https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Olga Belec - direktorica Hotela Diana, ki pri poslu prisega na vizionarstvo

Murska Sobota, 11.4.2012  

Olga Belec, direktorica Hotela Diana, je menedžerka, ki se je poizkusila že v mnogih panogah in poklicih ter, kot poudari, z lastnim trudom, brez poznanstev in zvez, prišla na položaj direktorice.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Olga Belec, po izobrazbi diplomirana upravna organizatorka, na področju gostinstva, hotelirstva in turizma dela od leta 1993. Po doseženi izobrazbi zdravstveni tehnik je 3 leta delala na UKC Ljubljana, na kar se je leta '93 zaposlila v podjetju Radenska – Hotel Diana.

Tu je, pravi, dobro spoznala področje turizma, hotelirstva in gostinstva, saj je postopoma šla skozi vse faze poklicnih profilov  – delala je kot športna receptorka, inštruktorica fitnesa, referentka turistične prodaje, turistična vodička, vodja recepcije in prodaje, delala je tudi v marketingu, bila predstavnica za stike z javnostjo ter vodja hotela v letu 2004–2005.

Svojo kariero nenehno izpopolnjuje in nadgrajuje

Leta 2005 se je Belečeva zaposlila v podjetju RGT, d. o. o., in tam 5 let vodila tri poslovne enote (Gostilna Lovenjak, Hotel Štrk in Roto Tours) pod blagovno znamko Lovenjakov dvor – Hiša turizma. Leta 2010 se je vrnila v družbo hotela Diana, kjer je od takrat direktorica.

Poleg kariere na področju turizma je Olga Belec dolga leta delala na področju javnega nastopanja – opravila tečaj govornega izražanja in pravilne izgovorjave ter javnega nastopanja, bila televizijska napovedovalka na lokalnih televizijah, vodila in organizirala pa je tudi različne prireditve. Leta 2001 je diplomirala na Fakulteti za upravo in si pridobila naziv diplomirana upravna organizatorka, leta 2003 pa se ob delu vpisala še na pravno fakulteto.   

Deloholičarka, ki je zvesta svojim načelom

Vizija Olge Belec je, pravi, naprej graditi in izpopolnjevati svojo kariero z izkušnjami in znanjem, ki si jih je skozi leta pridobila: "Nadaljujem v Hotelu Diana, kjer sem se s turizmom in gostinstvom pred 20. leti začela ukvarjati. Moj cilj je z dobrim teamom uspešno voditi to podjetje do ciljev, ki smo si jih skupaj z lastnikom zadali."  Želi dosegati zastavljene plane, ustvarjati dobiček in s tem zadovoljstvo za lastnika ter varnost za zaposlene, saj, pravi, prenovljeni Hotel Diana ponovno postaja najpomembnejši akter v gostinstvu in hotelirstvu v Murski Soboti. Pomembno pa je tudi, pravi, ohraniti notranji mir, osebno zadovoljstvo, zdravje in moč pozitivnih misli ter se še naprej vsak dan kaj novega naučiti.

“Če me kdo vpraša, kako ujeti sanje, je moj odgovor verjeti moraš vanje  ...”

Temelj uspeha je družina

Največji dosežek direktorici hotela Diana predstavlja razumevanje v družini: "Čudovit mož, sin in mama, ki mi stojijo ob strani. Kariera, ki sem jo dosegla z lastnim znanjem in trudom, brez pomoči (družinskih ali vplivnih zvez). Zdravje, uspeh, notranji mir in osebno zadovoljstvo pa so zame neprecenljivo imetje." Kot prednosti Belečeva izpostavi  delavnost, iskrenost, poštenost v osebnem in poslovnem življenju: "Vedno stojim za tem, kar delam, mislim in govorim (izražam). Ne poznam nevoščljivosti, sovražnosti, objestnosti. Ljudem privoščim, da imajo več od mene."

Belečeva je, pravi, velik deloholik in družinski človek: "Veliko pričakujem od sodelavcev, ker tudi veliko zahtevam od sebe." Včasih se prepriča, da drži stari rek  “Dobrota je sirota”: "Velikokrat sem zato prizadeta, žalostna in nemočna." 

Recesijo premagujejo z iniciativnostjo 

V aktualnih kriznih časih v hotelu Diana poskušamo povečati realizacijo (hotelsko in gostinsko) ter zmanjševati stroške. Zmanjševanje stroškov je postavka, na kateri veliko delajo: "Z našega stališča govorim predvsem o stroških dela in energije (voda, plin, elektrika), kakor tudi drobnega inventarja in potrošnega materiala."

"Zagotovo so prijemi nekoliko drugačni kot so bili v letih, ko nismo govorili o recesiji, ko se ni čutila kriza na trgu. Predvsem pa iščemo nove tržne niše, nove poslovne priložnosti, za vsak izgubljeni posel se trudimo najti drugega, nadomestnega. Veliko delamo na prodaji, na marketingu, smo bolj fleksibilni in odprti za nove možnosti. Smo iniciativni – ne čakamo, da delo pride k nam, če sploh pride, ampak vztrajno delo na trgu iščemo sami," pove Belečeva.

Direktor mora imeti avtoriteto

Avtoriteta direktorja je po mnenju Olge Belec izredno pomembna, tako pri vodenju sodelavcev, kot za uspeh podjetja navzven: "Kako boste zaupali nekomu, ki niti sam sebi ne verjame, ki ne deluje samozavestno in odločno? Seveda mora za tem stati določeno znanje in izkušnje," ter doda: "Menim, da imam dober pristop pri vodenju sodelavcev. Čeprav je med nami neka distanca, pa lahko vsakdo izmed njih kdajkoli potrka na moja vrata in se pogovori z menoj. Sem spoštljiva in vedno prijazna do njih in zahtevam, da so oni spoštljivi do mene (vikanje je ena izmed oblik, s katero izražamo spoštovanje drug do drugega). Poskušam biti pravična in enakopravna do vseh. Znam jih nagraditi (denarna stimulacija), znam pa jih tudi kaznovati. Prav tako pohvaliti ali povedati, če kaj ni v redu."

Pri nas ljudje delajo s srcem, za pridnost so nagrajeni

Lansko leto so uvedli projekt kuhar in natakar meseca, kjer mesečno izberejo enega kuharja in enega natakarja po kriterijih, ki so jih določili z internim aktom in ki jih poznajo. Izbrana potem, pravi Belečeva, prejmeta denarno nagrado, njuna slika z napisom kuhar in natakar meseca je ves mesec izobešena recepciji. Prav tako jih potem čaka še enodnevna strokovna ekskurzija, kjer obiščejo in kosijo v eni izmed najboljših slovenskih restavracij po Sloveniji in tako spoznavajo nove ali druge jedi in vidijo, kako strežejo drugod.

Dober menedžer mora biti vizionar

Dober menedžer mora po mnenju Olge Belec biti inteligenten: "Mora biti vizionar in mora imeti sposobnost predvidevanja dogodkov, biti ustvarjalen, iznajdljiv v danih okoliščinah in imeti široko splošno znanje v okolju, v katerem deluje." Pomembno je tudi, da je sposoben in pripravljen, da prilagaja cilje, sredstva in metode za doseganje ciljev.

Pomembne lastnosti uspešnega direktorja so tudi dominantnost in avtoriteta – mora imeti težnjo po moči in vodenju; zanesljivost – da je trden in zaupa v lastne postopke; samozavest – da ima sposobnost za sprejemanje odločitev; odprtost – mora biti odprt za nove ideje, nova znanja, imeti interes za iskanje različnih povezav z okoljem, v katerem deluje; iniciativnost in odločnost v ključnih trenutkih ter pripravljenost za sprejemanje posledic lastnih odločitev in na koncu je, pravi, pomemben tudi ugled menedžerja.

Uživa tako v pisarni kot na terenu

"Moja pisarna je prijeten prostor, kjer lahko ustvarjalno delam. Name vpliva umirjeno in pozitivno. Zaradi svojih toplih sončnih barv, zaradi svoje velikosti in svetlobe je prostor, kjer prebijem veliko časa, saj se v njej dobro počutim," nam o svoji pisarni zaupa direktorica Hotela Diana ter doda: "Ni pa to edini kraj, kjer dosegam svoje cilje. V naši dejavnosti je stik z ljudmi še pomembnejši kot v kakšni drugi. Zato se veliko družim s hotelskimi in gostinskimi gosti ter s poslovnimi partnerji tudi izven nje. To pomeni po naših enotah znotraj hiše (v slaščičarni, Restavraciji Diana ali Sklejca) ali pa odidem tudi na teren. Veliko se gibam tudi po hotelu in opazujem delo zaposlenih, čistočo hotela, urejenost okolice, skratka vse, kar spada k funkcionalni in estetski podobi hotela.«

Pomurci še zmeraj premalo izkoriščamo svoje možnosti

Položaj hotelskega turizma po mnenju Belečeve ni tako zelo slab, kot ga včasih opisujejo, čeprav pa, pravi, bi lahko bil tudi veliko boljši: "Pomurci še zmeraj premalo izkoriščamo svoje možnosti in danosti za razvoj turizma. Hotelirji v glavnem bijemo boj vsak zase in si prizadevamo na trgih, saj od organizacij, ki bi morale skrbeti za razvoj turizma v regiji ne moremo ničesar pričakovati."

Lani so dosegli 23 tisoč nočitev, več tujih gostov

V letu 2011 so v Hotelu Diana dosegli ok. 23 000 nočitev, kar pomeni ok. 28 % več kot v letu 2010, kar si štejejo glede na krizno leto za zelo dobro leto na področju nočitev, in glede na prejšnje leto. Domačih gostov je bilo v letu 2011 ok. 5 200 in so naredili ok. 10 600 nočitev, kar znaša ok. 45 %. Zabeležili so ok. 6 600 tujih gostov, ki so naredili ok. 12 300 nočitev, kar znaša ok. 55 %. Tujci so prihajali predvsem iz: Avstrije, Nemčije, Ukrajine, Italije, Hrvaške, Srbije …

Povprečen čas bivanja gostov v letu 2011 je bil 2,05 dni. Domači gost je v povprečju bival 2,10 dni, medtem ko je tuji gost v povprečju bival 2,40 dni. "Povečanje nočitev smo dosegli predvsem z bolj »agresivno« turistično prodajo, ki pa je bila zelo ciljno usmerjena in to se je izkazalo za uspešno. Nismo pa nočitev gradili na nizki ceni, kar sedaj prevladuje med hotelirji, smo se pa seveda tudi mi morali cenovno prilagajati," o lanskoletnem uspehu pove Belečeva ter doda: "V letu 2012 ne načrtujemo tako velikega povečanja. Predvidevamo pa, da bi lahko naredili cca 10–15 % več kot v lanskem letu in tako naprej do leta 2015 ko bi s to tendenco morali pisati zgodbo o uspehu."

Na delo odhaja z veseljem in polna pozitivne energije

Biti na položaju direktorja ni vedno enostavno: "Včasih je težko. Vendar je takšnih trenutkov pri meni zelo malo. V glavnem z veseljem opravljam svoje delo. Pa to ni fraza," poudari. "Preprosto imam rada ta hotel, to podjetje, te ljudi, ki delajo v njem. Preprosto se vsako jutro zbudim in sem dobre volje, ker me čaka delo v tem podjetju."

"Ne boste verjeli, s kakšno zanesenostjo, energijo, optimizmom in vero pridem vsak dan na delo. Saj so težki trenutki, saj mi je tudi kdaj hudo, predvsem iz razloga, ker sem utrujena, ker se je preveč problemov zgrnilo na en dan. Takrat si moram samo napolniti baterije, biti sama uro ali dve, da razmislim, kako naprej in običajno se spet vrne moj optimizem in volja do dela, da bi gore premikala. Preprosto verjamem v to, kar delam, zato mi je redko kdaj težko," še dodaja.

NAJ 5 Olge Belec:

Svetovni voditelj (oz. navdihujoča oseba):Težko bi izpostavila samo eno osebo. Mora pustiti močan pečat, ki zaznamuje delo in ljudi okrog njega.

Glasbena skupina/izvajalec: Helena Blagne, Oliver Dragojevič, Eroika …

Knjiga: Vsaka knjiga je moja prijeteljica. Rada preberem tako roman, kot strokovno literaturo, odvisno od razpoloženja in potrebe.

Kraj v Pomurju: Murska Sobota

Želja v življenju: Osebno zadovoljstvo in notranji mir.

 

PRIPOROČAMO:

Vsi FOKUSI na Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.04.2012 ob 13:32 Trčeni gost

      Lansko leto so uvedli projekt kuhar in natakar meseca, kjer mesečno izberejo enega kuharja in enega natakarja po kriterijih, ki so jih določili z internim aktom in ki jih poznajo. Ka pa receptorji,čistilke,sobarice ipd....... tej si ne zaslužijo nagrad????

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.04.2012 ob 17:58 m.h. gost

      med zadnjimi direktorji v diani sigurno daleč najboljša.

      23 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.04.2012 ob 21:32 Tone gost

      saj se že na daleč vidi, da je diana v zadnjih dveh letih zelo napredovala. samo tako naprej

      23 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.04.2012 ob 22:20 dodo gost

      Leta 2010 se je vrnila v družbo hotela Diana, kjer je od takrat direktorica... Zakaj le je odšla iz Lovenjakovega dvora :)

      6 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.04.2012 ob 10:27 toncka gost

      Zakaj so le zaprli restavracijo v hotelu, in goste pošiljajo v sklejco? Povečanje nočitev ne gradijo na nizkih cenah? Seveda ne, zakaj pa potem delajo izpod cen, so med najcenejšimi ponudniki, še cenejši so od kmečkih turizmov. Mogoče je pa mogla iti z Lovenjakovega dvora :))?

      7 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.04.2012 ob 15:12 Jim Beam gost

      ka zokoj je šla?? zokoj pošteni službo menjajo? zaradi bokših pogojov vendar ali ka? pazte ka vas faušija ne pogej. telko kelko ona napravi v enon kedni vij v celon leti ne napravite, zato ste pa tak nezadovolni z svojimi življenji te pa morete po drugih srati.

      17 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.04.2012 ob 20:29 fifi gost

      Ha ha ... pošteni službo menjajo ... ali pa so mogli menjati :))

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.04.2012 ob 21:18 nero gost

      v teh časih res kapo dol, za podjetja, ki uspejo povečati prodajo oz. v tem primeru nočitve. to mora biti plod dobrega marketinga in vodenja. direktorico poznam že dolgo in lahko povem, da se ne čudim njenim uspehom saj je vedno zastavljeno tudi izpolnila. lepo tudi, da se je vrnila v diano saj ji je ta objekt veliko bolj pisan na kožo. karkoli se je že dogajalo je hotel diana še vedno kraj z tradicijo in bogato zgodovino tako rekoč ikona hotelirstva v murski in okolici. upam da se bo z pomočjo belčeve vrnil na pota stare slave.

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.04.2012 ob 15:12 Jim Beam gost

      hjoj, faušare javite se v strelskon društve ka žive tarče nucajo! što li širi tej govorice ka je mogla oditi? pošteni sigurno nej, saki ka jo pozna zna ka ona za firmo v keroj dela da vse pa še več, zato je nišče nešče zgibiti, če pa jo što zgibij pa to mogoče nevej prenesti! dosta ti pove že to ka tudi ko odide z kake firme se tan še naprej dela vse po njenih projektih zato ka kaj bokšoga napraviti je resno težko. tak ka neven, če resno vrvlete tej dezinformacije ali ste jo sami v svet spravili ali je pa to pač samo hudobija.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.04.2012 ob 15:30 Esmeralda gost

      Spomnin se je še gda je Diani na fitnese delala, običajno je bil na televiziji MTV naštelane, ali samo dokeč se je nej Esmeralda začala, te so pa gospa fajn kanal šaltale, pa se na biciklin ali kero drugo orodje doj sele, kak da je cejle fitnes tan zarade nje, nej pa glij obratno.

      8 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.04.2012 ob 12:55 stereste gost

      sem ze veckrat bila v diani, ponudba, abiente,prijaznost so fantasticni!!od mene dobi diana 5 velikih zvezde!!!!

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.04.2012 ob 22:51 SOŠOLKA IZ MEDICINSKE ŠOLE V RAKIČANU gost

      Lep dokaz kako te srednješolski neuspehi ne smejo zaustaviti,in kako se tudi počasi z vzrtajnostjo daleč pride.

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      15.04.2012 ob 17:35 gost - Anja gost

      ha ha ...s poštenim delom ja...vsepovsod je bila tak dolgo dokler ji niso rekli naj raje sama odide...in tu se bo zgodilo isto. Razen tega da se je Diana prenovila se ni nič spremenilo saj pa je osebje še vedno ostalo isto...prijaznost???

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      16.04.2012 ob 13:30 toncka gost

      Špilat velko gospo je gnes den več nej umetnost, kelko ges znan je pri Lovenjake napravla velke minus, pa te odišla, zaj pa za njou vse gor pucajo. Telko o dobron managiranje:)

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      16.04.2012 ob 16:20 gost - danijel gost

      res je,,.kar precej je tam zavozila...to pa je tako če ne prideš s poštenim delom do tekega položaja, saj pa je v diani že prej izpodrivala kadre, pa tudi zdaj je Zrimovo...saj pa to vsi vedo..javna tajna..:)

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      16.04.2012 ob 16:41 Jim Beam gost

      hahaha samo krmite vij sami sebej ka te se bokše počutili! rad bi znao ka ste vij za enih šupkov, ali brez končane osnovne šole pa naivni kak deca ali pa na kakšon položaje keroga ste si nej zaslužili pa van idejo v nos tej ka so bole uspešni od vas? lejko 1000 x napišeš ka je mogla iti pa napravila minus pa neven ka itaq se zna ka je istina pa ka nej. žalostno je samo to ka moreš najprej drugome neka nakopate ka te san kelko telko dobro v spadneš. šupki lep pozdrav!

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      16.04.2012 ob 17:45 nekdo gost

      svaka van čast.....pa vi bi vsi mogli za meneđere iti koja inteligenca!

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      17.04.2012 ob 9:41 toncka gost

      Saj ji je bil cilj, da pride in izpodrine Zrimovo, ker ji je ta pred leti bila šefica, in tega ga.Belčeva ni mogla prenesti, torej je bil cilj samo revanžirati se. Kolikor pa vem, pa hotel Štrk močno prekaša hotel Diano po nočitvah, torej...???

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      19.04.2012 ob 21:00 gost nekdo gost

      delavcem pa plače ne da samo za sebej gleda

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      19.04.2012 ob 21:22 trčeni gost

      ,,nekdo ,, PLAČE so delavci dobili!!!!!!!!!!!!! Malo se pozanimli prle kak kaj povejš!!!!!!!!!!!!!

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      21.04.2012 ob 17:21 to je Diana gost

      sunčece Vam žarko -- ka ste rejsan zbisneli ,, v zatvor ---------- VEGETARIJANSKI BOGRAČ , pa lepo Vas prosin , pa njihovo ( meso na točno enake dele -------------- BOGRAČA ste še MADONE nej gele , kamoti znale ka je bograč------ to ukinte če nej mo si nači gučali -- špot sramoto delate prekmurji ----- šibaj

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      25.06.2012 ob 17:16 gost Dušan, Škofja Loka gost

      Na počitnikovanje v hotel Diana se vračam večkrat letno že preko 10 let. Odkar hotel vodi ga. Belčeva je na vseh področjih viden občuten napredek. Hrana in storitve so na zavidljivem nivoju, osebje je vljudno in prijazno. Gospa Olga, kar pogumno še naprej uresničujte svoje vizije. Se vidimo!

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      06.11.2012 ob 14:21 sobočanka gost

      saki se naj za sebe briga kak je do toga prišla ona zna se pa vide ge je je red in disciplina ,pa naj še tak gučijo hudobni jezike.to gučijo keri nemajo pred svojin pragon čisto

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      18.03.2013 ob 16:05 no ja gost

      kak te nebi lejko bila, noge de širila ka do buđovane redno plodili pa de vse laufalo kok trbej,,,,zoj ka več moža nema

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      15.08.2013 ob 4:56 gost- no ja JEBO TE Jim Beam gost

      prekoračil si mejo! vse se vraca vse se plača

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      16.08.2013 ob 16:05 pošten in deloven gost

      če nej trbej k15 dati pa redne plače nakazti pa najgda na jadranje iti si ges tudi vupan biti šekaj več kak direktor dijane biti - naj počiva vmiru ker ga je potreben

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.