi k blagoslovu

07.04.2012 ob 14:01  

Velika sobota je v Katoliški cerkvi dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu. V Sloveniji je na ta dan še posebej znan blagoslov velikonočnih jedi, ki ga poznajo tudi v pravoslavnih cerkvah. Tudi evangeličani pripravljajo velikonočne jedi, vendar jih ne blagoslavljajo.


Velikonočna jedila v družini ustvarjajo Božje okolje in so podoba velikonočne večerje, ki jo je Jezus obhajal s svojimi učenci.

KRUH:  je znamenje Božje dobrote in človekovega dela. Kot znamenje življenja nas spominja na Kristusove besede o zrnu, ki mora v zemlji umreti, da lahko obrodi sad.

MESO: je podoba Jezusa Kristusa, pravega velikonočnega jagnjeta, ki je bilo darovano za naše grehe. Spominja nas tudi na velikonočno jagnje, ki so ga Izraelci uživali v spomin na rešitev iz egiptovske sužnosti.

JAJCA (pirhi): simbolizirajo pet Jezusovih ran, hkrati pa so tudi podoba groba in simbol vstajenja. V jajcu se namreč skriva življenje. Lupina je podoba skal, ki so zapirale Kristusov grob, a jih je Kristus ob vstajenju odvalil.

Foto: sxc.hu

HREN: nas spominja na tri žeblje, s katerimi je bilo Jezusovo telo pribito na križ. Ko okušamo njegovo ostrino, se spominjamo, da je Kristusovo trpljenje cena našega odrešenja.

POTICA: je simbol trnjeve Kristusove krone.

Še en običaj je povezan z Veliko nočjo – pokanje. Ta običaj izhaja že iz predkrščanskih verovanj, saj so ljudje verjeli, da se zli duhovi, katerih moč naj bi bila ob prelomih dnevih leta večja, bojijo pokanja. 

Velikonočno praznovanje se začenja že na predvečer praznika

Velikonočno praznovanje katoliški verniki začnejo danes zvečer z obredi velikonočne vigilije. Pri vigiliji imata poseben pomen hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa in obnovitev krstnih obljub.

Praznovanja po Pomurju:

Velika noč se po župnijah začenja z vstajenjskimi procesijami, kateri sledi slovesna sveta maša. Vstajenjske procesije so od župnije do župnije ob različni uri.

Bogoslužja bosta vodila tudi škofa katoliške in evangeličanske cerkve:

Murska Sobota: ob 9. uri bo vstajenjska procesija izpred stolnice, ki jo vodi škof msgr. dr. Peter Štumpf. Po procesiji sledi v stolnici slovesna škofova sveta maša.

Moravske Toplice: evangeličanski škof Geza Erniša bo bogoslužje velike noči vodil ob 10. uri.

Praznovanja po nekaterih župnijah:

Beltinci: vstajenjska procesija bo po sveti maši ob 8., sicer pa je prva sveta maša že ob 6:30

Črensovci: praznovanje se začne s pritrkovalci že ob 5. uri, vstajenjska procesija in maša ob 7. uri.

Gornja Radgona: vstajenjska procesija in slovesna sveta maša ob 6.30.

Ljutomer: praznovanje se začenja ob 6:30.

Turnišče: vstajenjska procesija in sveta maša ob 8. uri.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.04.2012 ob 14:13 klenker gost

      fejst dobro napijsano

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.04.2012 ob 21:56 velikonočni prijatelj gost

      Presenečeni san, ka po vsejh faraj radi tak dugo spijo, pa kumaj po 6 vöri ceremonije začnejo - ob takšoj vöri ži Jezus vse svoje apostole obüdo, pa bilice skuhal, ka so te "Prvi zajtrk" (->"Zadnja večerja") vkup meli. Kda prvi črensovski kokot svojo alelujo zaspejvle, te jemi prvi zvun v katedrali Sv. Križa odgovor da, naj odmejvle, naj donij, kda se Jezus od mrtvji gor zbidij.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.10.2014 ob 16:00 Acts 15:29 gost

      29 That ye abstain from meats offered to idols, and from blood, and from things strangled, and from fornication: from which if ye keep yourselves, ye shall do well. Fare ye well. abstain from meats offered to idols! abstain from meats offered to idols!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.