https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Murskosoboški svetniki (začasno) končali limonado Soboške novine, se odpira nova - RIS Rakičan?

Murska Sobota, 10.04.2012 ob 17:34  

Spremljali smo najbolj zanimivi točki pred desetimi dnevi prekinjene seje murskosoboškega mestnega sveta sta se nanašali na Soboške novine in Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan.


 

Seja, ki je bila 29. marca prekinjena pri obravnavi predloga odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi in izdajanju javnega glasila Soboške novine, je vendarle doživela svoj epilog. Najbolj razburljiva točka dnevnega reda o Soboških novinah se je zaključila s potrditvijo celotnega predlaganega odloka z 11 glasovi za in 9 proti.

Med drugim so v okviru odloka svetniki sprejeli sklep, da odgovorni urednik Soboških novin ne sme biti zaposlen na občinski upravi in da izdajateljski odbor sestavljajo župan in šest svetnikov. Svetniki so se v večini tudi strinjali, da izdajateljski odbor na predlog odgovornega urednika sprejema finančni načrt Soboških novin, prav tako določa višino nagrade za odgovornega urednika. V pristojnosti odgovornega urednika in izdajateljskega odbora, se je strinjala večina svetnikov, je tudi izbira novinarjev.

Rudaš: Ukinimo Soboške novine

V razpravi o Soboških novinah je bil s strani romskega svetnika Darka Rudaša podan predlog, da bi se Soboške novine ukinilo. "Denar, ki bo ostal, raje dajmo tja, kjer ga bolj potrebujemo," je dejal Rudaš. Predlog je naletel na neodobravanje ostalih, ki so nato razpravljali o tem predlogu. Tomaž Dundek iz Modre liste je tako menil, da Soboških novin nima smisla v celoti ukiniti, Robert Celec iz SDS je ocenil,da gre pri pobudi Darka Rudaša za populistično maniro, predlogu romskega svetnika je nasprotoval tudi Davor Škorjanec iz SNS. Slednji je pristavil, da Soboške novine niso najbolj pereča tema murskosoboške občine in da je čas, da se resneje začnejo posvečati drugim pomembnejšim stvarem. "Dajmo začet vsi skupaj delat za dobro naše občine," je svetnike pozval Škorjanec.

Razprava je nekoliko popestritve dobila tudi ob besedah Roberta Celca, ki je v svojem nagovoru med drugim dejal, da si želijo takšnega urednika Soboških novin, ki ne bo pod pritiskom župana ali kogarkoli drugega. Štihec mu je ob tem dejal, da ga veseli, da so v SDS končno priznali, kaj jih muči. "To je odgovorna urednica," je pristavil murskosoboški župan.

Bodo "vajo" Soboške novine še ponovili?

Štihec je ob koncu glasovanja o Soboških novinah sicer dejal, da posamezni členi odloka med seboj niso usklajeni, zato je napovedal, da s tem limonade o murskosoboškem občinskem glasilu še ni konec. "Posamezni členi, ki ste jih sprejeli, niso v skladu z zakonodajo. Sprejemate, kar med seboj ni usklajeno. Bomo pač ponavljali vajo, dokler zadeva ne bo usklajena", je napovedal župan Štihec.

Tudi Angela Novak iz Modre liste je pritrdila županovim besedam in dejala, da se ne gre za to, da ne bi podprla sprememb zaradi tega, ker "smo mi na eni, vi pa na drugi strani."

Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan – naslednja jara kača?

Svetniki so na seji razpravljali tudi o še eni "žgoči" temi, ki bo verjetno v mestnem svetu še predmet polemik. Potem, ko so svetniki konec lanskega leta potrdili predlog odloka o preoblikovanja zavoda RIS v javni zavod Raziskovalno središče Dvorec Rakičan, je na današnji seji pravna služba murskosoboške občine uprave podala mnenje, da je člen o predčasni razrešitvi zdajšnje direktorice RIS Jožice Sekolovnik, mandat ji sicer poteče konec leta 2014, nezakonit.

Po enem izmed sprejetih amandmajev o preoblikovanju omenjenega raziskovalnega središča v javni zavod, se namreč mora v roku treh mesecev po začetku veljavnosti odloka oblikovati nov svet zavoda. Nada Šiftar iz murskosoboške občinske uprave je med drugim dejala, da je sporno, da svet zavoda imenuje mestni svet. Iztok Zrinski je v razpravi dejal, da se bo v razpravi, namesto tega, da bi se priključil delitvi na naše in druge, raje osredotočil na vsebinska vprašanja. Tako je predlagal, da bi se dejavnosti zavoda precej razširile, o čemer bodo svetniki še razpravljali. Ti so sicer na seji izglasovali tudi predstavnika občine v Razvojnem svetu pomurske regije. To je s 13 glasovi za in 10 proti postal murskosoboški župan Anton Štihec.

Več fotografij s seje v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.04.2012 ob 12:39 dada gost

      hehe na antonstihecinfo.com aka sobotainfo.com pa "prikriti" gostje majo "opasne" debate saka jin čast. Štihecinfo.com uber alles :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.